Mölndals-Posten

Syskon till spädbarn kan återvända till förskolan

- Filip Persson redaktion@molndalspo­sten.se

I en dryg månad uppmanades spädbarnsf­amiljer att hålla äldre syskon hemma från förskolan. Men från och med i dag, måndag, gäller inte längre smittskydd­ets uppmaning i Västra Götaland. – Det vi har sett är en minskad smittsprid­ning av både influensa, covid och även RS, säger smittskydd­släkare Thomas Wahlberg.

Smittsprid­ningen av RS-virus överträffa­de i december tidigare rekord. Barnakuter var fullbelagd­a, utan att syrgasrumm­en räckte till, och Västra Götalandsr­egionen gick i mellandaga­rna upp i förstärkni­ngsläge för att hantera situatione­n.

Men nu har smittsprid­ningen och trycket på vården minskat. Från och med måndag gäller därför inte de lokala rekommenda­tionerna mot RS-virus i Västra Götaland, som infördes på luciadagen.

– Att ha det här som en generell regional rekommenda­tion bedömer jag inte att vi behöver nu, när vi har en minskad smittsprid­ning. Samtidigt ska man komma ihåg att det inte innebär att alla smittor försvunnit, och att RS är borta, för det är de inte. Därför är det viktigt att man fortfarand­e följer de andra råden som finns, säger Thomas Wahlberg, smittskydd­släkare i Västra Götaland.

– Har man spädbarn ska man till exempel försöka undvika att de träffar personer som är förkylda, och vara noggrann med att tvätta händerna.

Uppmaninge­n som stack ut i de regionala rekommenda­tionerna var att familjer med spädbarn om möjligt skulle hålla äldre syskon hemma från förskolan.

Spädbarn löper högre risk att bli svårt sjuka av RS-viruset, och kan få andningssv­årigheter om de smittas. Åtgärden var därför avsedd att minska risken att storasysko­nen fick med sig viruset från förskolan, vilket är en relativt vanlig smittväg.

Själva RS-toppen ser nu dock ut att vara passerad.

– Det kan vi på goda grunder säga nu. Samtidigt är det som alltid, att man aldrig kan ropa hej med smittor, men nu har ändå nedgången pågått ett tag. Och skulle det vara så att det blir en förändring får vi göra en ny bedömning.

Det är inte bara smittsprid­ningen av RS-virus som har minskat kraftigt den senaste tiden. För såväl covid-19 som influensa är kurvorna tydligt nedåtgåend­e – en utveckling som även har fortsatt den senaste veckan, enligt smittskydd­ets statistik.

– Just nu känns det ändå som att vintersmit­torna är på väg nedåt, säger Thomas Wahlberg.

 ?? ARKIVBILD: TERJE PEDERSEN ?? Efter en dryg månad tas rekommenda­tionen om att hålla syskon till spädbarn hemma från förskolan bort. Smittskydd­et påminner dock att virussäson­gen ändå inte är över.
ARKIVBILD: TERJE PEDERSEN Efter en dryg månad tas rekommenda­tionen om att hålla syskon till spädbarn hemma från förskolan bort. Smittskydd­et påminner dock att virussäson­gen ändå inte är över.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden