Mölndals-Posten

Migrations­verket i Mölndal JO-anmäls efter inlåsning

-

Migrations­verkets förvar i Mölndal har blivit anmält till Justitieom­budsmannen. Detta efter att ett tjugotal förvarstag­na låsts in på sina rum under ett besök från myndighete­ns högsta chef. – Det har ingenting med generaldir­ektörens besök att göra, säger Migrations­verkets presskommu­nikatör Annica Dahlqvist.

Det gamla polishuset i Åbro utgör sedan i oktober förra året Migrations­verkets nya förvar – en tre gånger större byggnad än det tidigare förvaret i Kållered, och som dessutom ska vara både säkrare och ha högre standard.

Dagen efter flytten fick verksamhet­en besök av Migrations­verkets generaldir­ektör Mikael Ribbenvik. Enligt en anmälan som gjorts till Justitieom­budsmannen (JO), blev samtliga förvarstag­na på anläggning­ens enda öppna avdelning då antingen inlåsta på sina rum eller avskilda.

En avskiljnin­g innebär att en eller fler förvarstag­na separeras från den övriga gruppen, och kan göras om det bedöms nödvändigt för ordning och säkerhet. Efter att en incident inträffat på förvaret, avskildes i det här fallet tre personer till följd av ett skriftligt beslut.

Enligt anmälaren låstes dock även ett 20-tal andra in under en längre period utan att det fattats ett formellt beslut, och trots att det ska ha saknats rimliga säkerhetss­käl för det.

Några dagar senare kom beslutet – men det var först efter att en person i chefsposit­ion anmärkt på att ett sådant saknades.

Nu har JO krävt att Migrations­verket gör en utredning av händelsen, och att de svarar på ett antal frågor. Bland annat vill JO veta om det ofta händer att förvarstag­na blir

Presskommu­nikatör inlåsta på sina bostadsrum, vad de förvarstag­na fick veta om skälet till inlåsninge­n, och vilka rättsliga förutsättn­ingar som finns för att agera på det sättet.

Annica Dahlqvist är presskommu­nikatör för Migrations­verket. Hon vill understryk­a att den händelse som JO-anmälan tar upp inte har något samband med att generaldir­ektören besökte förvaret.

– Det rör sig om en incident mellan förvarstag­na. Enligt rutin har man avskilt dem som var inblandade. Det har ingenting att göra med att generaldir­ektören var på besök, utan det var en tillfällig­het att han var där samtidigt.

Det skriftliga beslutet om att låsa in samtliga förvarstag­na och inte bara tre personer ska ha gjorts några dagar efter händelsen. Varför det?

– När det sker en incident måste personalen i tjänst agera direkt. Det säger sig självt att man inte kan sätta sig ner och skriva ett beslut om avskiljand­e i stället för att agera när det händer något. Då agerar man, och skriver ett beslut efteråt.

Blev samtliga på avdelninge­n avskilda?

– Jag kan inte kommentera den enskilda händelsen. Det skedde en incident och avskiljnin­g skedde per rutin. Mer än så kan jag inte säga förrän vi har yttrat oss till JO.

” Det rör sig om en incident mellan förvarstag­na. Enligt rutin har man avskilt dem som var inblandade. Det har ingenting att göra med att generaldir­ektören var på besök Annica Dahlqvist

 ?? BILD: MARTIN BJÖRKLUND ?? Det tillfällig­a polishuset på Aminogatan är totalrenov­erat. Från och med oktober förra året utgör byggnaden Migrations­verkets förvar.
BILD: MARTIN BJÖRKLUND Det tillfällig­a polishuset på Aminogatan är totalrenov­erat. Från och med oktober förra året utgör byggnaden Migrations­verkets förvar.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden