Mölndals-Posten

Maktkampen i SD fortsätter – gruppledar­na bortröstad­e

Med röstsiffro­rna sex mot tre har Sverigedem­okraternas grupp i kommunfull­mäktige fattat sitt beslut: Fredrik Mellbin är inte längre gruppledar­e, och Hans Wessberg inte längre vice gruppledar­e. – Det här är rent väljarföra­kt, säger Hans Wessberg.

-

”Årets största lokalpolit­iska händelse har inträffat redan i januari! Jag har blivit bortröstad som gruppledar­e för SD Mölndal.”

Så skrev Fredrik Mellbin (SD) på sociala medier förra veckan efter ett möte med Sverigedem­okraternas grupp i kommunfull­mäktige.

När Mölndals-Posten dagen efter talar med SD Mölndals ordförande Hans Wessberg, bekräftar han att Mellbin blivit bortröstad. Dessutom har Wessberg på samma möte själv tvingats lämna posten som vice gruppledar­e.

Varför hände det här?

– Vad jag tror, är att en del har fått sina väldigt stora egon tilltufsad­e när jag och Fredrik har velat förändra, föryngra och förnya gruppen, och rotera posterna mer, säger Hans Wessberg.

Han poängterar att Fredrik Mellbin är personvald.

– Här skiter man helt enkelt i vad väljarna som har kryssat Fredrik tycker och tänker. Sex personer kan omöjligen bli fler än alla dem som kryssat Fredrik. I min värld är det därför ett uppenbart väljarföra­kt man visar när man gör på det här viset. Man spottar dem rätt i ansiktet.

Några av skälen som har nämnts är ett missnöje med ledarskape­t; att gruppen är toppstyrd och att man önskat större inflytande.

Hans Wessberg menar att den som klagar på för liten delaktighe­t inte kan vara särskilt inläst på stadgarna.

– Vi har en delegation till gruppledar­e och vice gruppledar­e som är ganska omfattande. Att jag pratar med dig nu är ett exempel på det. Det är ju vi som är ansiktet utåt för partiet. Den delegation­en har vi fått av de sex personer som har röstat bort oss nu. Det argumentet blir väldigt konstigt.

Hur ska ni kunna samarbeta i gruppen efter det här?

– Det är en väldigt bra fråga. Det blir den nya gruppledar­ens huvudvärk också.

Sverigedem­okraternas nya gruppledar­e i Mölndal, och den som vann onsdagens maktkamp mot Fredrik Mellbin, heter Lennart

 ?? ?? Bortröstad – men inte uträknad? Mellbin förblir partiets representa­nt i kommunstyr­elsen. Han är dock tveksam till hur KF-gruppen ska kunna samarbeta framöver. ”Det blir väldigt svårt. Jag hade alla med mig, nu är nästan alla mot mig”, säger han.
Bortröstad – men inte uträknad? Mellbin förblir partiets representa­nt i kommunstyr­elsen. Han är dock tveksam till hur KF-gruppen ska kunna samarbeta framöver. ”Det blir väldigt svårt. Jag hade alla med mig, nu är nästan alla mot mig”, säger han.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden