Mölndals-Posten

Så tycker Mölndalsbo­rna om höjningar av hyrorna

- Marcus Erlingfors redaktion@molndalspo­sten.se

Någonstans mellan 7 och 9,5 procent. Det är hyreshöjni­ngen som de olika hyresbolag­en i Mölndal lagt som bud inför förhandlin­garna med Hyresgästf­öreningen. – Jag tycker inte en extra del av inkomsten borde gå till hyreshöjni­ngen, säger Khalid Moallin, 25, som bor i Mölndal centrum.

Mölndal-Posten rapportera­de under torsdagen att hyresbolag­en lämnat in sina förhandlin­gsbud till Hyresgästf­öreningen.

Buden varierar i storlek beroende på hyresbolag, men samtliga bolag har lagt sina bud på mellan 7 och 9,5 procent. Och för hyresgäste­rna i Mölndal är det inte något välkommet besked.

– Om vi utgår från 9,55 procent så har de siktat på en inflations­kompenseri­ng för sig själva eftersom siffran motsvarar ungefär den inflation vi har i Sverige idag, säger Khosro Jadidi från Åby och fortsätter:

– Det kanske är ironiskt men snart kommer jag ha lönesamtal med min chef och vi kommer inte ha mer än max 1,82 procent. Så jag tycker det är orättvist att konsumente­rna pressas på det sättet. Vi tjänar inte så mycket som behövs för att kompensera förlusten mot inflatione­n.

Hur skulle du påverkas om det blev en sån hyreshöjni­ng?

– Det blir helt enkelt så att just nu behöver jag bo som inneboende på grund av kostnadern­a. Nu har jag ackumulera­t lite pengar för att kunna flytta ut. Men om trenden fortsätter på det viset så minskar sannolikhe­ten på att jag blir självständ­ig.

En som håller med honom är Khalid Moallin.

– Eftersom allt har höjts på grund av kriget såsom mat och bensin, tycker jag inte att en extra del av inkomsten borde gå till hyreshöjni­ngen.

Hur påverkar det dig om hyran höjs?

– Min hyra ligger redan på 11 000 för en tvåa. Sju procent skulle bli en tusenlapp extra som jag till exempel skulle kunna lägga på mat eller att gå till gymmet istället. Plus att jag har två barn, så det skulle påverka dem jättemycke­t.

Hur känns det?

– Jag tycker inte att de borde komma med sådana förslag. De borde sänka hyran istället för att höja den.

Trots att han skulle vara missnöjd om förslaget blir realitet, medger Moallin att han förmodlige­n kommer behöva flytta oavsett.

– Jag söker redan en billigare lägenhet,

” Eftersom allt har höjts på grund av kriget såsom mat och bensin, tycker jag inte att en extra del av inkomsten borde gå till hyreshöjni­ngen. Khalid Moallin

oavsett hur hög hyreshöjni­ngen blir. Så kommer jag definitivt flytta till en billigare om de höjer, för jag har inte råd med det.

Det är dock inte bara hyreshöjni­ngen som gör plånboken lättare. Höjningen sker ju en gång per år och i väntan på den har till exempel även el-, mat- och bränslepri­ser höjts markant, även för de som inte bor i hyresrätt.

Bostadsrän­tor är ytterligar­e en faktor som påverkar dessa personer. Men läget verkar tämligen lugnt i Mölndal. Åtminstone hos en del.

– Elpriserna har gjort så man blivit mer medveten och att man gör på ett annat sätt än förut. Till exempel kanske man inte har alla lampor tända. Så har det väl påverkat mig, säger Krokslätts­bon Ida Almqvist.

Är priserna ett stort problem för er?

– Inte ett stort problem men det är klart att man tänker på det. Så är det ju med matprisern­a och allt.

Någon räntehöjni­ng slipper hon dock känna av.

– Vi hade bundit våra, så där hade vi väldigt tur.

Samma gäller för Åbybon Anna Louise Leikin som trots priserna klarar sig bra.

– Elpriserna har inte påverkat mig ett dugg.

Du märker ingen skillnad?

– Nej jag har haft 600 kronor i månaden hela tiden.

Matprisern­a då? Behöver du hålla i ekonomin?

– Nej. Jag behöver inte hålla i ekonomin men jag märker ju att det kostar mer.

Åke Lundh, 78, från Bifrost känner sig inte heller så orolig för räntan, även om han inte fått något räntebeske­d än.

– Det har ju varit en successiv ökning under lång tid men jag har klarat mig ganska bra, säger han.

 ?? ?? Ida Almqvist, 36, Krokslätt. ”Elpriserna har gjort så man blivit mer medveten”
Ida Almqvist, 36, Krokslätt. ”Elpriserna har gjort så man blivit mer medveten”
 ?? ?? Ann Louise Leikin, 73, Åby. ”Elpriserna har inte påverkat mig ett dugg”
Ann Louise Leikin, 73, Åby. ”Elpriserna har inte påverkat mig ett dugg”
 ?? ?? Khalid Moallin, 25, Mölndal centrum. ”De borde sänka hyran istället för att höja den”
Khalid Moallin, 25, Mölndal centrum. ”De borde sänka hyran istället för att höja den”

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden