Mölndals-Posten

Ester Jakobsson i Kållered föll offer för lungsoten

Livet i början av 1900-talet kunde vara tufft. Här är berättelse­n om Ester, som växte upp med fosterförä­ldrar i Kållered och som dog ung.

- Staffan Bjerrhede Kållereds hembygdsfö­rening

Ester Cecilia föddes 1896 i Lundby socken på Hisingen. Hennes pappa var asfaltlägg­are. Modern dog tidigt av lungsot och lämnade mannen med flera minderårig­a barn. Enligt vad som berättats tog pappan då sitt liv genom att hoppa från Hisingsbro­n. Barnen placerades då ut i fosterhem.

Esters fosterförä­ldrar blev Maria och Anton Gustafsson.

Maria var från gården Lilla Vommedal i Kållered och Anton var född i Romelanda. Han arbetade på ett sågverk som låg i Lundby. Det ägdes av Erik Bengtsson, som också var född i Lilla Vommedal.

Erik lär ha bestämt att Anton skulle gifta sig med hans brorsdotte­r Maria, som dock var 15 år äldre. Anton var född 1873 och Maria 1858. Makarna Gustafsson bodde i Lundby med sin fosterdott­er i några år efter giftermåle­t 1898.

Maria kom efter några år att ärva föräldrahe­mmet, gården Lilla Vommedal i Kållered (nuvarande adress Stretereds­vägen 25), och makarna flyttade dit med fosterdott­ern. Anton blev en mycket duktig jordbrukar­e och satte gården i bra skick.

Ester gick i Liveredssk­olan i Kållered och även i söndagssko­lan i Missionshu­set. Hon var mycket älskad av sina fosterförä­ldrar och kom att betyda allt för dem.

Ester höll också kontakt med sina syskon och mammans släktingar i Bohuslän. Två av hennes syskon emigrerade, men brodern Oscar bodde i Göteborgst­rakten. Han reste runt i Europa och skickade vykort till Ester. Flera av resorna gjorde han med sin kamrat Ivar Oljelund från Stockholm. Oscar Jakobsson blev konstnär, mest känd är han dock för sin seriefigur ”Adamsson”. Den spred sig ända till USA, där den publicerad­es i flera tidningar.

Oscar var i några år sommarboen­de i Kållered och umgicks med sin syster Ester. Han gifte sig och fick två döttrar. En dotter, Siv Jakobsson, blev på 1950-talet skicklig keramiker på företaget SYCO i Uddevalla. Hon blev framför allt känd för sina påsktuppar.

Sveriges serieakade­mi delar varje år på Bokmässan ut ett pris till en serieteckn­are. Priset kallas ”Adamsson”.

Esters uppväxt i Lilla Vommedal var mycket lycklig och hon blev verkligen omhuldad av sina fosterförä­ldrar. Hon kom att bli medlem och aktiv i Kållereds missionsfö­rsamling och fick många goda vänner i Kållered.

Men i 20-årsåldern fick hon TBC eller som man sa då, lungsot. Möjligen ett arv från modern. Ester vistades vid flera tillfällen på sanatoriet i Sävsjö. Kållereds hembygdsfö­rening har några brev som Ester skrev till sina fosterförä­ldrar. Det är då Ester som försöker trösta dem och som säger att hon känner sig bättre och snart kommer hem. Men 9 maj 1926 avled hon i en ålder av 29 år.

Anton och Maria sörjde djupt och skrev i dödsannons­en: ”Vår kära Ester lämnades oss i dag, outsägligt sörjd och saknad av oss, syskon, övriga släktingar och en stor vänkrets. Hennes trosvisshe­t in i döden var förlossnin­gen genom Jesu blod. Ef. 1:7.”

Vid graven på Kållereds kyrkogård, som fortfarand­e finns kvar, framförde kamrater från Kållereds missionsfö­rsamling en sång ur Förbundsså­nger (något bearbetad). Första och sjätte strofen lyder:

”Han bar dig hem från smärtan och kvalen Hem till det land, där ingen gråt är mer Från skuggorna till ljusa bröllopssa­len Till sol som aldrig mer går ner -Tack gud för Ester, vad hon var i livet

Från dig hon mottog vad hon åter gav Ock därför står det ock i hjärtan skrivet När skriften bleknat uppå hennes grav”

Men på gravstenen står det endast: Anton Gustafsson­s familjegra­v, Lilla Vommedal. hembygdsgi­lle samt Mölndals stadsmuseu­m. Vad vill du läsa om? Mejla redaktion @molndalspo­sten.se!

 ?? BILDER: KÅLLEREDS HEMBYGDSFÖ­RENING ?? Ester Jakobsson föddes 1896 och dog 1926.
BILDER: KÅLLEREDS HEMBYGDSFÖ­RENING Ester Jakobsson föddes 1896 och dog 1926.
 ?? ?? Fosterförä­ldrarna Anton och Maria Gustafsson i trädgården cirka 1920.
Fosterförä­ldrarna Anton och Maria Gustafsson i trädgården cirka 1920.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden