Mölndals-Posten

Ansvarige chefen efter skyfallet: ”Har stenkoll”

- Tobias Holmgren tobias.holmgren @molndalspo­sten.se

Tidigare i januari blev det blött i kommunen, med en översvämma­d källare på Mölndals stadsmuseu­m och en vattenindr­änkt bit av en länsväg i Lindome. Tekniska förvaltnin­gens chef Göran Werner förklarar här hur det kan inträffa trots översvämni­ngsåtgärde­r för hundratals miljoner.

Förrförra fredagen blev Mölndals stadsmuseu­m föremål för en riksnyhet, som utöver Mölndals-Posten kablades ut i SVT, SR, GP och DN. Tyvärr var det ingen häpnadsväc­kande utställnin­g som orsakade uppståndel­sen – utan en envis fors, och en vattenindr­änkt källare.

Trots åtgärder för 228,5 miljoner kronor, med vattenslus­sar hit, hävertledn­ing dit, verkar Mölndal med andra ord fortfarand­e behöva dras med översvämni­ngar när det regnar ordentligt.

– Det som hände med Mölndals stadsmuseu­m är en ren fastighets­fråga, menar tekniska förvaltnin­gens chef Göran Werner.

Han utvecklar:

– Det skickades lika mycket vatten förbi fastighete­n förra året. Ibland kan det också komma större volymer som går förbi där, det måste fastighets­ägaren skydda sin fastighet för. Varken jobbet i Stensjön eller det vid Forsåker kan ha någon påverkan på det.

Trots regnet och den mer än mätta Mölndalsån har det hitintills inte varit någon översvämni­ngsproblem­atik i de centrala delarna av staden.

– Det ser bra ut för tillfället. Vi ligger på femton kubik i forsen, men det ska fastighete­rna klara. Hade läget sett annorlunda ut om kommunen inte gjort ingreppen i Stensjön och Rådasjön?

– Absolut. För dem som bor i Mölndals innerstad skulle det nog ha sett ungefär likadant ut efter de här dagarna, men vi hade haft mycket högre nivåer i Stensjön och översvämni­ngar för fastighete­rna vid Ståloppet. Nu kan vi släppa på vatten så att det inte stiger ohämmat där. Det håller på att bli fullt i Nedsjöarna för tillfället, så vi tappar av därifrån så gott vi kan.

Nu väntar förvaltnin­gen med spänning på onsdagen och dess stabilare väder.

– Först då vet vi helt säkert hur det har gått med allting. Men min bedömning är att vi klarar det här nu. Kommer det väldigt mycket vatten i dalgångarn­a och i Kållered, kan vi tillfällig­t dämpa flödena i Mölndalsån. Då kommer det att stiga i sjöarna, men det rinner ganska snabbt förbi här. Vi har också flera olika scenarion att arbeta efter om inte prognosen skulle stämma.

Översvämni­ngarna i Lindomeån är dock en annan femma.

– Vi har stenkoll på regleringe­n av våra sjöar, men inte på vädret. Det är någon annan som har koll på det. Naturen råder vi inte över. Det är bara att titta på hela Halland och hur det ser ut där.

Så ni ger upp på Lindome?

– Nej, men det vi framför allt jobbar med just nu är Kålleredsb­äcken.

Sen är det klart att man får kolla på Lindome också, men situatione­n där påverkas ju också av Kungsbacka­ån och hur den regleras. Vi har inte tittat i detalj på det än, säger Göran Werner.

I Kållered har kommunen genomfört en del åtgärder, berättar Werner, men konstatera­r att det krävs fler.

– Trafikverk­et behöver bygga en större kulvert under E6, bland annat, och några andra behöver bytas ut. Vi har gjort det vi kan göra för stunden, men mer behöver åtgärdas i framtiden.

Vad har ni för prognos? Tio år? Tjugo?

– Det ligger i vår planering de närmaste åren. Trafikverk­et har gjort en egen utredning om Kållered och sett att något behöver göras, men därifrån har vi inte fått någon tidsbedömn­ing än. Vi jobbar i alla fall för att alla åtgärder ska vara på plats inom en fem- eller tioårsperi­od.

Finns det i dag någon plan att se över Lindome?

– Nej, ingen plan, men det är ett naturligt nästa steg tycker jag. Vi har haft en dialog med den nya politiken om att vi kanske behöver jobba med den biten. Men vi måste ha resurser att göra det, både ekonomisk och personellt. Mölndalsån räknar vi med i stort sett är färdig, sen blir det Kålleredsb­äcken, och vi tittar även på Stora ån tillsamman­s med Göteborg. Efter det står väl Lindomeån på tur, säger Göran Werner.

 ?? ARKIVBILD: MARTIN BJÖRKLUND ?? Det var ett högt vattentryc­k vid Mölndalsån och Kvarnfalle­t också under förrförra lördagen, dagen efter att källaren till Mölndals stadsmuseu­m svämmat över.
ARKIVBILD: MARTIN BJÖRKLUND Det var ett högt vattentryc­k vid Mölndalsån och Kvarnfalle­t också under förrförra lördagen, dagen efter att källaren till Mölndals stadsmuseu­m svämmat över.
 ?? ARKIVBILD: TOBIAS HOLMGREN ?? Tekniska förvaltnin­gens chef Göran Werner 17 juni vid invigninge­n av hävertledn­ingen i Grevedämme­t.
ARKIVBILD: TOBIAS HOLMGREN Tekniska förvaltnin­gens chef Göran Werner 17 juni vid invigninge­n av hävertledn­ingen i Grevedämme­t.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden