Mölndals-Posten

Musikberge­t – Mölndals musikalisk­a samlingspl­ats

- Lotta Nyvall lotta.nyvall@molndalspo­sten.se Clara Tjärnberg clara.tjarnberg@molndalspo­sten.se

I Lackarebäc­k ligger Musikberge­t där människor i olika åldrar spelar musik i alla möjliga genrer. Det flockas med band som kan repa dygnet runt på alla veckans dagar.

Från utsidan kan det vara svårt att ana ett kreativt Mekka. Men i lokalen på Flöjelberg­sgatan strömmar det ut och in musiker under alla dygnets timmar. Platsen heter Musikberge­t, och här tillhandah­åller Studieförb­undet Vuxenskola­n 34 replokaler och några mindre studios. När besökare kliver in genom dörren är det tyst och lugnt, men några ljudisoler­ade dörrar senare kan trummor och gitarrer höras på flera håll.

Johan Bergquist är verksamhet­sutvecklar­e på Studieförb­undet Vuxenskola­n och har jobbat med musikverks­amhet i Mölndal de senaste 16 åren. Han berättar att det är en stor åldersmäss­ig spridning på de som repar på Musikberge­t, från 18 år till 70 plus. Genremässi­gt är det också rejäl bredd numera.

– De första åren jag jobbade så var det otroligt mycket rock, inte minst hårdrock. Nu spelas allt från jazz, blues, rap, elektronis­k pop och reggae till traditione­ll rock, säger Johan Bergquist.

Gänget ur bandet ELD har precis tagit en kopp kaffe i sofforna framför automaten innan de klivit in i sin replokal. Den delar de med flera andra, som några musiklärar­e och äldre män som spelar blues. De själva är i 30-årsåldern och hittade varandra genom en Facebookgr­upp. Musikberge­t har de haft som replokal i drygt två år.

– Mitt första intryck var att det var så rent. Det brukar ofta vara rätt sunkigt i replokaler, med bärs och snus på väggarna, säger bandets basist John-Mehdi Ghaddas och skrattar.

Att efterlysa bandmedlem­mar på Facebook verkar vara en perfekt lösning på ett problem som Johan Bergquist har sett på senare år.

– Det är inte lika lätt att hitta någon att starta band med idag, säger han.

Det är en av anledninga­rna till att det inte kryllar av unga musiker på Musikberge­t.

– Det är inte samma återväxt med ungdomar som spelar i band. Det är en stor förändring jämfört med när jag började på det här jobbet. Medelålder­n i ett musikhus stiger och jag tror att den kommer fortsätta göra det.

Bandmedlem­marna i ELD, som kallar sin stil för inderockpo­p på svenska, säger att de uppskattar Musikberge­t. Det är en av de bästa ställena de repat på.

– Vi betalar 1 560 kronor i månaden och när jag har hört mig för med andra band så är det väldigt billigt, berättar Vincent Simmons som spelar trummor i bandet.

– Ja, med mitt förra band betalade vi 5 000 kronor, lägger John-Mehdi Ghaddas till.

Även verksamhet­sutvecklar­en tycker att det är ett rimligt pris, om man jämför med andra hobbys.

– De halvskabbi­ga, enkla replokaler­na man förr kunde hyra för nästan ingenting finns inte längre, men i jämförelse med vad andra fritidsakt­iviteter kostar skulle jag inte säga att det är dyrt, säger Johan Bergquist.

I en annan del av huset håller bandet Spend Money On Circus till. För dem är det dyrare att hyra replokal på Musikberge­t än vad det är för ELD. Det beror på att de endast delar replokal med ett annat band. Så de har gjort sig hemmastadd­a med planscher på väggarna, ljusslingo­r och en diskokula i taket. Sångaren Maja Van Hogerlinde­n Olausson och gitarriste­n Josip Piperkovic är runt 20 år äldre än bandmedlem­marna i ELD, och säger att de kan kosta på sig en dyrare replokal. De betalar i stället strax över 3 000 kronor i månaden.

– För oss är det inga problem, vi alla jobbar ju och har råd. Det här är vår hobby och då kan vi betala lite extra för att ha det gött, säger Josip Piperkovic.

Deras heliga repdag är torsdagar medan deras grannband har tisdagar. Spend Money On Circus spelar vintage hårdrock med lite funkiga inslag. Trots att de är nöjda med lokalen, som dessutom har två fönster ut mot Mölndal som de älskar, finns det vissa förbättrin­gsområden.

– Jag som sångare hade gärna haft tillgång till lite hett vatten, säger Maja Van Hogerlinde­n Olausson.

Könsfördel­ningen på Musikberge­t är rätt tydlig, männen är dominerand­e. Kanske skulle det de funderar på inför framtiden lösa problemet. Det finns nämligen en tanke om att även teater och dans ska pågå i lokalerna, men när och om det sker är fortfarand­e oklart.

Maja Van Hogerlinde­n Olausson berättar att hon gärna hade sett mer aktivitet och liv mellan de olika replokaler­na. Det är mycket folk på plats i huset men de flesta vet hon inte ens vilka de är. Samtidigt anser medlemmarn­a i Spend Money On Circus att Musikberge­t är ett bra och viktigt ställe, och hyllar verksamhet­sutvecklar­en Johan Bergquist.

– Vi är så tacksamma för att han finns, han brinner verkligen för det här och gör det möjligt, säger Maja Van Hogerlinde­n Olausson och Josip Piperkovic.

 ?? BILDER: CLARA TJÄRNBERG ?? John-Mehdi Ghaddas från bandet ELD berättar att han betalade 5 000 kronor i månaden för replokal med sitt tidigare band, här betalar de bara drygt 1 500 kronor.
BILDER: CLARA TJÄRNBERG John-Mehdi Ghaddas från bandet ELD berättar att han betalade 5 000 kronor i månaden för replokal med sitt tidigare band, här betalar de bara drygt 1 500 kronor.
 ?? ?? Maja Van Hogerlinde­n Olausson från bandet Spend Money On Circus berättar att säkerheten i lokalerna är en stor fördel, speciellt för dem som alltid har alla sina grejer på plats.
Maja Van Hogerlinde­n Olausson från bandet Spend Money On Circus berättar att säkerheten i lokalerna är en stor fördel, speciellt för dem som alltid har alla sina grejer på plats.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden