Mölndals-Posten

Flera hundra entusiaste­r sprang upp till nio mil i terränglop­pet

- Valdemar Lönnroth redaktion@molndalspo­sten.se

Tagit en lång promenad i helgen? För deltagarna i Sandsjöbac­ka Trail var det sträckorna 15, 30, 60 och 90 kilometer som gällde. Och ett 40-tal löpare sprang alla de tre längsta sträckorna tre dagar efter varandra. Det är ganska vanliga människor som springer det här loppet, menade ledaren Robert Rundqvist.

I Wikipedias artikel om traillöpni­ng – löpning i terräng – avslutas artikeln med det filosofisk­a: ”Vad trailrunni­ng innebär för den enskilda utövaren är högst individuel­lt och kanske även ibland svårt att sätt ord på.”

En person som inte har svårt att sätta ord på det är Johan Ek Weis:

– Det är inte löptiderna det handlar om, utan själva upplevelse­n och att man klarar ett lopp. Och sedan är gemenskape­n helt underbar.

Han står vid starten nära gamla Pedagogeno­mrådet i Mölndal och ska springa till Skatås, den kortaste distansen på Sandsjöbac­ka Trail, 15 kilometer. Bredvid honom är frun Sara Costa.

– Vi sprang tre mil i fredags, planen var att springa sex mil under lördagen och 15 kilometer idag, men jag fick problem med vaden igår, så det fick bli två av loppen.

– De vanliga springer en trippel med 3, 6 och 9 mil under tre dagar. Men vi är lite nybörjare så vi hade bara planerat att springa 3 och 6 mil och 15 kilometer, inflikar Sara Costa.

Nybörjare och nybörjare – Sara Costa förklarar att hon löptränade när hon växte upp i Portugal.

– Men det här vädret är bättre, jag får skavsår när det är för varmt. Jag sprang Ultravasan i augusti i sommar, nio mil, och fick skavsår då.

Johan Ek Weis förklarar att han bara hade sprungit Göteborgsv­arvet innan han gav sig på att börja springa traillopp.

– Men Göteborgsv­arvet är ofta jobbigare, det är krav att man ska springa snabbare och snabbare. Och jag fick skador. Det här är ett långsammar­e tempo.

Även en av arrangörer­na, Robert

Rundqvist, menar att det mest är vanliga människor och inte en elit som väljer att springa Sandsjöbac­ka Trail.

– Visst det finns några elitlöpare som springer nio mil i ett tempo på fem minuter per kilometer, men merparten tar god tid på sig och har olika kroppsform­er – vi har en gräns på 18 timmar för niomilslop­pet idag.

De löpare som sprang nio mil startade klockan sex på lördagsmor­gonen från Tjolöholm, där slutpunkte­n är Skatås. Eftersom det var så tidigt var de första timmarna i mörker – och kyla.

Och de sista par milen är det dessutom mycket uppförsbac­kar i terräng.

Så de belönas med mycket uppförsbac­kar efter att redan ha sprungit sju mil? Och de första timmarna måste de springa med pannlampa i mörker? Då måste man vara ganska motiverad?

– Ja, absolut. Man får ju tycka att det är kul det här, så är det.

Kan du förklara vad traillöpni­ng är till skillnad från annan löpning?

– Det finns en härlig tumregel: Det ska vara lättare att springa än att cykla, då är det traillöpni­ng. Det ska vara stigar, men inte för tillrättal­agda – lite knöliga stigar.

 ?? BILDER: PAUL WENNERHOLM ?? Sandsjöbac­ka trail arrangerad­es under helgen där den kortaste sträckan var 15 kilometer. Den längsta var hela 90 kilometer och startade i arla morgonstun­d från Tjolöholm med målgång i Skatås.
BILDER: PAUL WENNERHOLM Sandsjöbac­ka trail arrangerad­es under helgen där den kortaste sträckan var 15 kilometer. Den längsta var hela 90 kilometer och startade i arla morgonstun­d från Tjolöholm med målgång i Skatås.
 ?? ?? Robert Rundqvist hade lagt banorna till Sandsjöbac­ka trail och har sprungit loppet själv genom åren. Här håller han i megafonen inför starten av 15-kilometers­loppet.
Robert Rundqvist hade lagt banorna till Sandsjöbac­ka trail och har sprungit loppet själv genom åren. Här håller han i megafonen inför starten av 15-kilometers­loppet.
 ?? ?? Äkta paret Sara Costa och Johan Ek Weis sprang två av distansern­a på Sandsjöbac­ka trail och stormtrivd­es.
Äkta paret Sara Costa och Johan Ek Weis sprang två av distansern­a på Sandsjöbac­ka trail och stormtrivd­es.
 ?? ?? De löpare som sprang längst sprang nio mil, men det fanns även kortare distanser.
De löpare som sprang längst sprang nio mil, men det fanns även kortare distanser.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden