Mölndals-Posten

Från 1 april kan det kommunala vattnet bli dyrare

- Lotta Nyvall lotta.nyvall@molndalspo­sten.se

I vår kan alla villaägare som har kommunalt vatten i Mölndal behöva betala mer. Även för dem som bygger nytt ser det ut att bli dyrare att dra in vatten och avlopp framöver.

Det är tekniska nämnden som vill höja taxan på vatten, både för det vatten som ett hushåll gör av med och för att dra in nytt vatten och avlopp.

– Vi ser att vi har ett va-system som måste underhålla­s annars är det risk för trasiga ledningar och avbrott. Vatten och avlopp är helt avgiftsfin­ansierat, så därför behöver vi höja taxan, säger Göran Isacsson (M), tekniska nämndens ordförande.

Pengarna som kommit in genom avgiften har tidigare inte räckt till, så från 2020 finns ett underskott på 4,5 miljoner kronor.

Tekniska nämndens förslag var att höja brukningst­axan och anläggning­staxan med åtta respektive sju procent från första april i år.

För en normalstor villa hade det motsvarat en höjning på 420 kronor, till 5 684 kronor per år för vattnet.

När det gäller nyanläggni­ng av vatten och avlopp hade det nya priset för en normalvill­a blivit 206 100 kronor, en höjning med 13 600 kronor.

En avgiftshöj­ning måste passera kommunstyr­elsen och kommunfull­mäktige innan den kan klubbas igenom. När ärendet var uppe i kommunstyr­elsen hade politikern­a synpunkter på höjningen av brukningst­axan som de tyckte var för hög. De föreslog istället att avgiften höjs med fyra procent från april i år. Förlaget innebär även att tekniska nämnden får i uppdrag att göra en bedömning av vatten- och avloppsver­ksamhetens kostnads- och taxeutveck­ling i relation till nödvändiga investerin­gar för den kommande 10-årsperiode­n.

Att ni föreslår en höjning nu, när hushållen redan kämpar med höga elpriser, räntor och stigande matpriser, hur ser du på det?

– Jag förstår att det är bekymmersa­mt, men jämfört med kranskommu­nerna har Mölndal en av de lägsta va-avgifterna och andra kommuner höjer ändå betydligt mer, säger Göran Isacsson.

Så varför gick inte kommunstyr­elsen er helt till mötes?

– De tar hänsyn till att Mölndalsbo­rna drabbas av många andra kostnadshö­jningar och försöker se vad man kan klara med en lägre höjning istället. Tekniska förvaltnin­gen får återkomma om vad det innebär att man inte går dem till mötes.

Att det var just avgiftshöj­ningen på förbrukat vatten som kommunstyr­elsen hade synpunkter på tycker Göran Isacsson är naturligt.

– Det är lättare att hantera kostnadern­a för förbruknin­g. När det kommer till nyanläggni­ngar medför utbyggnad av va-nätet stora kostnader som vi inte kan påverka. Mölndal drabbas också av kostnadsök­ningar av bränslepri­ser och framför allt material som gått upp i pris och blivit mycket dyrare, säger han.

När det gäller redan befintligt vanät är det lättare att anpassa upprustnin­gen efter de pengar som finns.

Nu ska förslaget om avgiftshöj­ningen upp i kommunfull­mäktige som fattar det slutliga beslutet.

 ?? ARKIVBILD: ERIKA OLOFSSON ?? Det är tekniska nämnden som vill höja taxan på vatten.
ARKIVBILD: ERIKA OLOFSSON Det är tekniska nämnden som vill höja taxan på vatten.
 ?? ARKIVBILD: EMMY JONSSON ?? Göran Isacsson (M), ordförande i tekniska nämnden.
ARKIVBILD: EMMY JONSSON Göran Isacsson (M), ordförande i tekniska nämnden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden