Mölndals-Posten

Stig Bernander

- Magnus Bernander, Majvik Bygg, Jan Olofsson, Skanska, Lennart Elfgren, Luleå tekniska universite­t

Stig Bernander, som bodde i Mölndal, har avlidit efter en tids sjukdom i en ålder av 94 år. Han sörjs närmast av sina söner Jarl och Magnus med familjer.

Stig föddes den 5 februari 1928 i Mnene i dåvarande Rhodesia i Afrika, där hans föräldrar var missionäre­r. Han var den tredje bland sex syskon och mycket initiativr­ik redan som barn. Han gick på internatsk­ola i Bulawayo, Rhodesia, och på Vasa Real i Göteborg. Han fortsatte på Chalmers och blev civilingen­jör 1951.

Stig arbetade för Väg- och vattenbygg­nadsstyrel­sen i Stockholm 1951–53. Han började därefter på Skånska Cementgjut­eriet, Stockholm, där han träffade Sonja som han gifte sig med. 1966 gick flytten till Göteborg där Stig blev konstrukti­onschef på Skånska Cementgjut­eriet, sedermera Skanska. Med ett ökat nternation­ellt byggande blev han alltmer involverad som bolagets tekniske problemlös­are i projekt över hela världen.

Stig har ansvarat för projekteri­ng av många olika typer av byggkonstr­uktioner som broar, dammar, hamnar, tunnlar, torrdockor, borrplattf­ormar, offshore-anläggning­ar, byggnader, undermarks-förråd och vattenledn­ingar i Sverige, Danmark, Norge, Polen,

Monaco, Egypten, Saudi Arabien, Indien, Sri Lanka och Zimbabwe. Han pensionera­des 1993 och startade då ett eget konsultbol­ag, Congeo AB, med uppdrag för olika entreprenö­rer inklusive Skanska.

Åren 1980–98 var Stig adjungerad professor vid avdelninge­n för konstrukti­onsteknik vid Luleå tekniska universite­t. Han arbetade huvudsakli­gen med att förhindra sprickbild­ning och att modellera temperatur­spänningar i nygjuten betong.

Stig tillämpade sina sprickteor­ier redan då Tingstadst­unneln byggdes på 60-talet och det är numer ett normkrav att sprickrisk­en måste beaktas. Han utvecklade också tekniken att täta jord och berg genom injekterin­g med cementbruk och tillämpade den på tunneln genom Hallandsås sedan man där misslyckat­s med tätningen.

Efter det stora skredet i Tuve på Hisingen i Göteborg 1971 började Stig utveckla en modell med finita differense­r för att studera deformatio­nsmjuknand­e i sensitiva leror. Han gjorde datorberäk­ningar och presentera­de metoden vid internatio­nella geoteknikk­onferenser under 1980-talet. År 2000 skrev han en licentiata­vhandling och 2011, vid 83 års ålder, lade han fram en doktorsavh­andling, där han sammanfatt­ade sina erfarenhet­er av skredmodel­lering. Efter disputatio­nen deltog han i ett symposium i Quebec, Kanada, och blev engagerad i en flerårig diskussion om risken för skred vid ett kraftverks­bygge vid Muskrat-fallen i Churchill-floden i Labrador.

Stig Bernander hade ett starkt och klart intellekt och en stor villighet att diskutera problem av alla slag. Han hade stor energi, var händig och byggde till och med segervinna­nde segelbåtar åt sina söner. Han berättade gärna om hur han lyckades lösa olika problem runt om i världen, ibland i opposition mot andra, som trodde sig veta bättre. Han var en vänlig, omtänksam och inspireran­de person som alltid var beredd att hjälpa andra och tänkte sist av alla på sig själv.

 ?? BILD: LULEÅ TEKNISKA UNIVERSITE­T. ?? Stig Bernander.
BILD: LULEÅ TEKNISKA UNIVERSITE­T. Stig Bernander.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden