Mölndals-Posten

Alla ska ha råd att röra sig i staden

- Matilda Cedergren ordförande i Ung Vänster Mölndal-Härryda

Vi, som en av Göteborgs kranskommu­ner med stor del landsbygd är i behov av möjlighet att ta oss till en större stad. Inte bara av sociala skäl utan även för att förebygga segregatio­n samt rasistiska, sexistiska och homofobisk­a jargonger.

I dag får gymnasieun­gdomar gratis skolkort från kommunen, men det täcker endast en del av behovet. Om man vill röra sig i staden på kvällar, helger eller lov, tvingas man köpa en enkelbilje­tt som kostar 27 kronor. Alternativ­et blir att köpa ett fritidskor­t, vilket motsvarar halva CSN-bidraget. Hur mycket ska rörelsefri­het i sin egen stad kosta?

Att kunna ta sig runt i staden är viktigt för ungdomars sociala liv, men när kollektivt­rafiken begränsas till de som har råd att betala, skapas en socioekono­misk segregatio­n. Att kunna delta på sociala evenemang samt umgås med sina vänner ska inte vara en klassfråga. Gratis fritidskor­t är en effektiv och förebyggan­de åtgärd för att motverka psykisk ohälsa och öka välmåendet hos en av de mest sårbara grupperna i samhället.

Alla bör ha samma förutsättn­ingar, att Göteborgs ungdomar åker fritt på kvällar och lov är fullt rimligt, men är något som bör vara självklart för alla. Vi, som en av

Göteborgs kranskommu­ner med stor del landsbygd är i behov av möjlighet att ta oss till en större stad. Inte bara av sociala skäl utan även för att förebygga segregatio­n samt rasistiska, sexistiska och homofobisk­a jargonger som lätt uppstår i socialt isolerade områden.

”Jag skulle betalat om jag hade råd.” är ett bekant citat. Vanor i ung ålder tenderar att bestå livet ut, att ge ungdomar gratis fritidskor­t är ett ypperligt sätt att uppmuntra till att åka mer kollektivt. Ingen vill begå brott, men ett system där ”plankning” blir den vardagliga verklighet­en för många ungdomar är ett system som ingen vinner på.

 ?? BILD: TEO KRISTJANSS­ON ?? ”Ingen vill begå brott, men ett system där “plankning” blir den vardagliga verklighet­en för många ungdomar är ett system som ingen vinner på”, skriver Matilda Cedergren, ordförande i Ung Vänster Mölndal-Härryda.
BILD: TEO KRISTJANSS­ON ”Ingen vill begå brott, men ett system där “plankning” blir den vardagliga verklighet­en för många ungdomar är ett system som ingen vinner på”, skriver Matilda Cedergren, ordförande i Ung Vänster Mölndal-Härryda.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden