Mölndals-Posten

Sköterska tog bilder på journaler och spred vidare

- Clara Tjärnberg clara.tjarnberg@molndalspo­sten.se

Undersköte­rskan läste och tog bilder på patientjou­rnaler hon inte hade behörighet till – och skickade dem till pojkvännen. Fem år senare döms hon nu för flera fall av dataintrån­g.

Det var för så länge sedan som 2018 händelsern­a inträffade. En undersköte­rska på Mölndals sjukhus gick in i 19 olika personers journaler vid totalt 24 tillfällen. Hon, som inte hade behörighet till journalern­a, blev uppsagd efter att det hade uppdagats.

"På skärmdumpa­rna syns det hur hon kommentera­t patientern­as journaler med saker som 'så sjukt asså du ska bara se andra journaler'.

Men det hela tog inte slut där. Tre år senare tipsade hennes tidigare pojkvän sjukhuset om att hon även fotat journalern­a och skickat vidare de till honom på Messenger. På skärmdumpa­rna syns det hur hon kommentera­t patientern­as journaler med saker som ”så sjukt asså du ska bara se andra journaler” och ”shit vad läskigt”.

– Då gjorde jag en polisanmäl­an. Det var ny fakta för oss att journalern­a hade spridits, har Leif Axelsson, sjukhusets HR-chef som tog emot informatio­nen, tidigare sagt till Mölndals-Posten.

Kvinnan har i ett polisförhö­r berättat att hon och den före detta pojkvännen hade haft en del konflikter och att det antagligen varit därför han kontaktat sjukhuset år senare.

I september kom åtalet i fallet och nu har kvinnan även fått en dom. Hon döms till 24 fall av dataintrån­g och straffet är satt till 30 dagsböter på 270 kronor var. Det resulterar i en böter på totalt 8 100 kronor.

Det är en summa som hade kunnat vara högre om det uppdagats tidigare, skriver Göteborgs tingsrätt i domen.

 ?? BILD: ELVIRA LINDEROT ?? Det var på Mölndals sjukhus som undersköte­rskan jobbade medan hon läste patientjou­rnaler hon var obehörig till.
BILD: ELVIRA LINDEROT Det var på Mölndals sjukhus som undersköte­rskan jobbade medan hon läste patientjou­rnaler hon var obehörig till.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden