Mölndals-Posten

Vägarna för dåligt rustade – behövs mer pengar till reparation­er

- Lotta Nyvall lotta.nyvall@molndalspo­sten.se

Vägarna i Mölndal är inte tillräckli­gt väl skötta. Det slog revisorern­a fast redan 2018. Sedan dess har en del förbättrin­gar gjorts men det långsiktig­a underhålle­t är fortfarand­e för dåligt visar en ny granskning.

I den gatuplan som togs fram av tekniska förvaltnin­gen 2019 beskrivs underhålls­behovet av stadens vägar, broar, tunnlar och liknande fram till 2024. Där görs bedömninge­n att det behöver skjutas till närmare 19 miljoner kronor per år för att komma i fas med underhålls­skulden. Totalt rörde det sig om närmare 100 miljoner kronor för hela perioden på fem år.

Den senaste granskning­en visar att förvaltnin­gen inte fått i närheten av tillräckli­gt mycket pengar för att komma i fas. ”Ett eftersatt underhåll innebär risk för ökade underhålls­kostnader för kommande generation­er. För att säkerställ­a en god ekonomisk hushållnin­g är det i vår mening väsentligt att nämnden fortsätter arbeta för att höja underhålls­nivån”, står det i revisionsr­apporten som nyligen presentera­des.

Göran Isacsson (M), tillträde som tekniska nämndens ordförande vid årsskiftet.

– Det viktigaste är att man gör en grundlig kartläggni­ng av behovet. Sedan ska vi se till att vi får de behov som vi har täckta när vi äskar medel för budget 2024, men i slutändan är det kommunstyr­elsen och kommunfull­mäktige som fastställe­r hur mycket vi får, säger han.

Det rör sig om mycket pengar som behövs, tror du ni kan få dem?

– Det är svårt att avgöra, men en bra underbyggd plan ger en bra förutsättn­ing för att kunna kommunicer­a behovet. Jag efterlyser en uppdaterad gatuplan eftersom den som finns är några år gammal. Exakt när det kommer göras kan jag inte svara på, säger han.

Ny asfalt, bättre belysning eller reparation­er av broar och tunnlar, var är behovet störst?

– Det ska budgetunde­rlaget visa när det tas fram. Jag skulle tro att det blir i juni vi ska besluta om det.

Vad blir följderna av för lite pengar?

– Sämre underhåll av befintliga vägar.

 ?? BILD: EMMY JONSSON ?? Göran Isacsson (M), ordförande i tekniska nämnden.
BILD: EMMY JONSSON Göran Isacsson (M), ordförande i tekniska nämnden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden