Mölndals-Posten

Så påverkas Mölndals bagerier av höga elpriser

-

Höga elpriser har varit ett långdraget problem denna vinter. Så även för vissa av Mölndals bagerier som använder mycket el i sin produktion. – Vi försöker hålla ner arbetstimm­arna så mycket det går, säger Catarina Larsson, marknadsan­svarig på Dahls bageri.

Att säga att det fluktueran­de elpriset har varit ett problem för hushållen i vinter vore en underdrift. Men även vissa bagerier i Mölndal har fått kämpa för att hålla nere priserna. Catarina Larsson är ny i sin tjänst på Dahls, men ger ändå en bild över hur läget sett ut.

– Det är väl ingen som kommer undan detta. Vad jag har förstått så har vi väldigt bra samarbete med Mölndals energi och de har varit väldigt tillmötesg­ående och förstående i detta. Så än så länge går tillverkni­ngen på Dahls. Men vi väntar verkligen på elstödet som lovats.

På grund av det höga priset har de behövt ändra på diverse saker, bekräftar hon.

– Dels har vi gjort prishöjnin­gar i omgångar. Men vi säljer ju sådana produkter där det finns en gräns för hur mycket man är villig att betala för en bulle eller ett bröd. Men vi tittar speciellt på timmarna – alltså ingen övertid. Vi försöker hålla ner arbetstimm­arna så mycket det går. Sedan även sådana enkla saker som att släcka lampor, ja göra det vi kan helt enkelt.

Framöver tror hon dock att det ser ljusare ut, även om det inte bara är elpriset som styr kostnaden.

– Vad jag har förstått så ska väl elpriset gå ner framöver och ju varmare det blir så blir det väl också lite billigare. Men vi kämpar ju, det är inte bara elpriserna utan inflatione­n och allting. Men elpriset är såklart en stor del. Vi jobbar ju på natten och kan inte stänga ner produktion­en på grund av det. Det hade varit förödande.

Finns det någon risk för att ni försvinner?

– Inte i dagsläget. Vi kämpar och är sega göteborgar­e vet du, säger Catarina Larsson med ett skratt.

Urban Nyberg, vd för Steinbrenn­er och Nyberg, har inte tid för en intervju men svarar i ett mejl till tidningen:

”Ekonomiskt för oss blir det rörigt att driva verksamhet­en då det är svårt att ta höjd för ökade elkost

 ?? ?? ”Vi försöker hålla ner arbetstimm­arna så mycket det går”. Så säger Catarina Larsson, marknadsan­svarig på Dahls bageri, om konsekvens­en av de höga elpriserna.
”Vi försöker hålla ner arbetstimm­arna så mycket det går”. Så säger Catarina Larsson, marknadsan­svarig på Dahls bageri, om konsekvens­en av de höga elpriserna.
 ?? BILD: ANNELIE IVARSSON MORAN ?? ”Ekonomiskt för oss blir det rörigt att driva verksamhet­en”, skriver Steinbrenn­er och Nybergs vd, Urban Nyberg, i ett mejl till tidningen.
BILD: ANNELIE IVARSSON MORAN ”Ekonomiskt för oss blir det rörigt att driva verksamhet­en”, skriver Steinbrenn­er och Nybergs vd, Urban Nyberg, i ett mejl till tidningen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden