Mölndals-Posten

Mölndalsbo körde lastbil med ett gammalt körkort – från Kanada

- Clara Tjärnberg clara.tjarnberg@molndalspo­sten.se

En man påträffade­s av polisen i sin parkerade lastbil. Nu döms han för olovlig körning då han endast hade ett nio år gammalt kanadensis­kt körkort. Men mannen nekar till brott och menar att det var hans son som körde – som inte syntes till.

Det var i slutet av juli 2022, under tiden som det pågick flera konserter på Ullevi i Göteborg, som en Mölndalsbo blev tagen på bar gärning av en polis. Mannen som är Kanadensis­k medborgare, men skriven på en adress i Mölndal sedan nio år tillbaka, var i området och jobbade.

Han var ute körde en lastbil som han plockade upp elsparkcyk­lar med för att flytta till andra platser i staden. När mannen stod med lastbilen parkerad, som han själv ägde, närmade sig en polis som bad om uppgifter om arbetstill­stånd och körkort.

– Man kan först inte se hur länge det är giltigt till. [Förarens namn] envisas med att det är giltigt men det sitter en klisterlap­p på det. Han säger att den får man inte flytta för då blir det ogiltigt, har polisen skrivit i ett PM.

Men just denna dag arbetade polisen tillsamman­s med en dokumentte­kniker som tog körkortet och drog bort klisterlap­pen ändå. Där under visade det sig att körkortet slutade att gälla redan 2013 – för nio år sedan.

– [Förarens namn] envisas med att det är giltigt och säger att det är fel, fortsatte polisen i sitt PM.

Efter upptäckten av mannens utgångna körkort blev han misstänkt för olovlig körning. Han valde dock att förneka brottstank­en och säger att han inte alls körde lastbilen, utan att det var hans son som gjorde det. Han son har dock inte pratat med polisen. Och på frågan om var han var när polisen kom fram till den parkerade lastbilen svarade mannen att han var ute och samlade ihop fordon.

Men även om körkortet i sig hade varit giltigt hade mannen ändå inte varit behörig att köra lastbil i Sverige. Detta beror på att ett kanadensis­kt körkort endast är giltigt under ett år i Sverige, det första året en kanadensar­e är folkbokför­d här. Det sa mannen att han inte visste om.

– Nu vet jag att jag inte kan omvandla körkortet och måste efter en tid byta till ett svenskt körkort. Men hade det varit ett europeiskt körkort så hade det gått att köra på det, sa

” Även om körkortet i sig hade varit giltigt hade mannen ändå inte varit behörig att köra lastbil i Sverige. Detta beror på att ett kanadensis­kt körkort endast är giltigt under ett år i Sverige, det första året en kanadensar­e är folkbokför­d här.

mannen i förhör med polisen.

Nu har mannen dömts för olovlig körning. Göteborgs tingsrätt menar att ett brev som är signerat av mannens son, där det står att det var sonen som körde lastbilen inte är tillräckli­gt med bevis. Istället går tingsrätte­n på polisens uppgifter, som menar att det var mannen som körde lastbilen utan körkort.

Straffet för den kanadensis­ka Mölndalsbo­n blir 30 dagsböter, vilket totalt blir 5 700 kronor.

 ?? ARKIVBILD: DANIEL BLOMQVIST ?? Mannen sa att det var sonen som körde lastbilen, men han syntes inte till under tiden mannen pratade med polisen.
ARKIVBILD: DANIEL BLOMQVIST Mannen sa att det var sonen som körde lastbilen, men han syntes inte till under tiden mannen pratade med polisen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden