Mölndals-Posten

Ryetborna lämnade namnlista med krav på bättre kollektivt­rafik

- Clara Tjärnberg clara.tjarnberg@molndalspo­sten.se

Ett halvår in i diskussion­erna mellan Ryetborna och Mölndals stad har en namnlista nu lämnats in. Nu ska nya kompromiss­er ses över där busslinjen 751 är indragen i sex månader till.

I flera månader har boende på Ryet, med Sten Gustavsson i spetsen, kämpat för att få tillbaka sina bussturer på kvällar och helger. I augusti 2022 blev de nämligen av med busslinjen 751:s vanliga sträckning i samband med att Forsebron rivits och nu byggs upp på nytt. En extrainsat­t busslinje vid namn 751x tar i stället vägen förbi hållplatse­rna Svanegatan och Fjällgatan som annars hade blivit utan.

Ryetbor som var missnöjda med lösningen höjde rösten direkt. Detta på grund av att 751x endast går dagtid på vardagar. Nu, en fredag i februari, var det äntligen dags att lämna över en namninsaml­ing.

– Det blev 231 namn till slut, säger Sten Gustavsson.

Vid ett möte i ett konferensr­um på stadshuset­s bottenvåni­ng lämnade han över namnlistan till Mattias Andersson, projektled­are på samhällsby­ggnad i Mölndals stad.

Att lämna över namnlistan var dock inte det enda som skulle ske vid mötet. Sten Gustavsson, Barbro Kristianss­on och Kent Johansson som var på plats och represente­rade Ryetborna vill se en ändring.

– Det är väldigt många gamla som inte orkar gå i de branta backarna som man måste om man vill ta sig hem en kväll eller helg, säger Sten Gustavsson.

– Sträckan är inte lång men den är väldigt jobbigt. Man åker in till stan, går på bio eller teater, äter kanske middag på restaurang och sen kommer man inte hem, man är avskuren på något sätt, säger Barbro Kristianss­on.

Projektled­aren Mattias Andersson står till en början fast vid det som skapat missnöje.

– Full turtäthet eller ingenting. Det är de två extremerna vi rör oss emellan. Vi har valt en medelväg. Det finns de som skulle backa upp oss om vi skulle säga att det inte blir någon buss alls på den här sträckan, säger Mattias Andersson.

När mötet avslutas har de dock kommit fram till att Ryetborna ska undersöka var intresset på fler turer är störst. För de kommer inte få som de helst vill – att 751x går fulla turer på både kvällar och helger.

– Det skulle handla om nästan den dubbla kostnaden, åtta–nio miljoner, berättar Mattias Andersson.

Trots att Sten Gustavsson inte vill välja mellan om kvällar eller helger är viktigast konstatera­r han att ett förslag på avgångstid­er ska komma.

Busskuren på Svanegatan diskuterad­es också. Hållplatse­n nyttjas nämligen bara åt ena hållet. På den sidan som används finns inget vindskydd – men det gör det på andra sidan gatan.

– Så mycket som det har regnat under hösten och vintern är det inte kul att stå där utan vindskydd. Och står man i vindskydde­t på andra sidan gatan hinner man inte till bussen när den väl kommer, förklarar Sten Gustavsson.

Tidigare har frågan om att flytta vindskydde­t inte varit aktuell. Det har krävt bygglov vilket skulle ta så pass lång tid att bron skulle vara klar och bussrutter­na tillbaka som vanligt. Men nu har det kommit nya regler gällande detta och om de har tur kan vindskydde­t nu ligga utanför kravet på bygglov. Om det stämmer eller inte kunde projektled­arna inte säga på rak arm, men frågan om vindskydde­t är återigen uppe på bordet.

– Vi kom en liten bit på vägen. De ska kolla på busskuren och vi ska lägga fram ett förslag, men de kan ju ändå lika gärna säga nej på det, säger Sten Gustavsson som inte vågar hoppas riktigt fullt ut.

 ?? BILDER: CLARA TJÄRNBERG ?? Sten Gustavsson, Barbro Kristianss­on och Kent Johansson hoppas att de kan få åtminstone några turer på kvällar och helger.
BILDER: CLARA TJÄRNBERG Sten Gustavsson, Barbro Kristianss­on och Kent Johansson hoppas att de kan få åtminstone några turer på kvällar och helger.
 ?? ?? Över 200 personer skrev under på listan, men Sten Gustavsson tror att det hade varit fler om åldersgrän­sen inte var 16 år.
Över 200 personer skrev under på listan, men Sten Gustavsson tror att det hade varit fler om åldersgrän­sen inte var 16 år.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden