Mölndals-Posten

Thereses förslag ska ge en bättre busstrafik i Balltorp

- Lotta Nyvall lotta.nyvall@molndalspo­sten.se

Till sommaren ska buss 25 inte längre köra till Balltorp. Therese Hökklo bor i övre Balltorp och hon har ett förslag på hur kollektivt­rafiken i området kan bli bättre. Nu har hon startat en namninsaml­ing med förhoppnin­g om att det ska få Västtrafik att lyssna.

Mölndals-Posten har tidigare berättat om förändring­en i sommar som innebär att buss 25 inte längre ska köra mellan Balltorp och Mölndals innerstad. En av dem som berörs är Therese Hökklo. Hon har inget körkort och både hon och barnen är flitiga bussresenä­rer.

– Västtrafik har bara gjort mer och mer försämring­ar till övre Balltorp. Under pandemin togs varannan buss bort. De sa att det var temporärt, men satte aldrig tillbaka 25:an som innan, säger hon.

Tidigare gick bussen förbi övre Balltorp var 10 minut, men sedan pandemin går den bara var 20 minut.

När 25:an försvinner i sommar införs linje 759 som ersättning mellan Mölndals innerstad och Balltorp. Therese Hökklo betonar att den får en annan sträckning, förbi Hills och Goco istället för Gundas gata. Den kommer inte heller att gå lika ofta och restiden från Balltorp till Mölndals innerstad blir sannolikt längre.

– Det här påverkar hela Balltorp, men Västtrafik glömmer bort att det finns så mycket här, som skola, förskolor, ungdomsgår­d, fotbollspl­an och golfbana. Att 759:an ska gå via Hills är jättebra, men istället har de tagit bort hållplatse­n på Gundas gata, säger Therese Hökklo.

Hennes förslag är att ändra dragningen av 760, som kör från Mölndals bro till Lindome, så att den går förbi övre Balltorp istället för nedre som idag.

– Då får de på Gundas gata en buss när 25:an försvinner. Och det hade varit super om 760:an gått fyra gånger i timmen. Nu går den bara två gånger, säger Therese Hökklo.

Blir inte det en försämring för dem i nedre Balltorp istället?

– Det är bara Pepparedsä­ngen som den inte skulle passera och de blir inte av med buss helt eftersom 759:an kommer att gå där. Ja, genom hela Balltorp utom Gundas gata.

Att låta 760:an gå en gång i kvarten skulle samtidigt förbättra kollektivt­rafiken för alla som vill ta sig till Kållered köpstad, såväl från Mölndals innerstad som Lindome.

– I vår öppnar nya Ikea som kommer dra mer besökare och från Mölndals centrum är det smidigare att ta buss 760 dit än att byta till tåget och sedan byta till buss igen. Det underlätta­r för alla som vill dit om förbindels­erna är bättre, säger Therese Hökklo.

Hittills har 58 personer skrivit under namninsaml­ingen. En synpunkt som många Lindomebor lämnat är att buss 760 behöver tajmas bättre med pendeltåge­n i Lindome. Idag åker bussen iväg strax innan tåget kommer vilket innebär långa väntetider för dem som ska byta.

Hur länge ska insamlinge­n pågå?

– Ett tag till. Jag försöker få fler personer att skriva under, men jag har fler delningar än underskrif­ter. Jag föredrar när det är tvärt om.

Hur många hoppas du ska skriva under?

– Gärna ett par hundra, det hade varit guld värt. Ju fler desto bättre. Jag ska skriva ihop en text till Västtrafik med länken bifogad så de får se hur många som vill detta.

Tror du att en namninsaml­ing kan påverka?

– Jag hoppas på det, säger Therese Hökklo.

” Det här påverkar hela Balltorp, men Västtrafik glömmer bort att det finns så mycket här, som skola, förskolor, ungdomsgår­d, fotbollspl­an och golfbana.

 ?? BILD: LOTTA NYVALL ?? Therese Hökklo tar ofta bussen från Förbovalle­n. Hon vill att 760:an, som kör från Mölndals bro till Lindome, ska börja passera övre Balltorp och dessutom gå oftare, en gång i kvarten. Nu har hon startat en namninsaml­ing för att påverka Västtrafik.
BILD: LOTTA NYVALL Therese Hökklo tar ofta bussen från Förbovalle­n. Hon vill att 760:an, som kör från Mölndals bro till Lindome, ska börja passera övre Balltorp och dessutom gå oftare, en gång i kvarten. Nu har hon startat en namninsaml­ing för att påverka Västtrafik.
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden