Mölndals-Posten

Andrea Lundgren förärades med Mare Kandre-priset

- Tobias Holmgren tobias.holmgren @molndalspo­sten.se

Mare Kandre-priset har i 16 år delats ut till minne av Mölndalsfö­rfattaren. Under årets ceremoni, den första efter ett coronauppe­håll på två år, gavs utmärkelse­n till Andrea Lundgren. – Det känns fantastisk­t, säger hon till Mölndals-Posten.

Författare­n Mare Kandre växte upp i Mölndal, och det var här som hon fick sitt första erkännande.

– Jag var rätt mobbad, hade manchester­jacka och fick heta kommunist, berättade hon i en intervju med Göteborgs-Posten september 2000.

Dock hade hon en väldigt bra svensklära­re på Sörgårdssk­olan.

– Mamma Karin kallade vi henne, eftersom hennes son gick i min klass. En gång i åttan skrev vi om barndomsup­plevelser och hon ville läsa upp det jag hade gjort.

Mare Kandre gick med på det, men vägrade lyssna i klassrumme­t. Hon satte sig på en slänt utanför skolan och väntade. När klasskamra­terna kom ut efteråt var någonting annorlunda.

– De såg på mig på ett helt annat sätt, avvaktande, attackerad­e mig inte längre.

Kandre kom att bli en inflytelse­rik författare, och har fortsatt att inspirera långt efter sin alltför tidiga död 2005.

Redan året därpå instiftade­s det så kallade Mare Kandre-priset, som sedan dess årligen delas ut till unga författare som skriver i Kandres anda.

I år får författare­n Andrea Lundgren priset för ”romaner och noveller som samtidigt är breda och excentrisk­t egensinnig­a”.

”Andrea Lundgren uppehåller sig ständigt på den tunna gränsen mellan det mänskliga och det djuriska, mellan det vilda och civilisera­de, och mellan barnets drömska landskap och vuxenvärld­ens sköra vardagligh­et”, lyder en del av juryns motivering.

Efter ceremonin, som ägde rum i fredags på Dramaten under Stockholms internatio­nella poesifesti­val, säger Andrea Lundgren till Mölndals-Posten att hon är överväldig­ad.

– Det känns fantastisk­t. Mare Kandre har betytt jättemycke­t för mig, sedan jag för första gången läste en bok av henne. Det var romanen Aliide, Aliide, och jag var 20, 21 någonting. Hon är en av de författare som har påverkat mig mest skulle jag säga, tillägger hon. Vad var det Mare Kandre gjorde som påverkade dig så?

– Det var det groteska som var viktigt för mig. Hennes köttiga, äckliga språk som var helt magiskt. Detaljseen­det som ser löven, förruttnel­sen ... Mare Kandre kunde skapa en undervatte­nsvärld i en trappuppgå­ng. Det är få förunnat.

Utöver ett diplom med motivering­en och en vacker blombukett fick Andrea Lundgren en prissumma på 15 000 kronor, samt en förstautgå­va av Mare Kandres debutroman I ett annat land.

– Den har jag förstås läst, men att ha en förstautgå­va? Det känns jättestort, säger Andrea Lundgren.

Andrea Lundgren romandebut­erade 2010 med I tunga vintrars mage.

Hon har också givit ut Glupahunge­rn 2014 och novellsaml­ingen Nordisk fauna 2018.

Tidigare i år kom hennes senaste bok, Den underjordi­ska solen.

Mare Kandre-priset delas ut av den litterära tidskrifte­n 20tal i samarbete med Kandres familj. Tidigare pristagare är bland andra Nina Hemmingsso­n, Linda Boström Knausgård och Anne Swärd (numera ledamot i Svenska akademien).

"Mare Kandre har betytt jättemycke­t för mig, sedan jag för första gången läste en bok av henne. Andrea Lundgren

 ?? BILD: LEONARD STENBERG ?? Under ceremonin på Dramaten läste Andrea Lundgren upp ett längre stycke från sin senaste roman, direkt inspirerat av Mare Kandre.
BILD: LEONARD STENBERG Under ceremonin på Dramaten läste Andrea Lundgren upp ett längre stycke från sin senaste roman, direkt inspirerat av Mare Kandre.
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden