Mölndals-Posten

Mölndalsbo misstänks ha blockerat raffinader­i

- Teo Kristjanss­on teo.kristjanss­on@molndalspo­sten.se

Efter att flera demonstran­ter vägrat att flytta sig fick polisen ingripa. Nu är en Mölndalsbo misstänkt för att ha ockuperat infarten till ST1:s oljeraffin­aderi. – Jag vill göra mig hörd. Vi vill att regeringen och andra ska se vad vi gör, säger kvinnan i polisförhö­r.

Det var i slutet av november som polisen larmades till Bensinväge­n i Göteborg då ett tjugotal demonstran­ter från nätverket Extinction rebellion blockerat infarten till ST1:s raffinader­i. Nätverket grundades 2018 i Storbritan­nien och har gjort sig kända för att använda sig av civil olydnad i olika protestakt­ioner.

Enligt ett vittnesmål från en polis ska samtal inletts med demonstran­terna som då förklarat att de inte kommer flytta på sig självmant.

Efter 90 minuter beslutade polisen att demonstran­terna behövde flytta på sig och när de blev befallda så valde flera att lämna sina positioner. En polis på plats beskriver vad som hände med de som stod kvar.

– När det gått fem minuter från befallning­en går kollegorna fram och flyttar på demonstran­terna, åtgärden går lugnt till och en person flyttar på sig av egen maskin och andra får bäras iväg fysiskt.

En av demonstran­terna som vägrade lämna är en kvinna i 20-årsåldern, bosatt i Mölndal. Då hon inte gick självmant är hon nu misstänkt för brott. Strax efter polisens ingripande hölls ett förhör på plats där hon förklarar varför de ockuperade infarten.

– Vi är här för att kräva ett stopp mot deras falska marknadsfö­ring om att de hjälper grön energi. Vi vill att de säger sanningen.

Polis: Varför valde du att inte lyssna på polisen?

– Jag vill göra mig hörd. Vi vill att regeringen och andra ska se vad vi gör.

Kvinnan från Mölndal och två andra demonstran­ter åtalas nu för ohörsamhet mot ordningsma­kten. När Mölndalsbo­n under polisförhö­ret fick frågan om hon erkänner eller förnekar brottet svarade hon kort.

– Ingen kommentar.

 ?? BILD: POLISEN ?? Kvinnan från Mölndal och två andra demonstran­ter åtalas för ohörsamhet mot ordningsma­kten.
BILD: POLISEN Kvinnan från Mölndal och två andra demonstran­ter åtalas för ohörsamhet mot ordningsma­kten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden