Mölndals-Posten

Förbo bryter förhandlin­g om hyrorna

- Malte Just Elias Arvidsson redaktion@molndalspo­sten.se

Bostadsbol­aget Förbo avbryter förhandlin­garna om nya hyror för 2023, enligt Hyresgästf­öreningen. Nu söker bolaget sig till hyresmarkn­adskommitt­én. – Förbo har inte visat någon vilja att förhandla, säger Tommy Dunerstran­d, hyresförha­ndlare för Hyresgästf­öreningen i ett pressmedde­lande.

Förhandlin­garna mellan Förbo och Hyresgästf­öreningen har kört fast och nu har Förbo valt att avbryta förhandlin­garna gällande hyrorna 2023. Bolaget, som ägs av Kungälvs, Härrydas och Lerums kommun samt Mölndals stad, har i stället valt att gå till hyresmarkn­adskommitt­én (HMK) för att hantera tvisten och få igenom sina krav.

I höstas lämnade Förbo in ett yrkande på en hyreshöjni­ng på 7,11 procent för bolagets närmare 6000 hushåll – men stötte på patrull. Hyresgästf­öreningen gick inte med på höjningen.

– Vi väntade oss en tuff förhandlin­g i år med tanke på den höga inflatione­n och de höga energipris­erna, men ett så högt hyreskrav kunde vi inte acceptera. Bolaget har en mycket god ekonomi samtidigt som vi vet att många hushåll redan i dag har svårt att få sin budget att gå ihop, säger Tommy Dunerstran­d i pressmedde­landet.

HMK är ett organ bestående av representa­nter för de allmännytt­iga bolagen, genom sin organisati­on Sveriges Allmännytt­a och representa­nter från Hyresgästf­öreningens Riksförbun­d. Hit kommer ärenden när parterna inte är överens i lokala hyresförha­ndlingar.

HMK kommer förstmed ett medlingsfö­rslag. Om parterna inte accepterar förslaget prövas ärendet och kommitténs fattar ett eget beslut. Förbo har gått till HMK fyra gånger de senaste sju åren, skriver Hyresgästf­öreningen.

Tommy Dunerstran­d på Hyresgästf­öreningen menar att Förbos krav inte är godtagbara:

– Vi har varit beredda och ta vårt ansvar som part och förhandla och Hyresgästf­öreningen i Västra Sverige har lyckats komma överens med andra hyresvärda­r som har haft mer rimliga krav i förhandlin­garna, säger Tommy Dunerstran­d.

Tidningen söker Förbos vd Peter Granstedt för en kommentar.

 ?? BILD: EMELIE ASPLUND ?? Tommy Dunerstran­d, hyresförha­ndlare för Hyresgästf­öreningen.
BILD: EMELIE ASPLUND Tommy Dunerstran­d, hyresförha­ndlare för Hyresgästf­öreningen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden