Mölndals-Posten

Här läser eleverna mest i Sverige – vann stor läsutmanin­g

- Teo Kristjanss­on teo.kristjanss­on @molndalspo­sten.se

1 timme och 20 minuter per dag. Så mycket tid lägger eleverna i klass 4A på Hallenskol­an på att läsa böcker. Det gör att de nu tar hem förstapris­et i den nationella tävlingen Den stora läsutmanin­gen.

Stämningen i klassrumme­t var allt annat än lugn och harmonisk klockan 11.15 förra torsdagsmo­rgonen. Om några få minuter ska eleverna och läraren Anna Källgren vara med i direktsänd tv då klassen kammat hem förstapris­et i den nationella tävlingen Den stora läsutmanin­gen. Känslorna är blandade men kan delas upp i två läger. Eleverna som är taggade och lärarna som är nervösa.

– Tänk att du pratar med din familj bara, säger en elev lugnande till Anna Källgren.

Sändningen drar igång och i några minuter hörs både lärare och elever över hela Sverige. Sedan jublas det och eleverna gör sig redo för att gå till bamba.

Den stora läsutmanin­gen är en tävling som syftar till att öka läslusten bland elever och göra läsningen till en ny vardagsvan­a. Det är ett gemensamt initiativ från Adlibris, Bonnier Carlsen, Natur & Kultur och Rabén & Sjögren som ligger bakom och under en termin har fjärdeklas­sare runt hela landet tävlat mot varandra. Under hösten har klasserna rapportera­t in hur mycket tid de läst och nu har tävlingsre­sultat kommit. Av 1 900 klasser var 4A på Hallenskol­an i Kållered den som läst allra mest.

– Jag kände mig så lättad, det var som att all stress, om man skulle vinna, bara försvann, säger Noah Boström Rohanimehr som går i klassen.

Tillsamman­s med sina klasskamra­ter har Noah Boström Rohanimehr slukat bok efter bok. Genomsnitt­ligt läste varje elev i klass 4A en timme och 20 minuter varje dag och genomsnitt­et för tävlingen var 20 minuter.

– Jag har inte haft något stort intresse av att läsa innan. Det har varit mer spel och film men nu läser jag mer, säger Noah Boström Rohanimehr.

Klasskamra­ten Emil Chen berättar att han fått en daglig rutin på sitt läsande som han inte hade innan.

– Jag kunde läsa typ tre timmar i veckan innan men nu är det nästan tre timmar per dag. Jag vaknar tidigt, kanske runt sex-tiden på morgonen och då hinner jag läsa lite och sen läser jag efter skolan också.

Eleverna har kunnat välja vilka böcker de ska läsa och vissa har tagit med sig böcker hemifrån. Lovisa Ehnberg var en av de som läste mest och enligt henne har hon märkt en skillnad från innan.

– Man får mer kunskap och det är bra för då lär man sig mer ord och jag har blivit mycket bättre på att stava, säger hon.

Efter att eleverna lämnat klassrumme­t kan lärarna pusta ut och börja förbereda nästa lektion.

– Det känns väldigt roligt och eleverna har kämpat så hårt. De har haft den här tävlingen som motivation för att läsa och nu visar det sig verkligen att det lönar sig, säger Anna Källgren.

För att få eleverna att komma ner i varv så inleder Anna Källgren varje morgon med läsning. Men mycket av läsningen har skett utanför skoltid.

– Vi har verkligen haft med föräldrarn­a på detta för de har läst mycket hemifrån.

Vinnaren av tävlingen får ett pris i form av en resa till Astrid Lindgrens Vimmerby för att fira segern. Den resan är planerad till slutet av vårtermine­n.

– Det känns så himla roligt att få göra en sån sak. Att få avsluta årskurs fyra efter vårt första år ihop på det sättet, säger Anna Källgren. Det var många som kom fram och kramades efter sändningen i tv, hur kändes det?

– Det är jättefint. Man tillbringa­r så mycket tid tillsamman­s och det är fint att de känner sig trygga med mig och jag med dem. Man får så mycket tillbaka och det är det finaste med det här yrket, säger Anna Källgren.

 ?? BILD: TEO KRISTJANSS­ON ?? Lovisa Ehnberg, Emil Chen och Noah Boström Rohanimehr går i klass 4A på Hallenskol­an som nu kammat hem förstapris­et i Den stora läsutmanin­gen.
BILD: TEO KRISTJANSS­ON Lovisa Ehnberg, Emil Chen och Noah Boström Rohanimehr går i klass 4A på Hallenskol­an som nu kammat hem förstapris­et i Den stora läsutmanin­gen.
 ?? BILD: KIM PERSSON ?? I genomsnitt läste varje elev i klassen en timme och 20 minuter varje dag.
BILD: KIM PERSSON I genomsnitt läste varje elev i klassen en timme och 20 minuter varje dag.
 ?? BILD: TEO KRISTJANSS­ON ?? Anna Källgren är lärare för årskurs 4 på Hallenskol­an i Kållered.
BILD: TEO KRISTJANSS­ON Anna Källgren är lärare för årskurs 4 på Hallenskol­an i Kållered.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden