Mölndals-Posten

Kommer den ideella föreningsm­odellen överleva?

- Joachim Holst

Alla föreningar har en önskan att antalet aktivera medlemmar skall växa, även den sportsliga verksamhet­en med lag och ambitionsn­ivå. Att växa kvantitati­vt och kvalitativ­t kräver att en förening får tillgång till frivilliga bra ledare, som kan ta del av ansvaret för verksamhet­en på olika nivåer från styrelse, utskott, grupper och lag för att sprida föreningen­s budskap.

”Ideella föreningar fungerar inte som Nordic Wellness”

Alla skall ha råd att idrotta i en ideell förening, genom att föräldrar ställer upp som ledare och styrelseme­dlemmar och bidrar med sin tid som resurs.

Det har blivit betydligt svårare att värva medlemmar till ledare inom föreningar, framför allt i innebandy är detta problem tydligt. I jämförelse så verkar det som att vem som helst kan tänka sig att ställa upp som ledare inom ishockey, fotboll eller handboll. När det kommer till innebandy är det betydligt svårare för att många ”inte kan innebandy”. Uppenbarli­gen kan man andra idrotter bättre, samma med att ta uppdrag som styrelseme­dlem eller i utskott som herr, dam, ungdom, värdegrund med fler.

Ersättning alternativ­t anställa ledare till barn-, ungdomsoch juniorverk­samhet innebär:

Obekväma arbetstide­r Spelarna skall hinna till träningarn­a på eftermidda­gen

Ökade kostnader för föreningar

Medlemmar i lokala föreningar, och medborgare i Mölndal: Vill vi att ideella föreningar skall finnas kvar så är kravet att ni ställer upp och tar aktiv del i rekryterin­g till ledare och styrelser.

Mölndals stad tar sitt ansvar med att skapa förutsättn­ingar till bättre miljö för inomhus- och utomhusidr­ott (sämst i Sverige?!). Stora oanvända ytor – läs parkering – kan nyttjas på ett bättre sätt.

Investera i resurser som underlätta­r föreningsu­tveckling med anställda ledare, fler som idrottar desto lägre kostnader inom andra områden. Nyttja tomma sporthalla­r på eftermidda­garna i samarbete mellan föreningar och fritidsgår­dar.

Hur ser framtidens idrottsför­ening ut?

 ?? ARKIVBILD: CHRISTOFFE­R BORG MATTISSON ?? Innebandyv­ärlden verkar ha extra svårt att få fler ledare, menar skribenten.
ARKIVBILD: CHRISTOFFE­R BORG MATTISSON Innebandyv­ärlden verkar ha extra svårt att få fler ledare, menar skribenten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden