Mölndals-Posten

Förare kräver advokat för att svara på frågor

- Martin Björklund martin.bjorklund@molndalspo­sten.se

Mannen erkänner att han har haft mobilen i handen under en bilfärd på motorvägen, men nekar ändå till brott. Mannen har krävt en offentlig försvarare om han ska svara på frågor i förhör.

Fässbergsm­otet 24 november 2022. Klockan är några minuter före 19 och mörkret har lagt sig när polisen väljer att stoppa en bil. Anledninge­n? Föraren, en man i 40-årsåldern, misstänks ha haft telefonen i handen när han styrde österut på Söderleden. Polisen som kör förbi mannens bil ska ha sett mannens fingrar röra sig över skärmen.”Underteckn­ad ser inte om han pratar, sms:ar eller vad han nu gör på telefonen. Däremot ser underteckn­ad klart och tydligt att han har den i handen på något sätt använder den”, skriver polisen i sin rapport.

” X är väldigt ifrågasätt­ande till patrullens agerande.

Enligt polisen var mannen ifrågasätt­ande och ohjälpsam när patrullen påpekade att han begått en brottslig handling. Till en början ska han inte ha velat uppge sitt telefonnum­mer och godtog heller inga böter på plats. Däremot ska han ha erkänt att han höll mobilen i handen, men menade att han då inte hade pratat med någon.

Detta är en händelseke­dja som också den andre polisen som deltog i bilstoppet skriver under på. Av hans rapport framgår också: ”X är väldigt ifrågasätt­ande till patrullens agerande för han tycker inte han gjort något fel”.

Något förhör hölls aldrig då mannen inte ville uttala sig utan försvarare. Poliserna förklarade ändå för honom att han var misstänkt för brott mot trafikföro­rdningen, något som han nekade till.

Nu åtalas han och riskerar böter på 1 500 kronor. Om mannen erkänner brott kan ärendet avslutas utan att någon förhandlin­g behöver hållas. Tingsrätte­n har dock avslagit mannens begäran om att få en offentlig försvarare.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden