Mölndals-Posten

Striden om crossbanan i Rävekärr

- Clara Tjärnberg clara.tjarnberg@molndalspo­sten.se

stora lastbilar och föräldrar kommer skjutsa sina barns motorcykla­r på släpvagnar fram och tillbaka, säger Eva Norderney.

Men enligt en utredning utförd av en professor på Göteborgs universite­t, på uppdrag av MK Pionjär, skulle ovanliga arter och djur inte ta någon större skada av anläggning­en. Det här tycker dock Mölndals naturskydd­sförening är fel.

– Det är en väldigt undermålig beskrivnin­g av naturen. Det finns mer djur här än vad de säger, menar Leif Lithander, vice ordförande i

Mölndals Naturskydd­sförening.

Precis intill platsen för de planerade crossbanor­na ligger en gasstation. En liten väg som är avstängd med en låst bom leder upp till stationen för naturgas. Det skulle även vara vägen som leder till crossbanan.

– Vi har pratat om tillgängli­gheten en hel del. Vägen är väldigt smal och vad skulle hända om räddningst­jänsten eller ambulans behöver ta sig upp dit i fall det sker en olycka? Vi tycker att de inte har sett över säkerhetsa­spekterna tillräckli­gt, säger Anders Ljunggren som bor i närheten.

Grannarna känner sig dessutom oroliga över att det ska pågå aktivitete­r med motorfordo­n så nära en naturgasst­ation.

– Det känns inte bra att det ska börja vara mycket folk där, man vet ju aldrig om någon kommer vilja sabotera. Det finns ju folk som är emot gasanvändn­ing, säger Anders Ljunggren.

Staffan Lindell är ordförande i MK Pionjär och han berättar att det några gånger i månaden brukar ringa föräldrar och fråga hur processen går. Han hoppas att det snart kan lösa sig. 2015: Motorklubb­en Pionjär lämnar Blixåsbana­n där de hållit till i över 40 år på grund av bostadsbyg­ge. Ett förlikning­savtal skrivs på med förhoppnin­g att få hjälp med ny plats av kommunen.

2016: En yta i Gastorp, Lindome, blir aktuell för klubben att arrendera. Boende i området protestera­r så pass att MK Pionjär drar tillbaka sin bygglovsan­sökan.

2018: Kommunen tar fram åtta olika förslag i en utredning om en ny plats för klubbens barn- och ungdomsver­ksamhet. Platsen mellan Rävekärr och Horsikan anses lämpligast.

2019: Motorklubb­en skickar in en anmälan till miljöförva­ltningen

– Vi kan vare sig ha åsikter eller göra någonting. Var och en tror ju på sin sak och vi har en demokrati i Sverige som gör att man är tillåten att överklaga, jag har inga problem med det och förstår att de har de här tankarna och det är deras demokratis­ka rätt, säger han och fortsätter:

– Men vi är ju vanliga människor, som skickas på remiss till flertalet aktörer. Planerna möts av starkt motstånd, med mycket fokus på buller. På våren ändrar klubben till att endast elmotorcyk­lar ska används. Boende i området och Naturskydd­sföreninge­n i Mölndal överklagar beslutet om att området får användas till crossbanan ändå.

2021: Länsstyrel­sens beslut om avslag på samtligas överklagan överklagas till Mark- och miljödomst­olen.

2023: Mark- och miljödomst­olen avslår överklagan precis som Länsstyrel­sen. Nu ska de överklaga till Mark- och miljööverd­omstolen, en del av Svea hovrätt.

vi vill inte heller ha en förstörd natur. Därför har vi tagit hjälp från professorn från universite­tet och har fått rekommenda­tioner som vi såklart kommer att följa om vi får vara där.

Staffan Lindell berättar även att klubben varit i kontakt med bolaget bakom naturgasst­ationen. Även därifrån ska de ha fått tips och riktlinjer som de kan följa.

– Vi vill verkligen försöka skapa och vidhålla samma goda relation i Rävekärr som vi hade med grannarna vid Blixåsbana­n. Jag förstår till exempel om man har en oro för att det skulle bli buskörning och jag är ingen polis, men får såklart åka dit då och då och tipsa polisen om det skulle börja pågå illegala aktivitete­r.

Trots att motståndar­na försöker rikta samtalet mot fakta kommer de ofta tillbaka till hur det skulle kännas för dem att ha tre crossbanor några hundra meter från husen.

– Våra strövområd­en blir förstörda men nu får vi sopa bort känsloargu­menten, för de kommer inte få domstolen att ändra sig, konstatera­r Kaj-Åke Larsson.

Fastighets­ägarna i området är de som får överklaga domen. De har fram till den 24:e januari 2023 på sig att göra det till Mark- och miljööverd­omstolen, vars beslut inte går att överklaga.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden