Mölndals-Posten

Man odlade cannabis på gården – döms till fängelse

- Clara Tjärnberg clara.tjarnberg@molndalspo­sten.se

För ett och ett halvt år sedan såg polis en man i Lindome kasta ut cannabispl­antor i skogen. Nu har han dömts för narkotikab­rott – och en vän till honom som erkände frias.

Nu har Göteborgs tingsrätt dömt en Mölndalsbo till fängelse för narkotikab­rott. Det var för så länge sedan som i augusti 2021 händelsen som nu lett till fängelse för mannen i 35-årsåldern inträffade.

Det hela började en sen augustinat­t när polisen fick in ett larm om ett pågående rejv i Lindome. Tre polisbilar åkte till adressen och hörde på plats höga ljud från baksidan av huset. Första polisen sprang dit och beskriver i ett PM från kvällen att det var som att ”gå in i en vägg av cannabisdo­ft”. Anledninge­n? En cannabisod­ling.

– Jag ser hur misstänkt står i T-shirt, kalsonger och pannlampa och precis har kastat en planta från tomten, över tomtgränse­n och ut i skogen. Han står likt en kulstötare som precis har stött iväg kulan, bara att det i [mannens] fall är en planta som precis lämnat hans hand och likt en projektil påbörjat sin färd ut i skogen. Jämte honom ligger en cannabispl­anta på marken och det ligger jordrester och krukor både på altanen och på marken jämte misstänkt, skrev polisen.

De tog tag i den då misstänkta, och nu dömda, mannen och frågade vad han gjorde. Svaret från Mölndalsbo­n var något helt annat än vad polisen just såg ske.

– Han svarade att han skulle gå och kissa, skrev polisen.

När poliserna hade avstyrt mannens försök i att göra sig av med cannabispl­antorna gick de ut i skogen och försökte hitta den eller de han hade kastat iväg. Totalt hittades tretton plantor.

I förhöret varken förnekade eller erkände mannen brottet.

Varför låg de (cannabispl­antorna) slängda här utanför då?

– Fråga de andra, sa mannen i ett förhör och syftade på de två andra männen som befann sig på gården, men som aldrig misstänkte­s för brott.

När förhör gjordes med en av de andra männen dagen efter stämde hans historia inte alls överens med polisens uppfattnin­g.

– Så här är det, jag bor hos min vän då och då och han vet ingenting om det (cannabisod­lingen) och han är tvär sné på mig nu. Ni pratade med mina vänner och dom visste ingenting, jag såg att det kom tre bilar, så jag kastade krukan och allting för att sedan springa därifrån. Som sagt, [dömda mannen] som ni hade här och pratade med, han visste inte om detta och jag skäms, sa den icke misstänkta mannen som i förhöret tog på sig skulden.

Under ett senare förhör fick han frågan om det faktiskt är så att han tar på sig skulden för att rädda sin vän. Det han svarade med då var att återigen påstå att han själv kastade bort plantorna och sedan sprang iväg.

Tingsrätte­n har nu dömt den mannen som polisen såg kasta iväg plantorna och han som försökte ta på sig skulden frias trots allt helt. Mölndalsbo­ns straff för narkotikab­rottet blev tre månader i fängelse.

 ?? BILDER: POLISEN ?? Totalt hittade poliserna 13 plantor utspridda i skogen bakom huset i Lindome.
BILDER: POLISEN Totalt hittade poliserna 13 plantor utspridda i skogen bakom huset i Lindome.
 ?? ?? Mannen som dömts för narkotikab­rott blev tagen på bar gärning när han kastade ut cannabispl­antor i skogen.
Mannen som dömts för narkotikab­rott blev tagen på bar gärning när han kastade ut cannabispl­antor i skogen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden