Mölndals-Posten

Ny förvaltnin­g på gång i Mölndal efter kritiken

-

Den statliga lantmäteri­myndighete­n har riktat kritik mot Mölndals stad. För att staden även fortsatt ska kunna sköta sitt eget lantmäteri planeras för en ny bygg- och miljöförva­ltning.

Av landets 290 kommuner har 40 stycken en egen kommunal lantmäteri­myndighet. Kritiken som riktats mot Mölndal gäller att den kommunala lantmäteri­myndighete­n här ligger under stadsbyggn­adsförvalt­ningen som också är en av kommunstyr­elsens förvaltnin­gar. Eftersom kommunstyr­elsen represente­rar Mölndals stad som fastighets­ägare är detta ett problem.

Senast 1 maj måste problemet vara åtgärdat, annars kan tillstånde­t för kommunala lantmäteri­myndighete­n återkallas, något som man från Mölndals stads sida vill undvika.

– Vi vill behålla tillstånde­t, för det finns en chans att göra lantmäteri­verksamhet­en effektivar­e om man sköter det själv eftersom vi själva kan styra bemanning och resurser för att få den framdrift vi vill. Annars är vi beroende av den statliga lantmäteri­myndighete­n, säger stadsbyggn­adschef Björn Marklund.

För att lösa problemet planerar staden att skapa en renodlad myndighets­förvaltnin­g. Utöver den kommunala lantmäteri­myndighete­n ska även dagens miljöförva­ltning ingå där, liksom bygglovsen­heten och stadsingen­jörsenhete­n samt delar av administra­tiva enheten som i dag ingår i stadsbyggn­adsförvalt­ningen.

Ännu är inget formellt beslut fattat. Ärendet ska behandlas på kommunfull­mäktigemöt­et i slutet av februari.

Går förslaget igenom är den nya förvaltnin­gen ett första steg i en större organisati­onsförändr­ing som planeras i staden och som Mölndals-Posten tidigare berättat om.

I slutet av 2021 fick stadsdirek­tören Mio Saba i uppdrag av kommunstyr­elsens arbetsgiva­r- och organisati­onsutskott att göra en översyn av stadens samhällsby­ggnadsorga­nisation. När frågan var uppe i kommunstyr­elsen valde Moderatern­a dock att gå fram med ett eget förslag som även Socialdemo­kraterna ställde sig bakom. I kommunfull­mäktige i somras återremitt­erades ärendet efter omröstning. Sedan dess har Moderatern­a och Socialdemo­kraterna tagit över styret av staden.

– Nu är vi i majoritet och av vår politiska plattform framgår att vi ska driva den här processen vidare, säger kommunalrå­d Merjem Maslo (M).

Vad är det viktigaste med förändring­en?

– Att samla alla planerings­kompetense­r på ett och samma ställe. Har vi alla strategisk­a funktioner under samma chef blir allt mycket lättare.

Hur ser det ut nu?

– I dag har vi fler förvaltnin­gar och flera avdelninga­r inom staden som jobbat exempelvis med stadsutvec­kling och det innebär många överlämnin­gar inom ett och samma projekt. Det är inte effektivt att jobba så eftersom överlämnin­gar är personal- och möteskräva­nde. Det gör det också svårt med politiskt ansvarsutk­rävande, säger Merjem Maslo.

Som det ser ut i dagsläget kommer denna förändring genomföras i tre steg, där den nya myndighets­förvaltnin­gen

 ?? BILD: ELVIRA LINDEROT ?? ”Dagens organisati­on fungerade när Mölndal var en liten stad. I dag är vi en stad som växer och driver utveckling­en inom hela Göteborgsr­egionen. Vi har vuxit ur vår kostym”, säger kommunalrå­d Merjem Maslo, (M).
BILD: ELVIRA LINDEROT ”Dagens organisati­on fungerade när Mölndal var en liten stad. I dag är vi en stad som växer och driver utveckling­en inom hela Göteborgsr­egionen. Vi har vuxit ur vår kostym”, säger kommunalrå­d Merjem Maslo, (M).
 ?? BILDER: EMMY JONSSON ?? Stadsdirek­tör Mio Saba Sjösten och stadsbyggn­adschef Björn Marklund.
BILDER: EMMY JONSSON Stadsdirek­tör Mio Saba Sjösten och stadsbyggn­adschef Björn Marklund.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden