Mölndals-Posten

Tonåring spottade och slog personal i ansiktet på ungdomshem

- Teo Kristjanss­on teo.kristjanss­on@molndalspo­sten.se

En boende på Fagareds ungdomshem spottade och slog personal i ansiktet vid upprepade tillfällen under sommaren. Nu döms killen vid Göteborgs tingsrätt, men personalen får inget skadestånd.

En tonårig kille begick brott mot personalen på Fagareds ungdomshem vid fyra olika tillfällen under sommaren. Vid två tillfällen spottade han personalen i ansiktet och vid de andra två ska han använt sina knytnävar och motat slag mot personalen­s ansikten.

Killen är tidigare ostraffad och har bott på en låst avdelning sedan sommaren 2022. Vid de olika incidenter­na har killen agerat då personalen utfört sitt arbete. Vid några tillfällen ska killen ha hotat och kallat personalen olika saker.

– Det tog mer på mig än slagen, det är inget man vill höra, säger en personal i polisförhö­r om hoten mot hans familj.

"Vid några tillfällen ska killen ha hotat och kallat personalen olika saker.

Det är inte första gången som incidenter på Fagareds ungdomshem polisanmäl­ts. Som Mölndals-Posten tidigare rapportera­t misshandla­des en personal i november. Den anställda fick då sin näsa bruten och fick uppsöka sjukvård.

I de här fallen har alla de utsatta anställda begärt skadestånd men det har tingsrätte­n avslagit. Tingsrätte­ns motivering gör gällande att personalen i sin yrkesutövn­ing är vana vid att komma i kontakt med och ingripa mot utåtageran­de och våldsamma ungdomar. Därför ska de ha en större mental beredskap för att vissa situatione­r kan inträffa.

Killen döms nu för våld mot tjänsteman på två punkter och förgripels­e mot tjänsteman på två punkter. De gärningarn­a har ett straffvärd­e på ett par månaders fängelse för en vuxen person men på grund av hans unga ålder döms han nu till ungdomsvår­d.

 ?? BILD: JONAS LINDSTEDT ?? Fagareds ungdomshem.
BILD: JONAS LINDSTEDT Fagareds ungdomshem.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden