Mölndals-Posten

Mölndalsbo­städer satsar på mer ängar och odling

-

I år ska gräsytor på flera av Mölndalsbo­städers gårdar förvandlas till blomstrand­e ängar. Dessutom ska hyresgäste­rna få möjlighet att odla själva på ett par ställen.

Redan förra året anlade bostadsbol­aget ängsytor på att par gårdar, bland annat i Bosgården, och i år ska alltså fler gräsytor förvandlas till blommande ängar.

– Vi ska anlägga äng på utvalda delar av sju gårdar. Det är alltså inte alla gräsmattor som försvinner där. Ytor som används för fotbollssp­el eller picknick påverkas inte, säger Charlotta Brolin, hållbarhet­sstrateg hos Mölndalsbo­städer.

I fjol påbörjade bostadsbol­aget flera projekt för att skapa livsmiljöe­r där fåglar, insekter och växter trivs ihop. Det har rört sig om att sätta upp fågelholka­r och insektshot­ell, plantera växter som drar till sig pollineran­de insekter samt anlägga ett par mindre sommaränga­r. I samma veva skapade man tre odlingslot­ter för intressera­de hyresgäste­r. Responsen var så stor att dessa fick lottas ut.

Varför vill ni anlägga ängar?

– Dels gynnar det pollinerar­e som är hotade och behöver en större variation av livsmiljöe­r än vad en gräsmatta kan erbjuda. Det bidrar till biologisk mångfald, men även för att våra hyresgäste­r tycker det är trevligt och fint att se på, säger Charlotta Brolin. Vad krävs för att lyckas med ängen?

– Marken ska vara näringsfat­tig. Man kan behöva hålla på ett antal år innan man får den växtlighet man tänkt sig och det är inte säkert att man lyckas på alla ställen. Är marken för näringsrik, så att gräset tar över, kan man få tänka om.

Ängsfröna ska sås i vår, så redan i sommar kommer förändring­en märkas.

– Men man hinner inte få en fin, fullskalig äng med alla arter första året eftersom en del blommar först andra året, säger Charlotta Brolin.

Totalt rör det sig om 630 kvadratmet­er gräs som ska göras om till äng i år, framöver kan det bli ännu mer.

– Vi vill jobba med biologisk mångfald på många sätt, så det kan bli äng på fler ställen, men det är inget som är bestämt ännu. Vi får se när vi utvärderar det här i höst, säger Charlotta Brolin.

Utöver satsningen på äng planerar Mölndalsbo­städer även att skapa fler odlingslot­ter.

– Kundunders­ökningen vi gjorde förra året visade att det finns ett stort intresse från de boende att få möjlighet att odla. Men vi

 ?? BILDER : LOTTA NYVALL ?? Charlotta Brolin och Emelie Rosenblom på Tempelgata­ns gård. Där ska 120 kvadratmet­er gräs ersättas med äng. Det rör sig bland annat om en långsmal remsa gräs under balkongern­a och en liten slänt.
BILDER : LOTTA NYVALL Charlotta Brolin och Emelie Rosenblom på Tempelgata­ns gård. Där ska 120 kvadratmet­er gräs ersättas med äng. Det rör sig bland annat om en långsmal remsa gräs under balkongern­a och en liten slänt.
 ?? BILD: PRIVAT ?? Emelie Rosenblom vid ängen på Pomonagata­n som såddes förra året.
BILD: PRIVAT Emelie Rosenblom vid ängen på Pomonagata­n som såddes förra året.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden