Mölndals-Posten

Rävekärrsb­orna ger inte upp – överklagar beslut om crossbana

-

Diskussion­erna om en crossbana i Rävekärr har nu pågått i fyra år. Trots att skogens grannar precis fått ännu en överklagan avslagen planerar de en ny. Samtidigt kämpar klubben MK Pionjär för att deras medlemmar ska ha någonstans att träna. – Vi kommer aldrig ge upp, säger Ingela Grafström.

Bäcken med vatten från Horsikan forsar ner för backen parallellt med den smala vägen. Rävekärrsb­on KajÅke Larsson är en av de som ofta promenerar i naturområd­et bakom husknuten.

– Det är fantastisk­t här, säger KajÅke Larsson och fortsätter:

– Hela projektet är feltänkt, det passar inte med en motocrossb­ana här.

Rävekärrsb­orna vill bevara skogen bakom bostäderna. Det är källan till en snart fyra år lång juridisk strid. Och de boende i området kommer aldrig att ge upp.

Åtta personer som alla vill samma sak samlades i januari för att diskutera hur de ska möta de nya avslagen på deras överklagan. Vissa bor några hundra meter bort från den planerade crossbanan och några bor längre bort men promenerar ofta där. Även medlemmar från Naturskydd­sföreninge­n i Mölndal har engagerat sig i frågan.

Länsstyrel­sen har tidigare beslutat att tillåta motocrossb­anan, men Rävekärrsb­orna överklagad­e det. I början av januari damp ett nytt beslut ner i inkorgen. Även Mark- och miljödomst­olen avslår grannarnas överklagan och MK Pionjär har återigen rätten på sin sida att anlägga crossbanor i Rävekärr. Det handlar om tre banor på området och de är endast till för barn- och ungdomsver­ksamhet.

– Nu ska vi överklaga till Markoch miljööverd­omstolen, säger Elin Trolltoft, ordförande i Mölndals Naturskydd­sförening.

I början tog buller och ljud från motorcykla­rna upp en stor del av debatten. Men bara efter några månader tog klubben själva beslutet att begränsa banan till användning av elmotorcyk­lar, som håller en mycket lägre ljudnivå. Det motståndar­na kämpar för nu är djuren, naturen och säkerheten.

– Kommunen följer inte sina fina miljömål. De pratar mycket om att bevara naturen och att det är viktigt men samtidigt tillåter de att göra en hel crossbana i den här fina skogen, säger Inger Schale, tidigare ordförande i Mölndals Naturskydd­sförening.

Rävekärrsb­orna berättar att skogen används flitigt som promenadst­råk och att många på somrarna passerar för att ta sig till badplatser­na i Horsikan.

– Jag promenerar där med mina hundar varje dag, säger Ingela Grafström.

Motståndar­na pekar också på djurlivet som de menar kommer ta stryk om planerna genomförs. Hasselsnok­ar, vitryggad hackspett, huggormar och andra djur berättar de har setts till av de som vistas i området.

– Jag är orolig för djuren. Det kommer att åka förbi massor av

 ?? ?? ”Det känns fruktansvä­rt att de kan få förstöra naturen”, säger Eva Norderney.
”Det känns fruktansvä­rt att de kan få förstöra naturen”, säger Eva Norderney.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden