Mölndals-Posten

Bolag vill driva HVB-hem för missbrukar­e i Mölndal

- Martin Björklund martin.bjorklund @molndalspo­sten.se

Inom kort hoppas företaget Icuro kunna öppna ett HVB-hem för män med missbruksp­roblematik. Planen är att driva hemmet i en stor fastighet i Krokslätt.

I mitten av december förra året ansökte företaget Icuro till Inspektion­en för vård och omsorg (Ivo) om att få driva HVB-hemmet i en stor villa på Soltorpsga­tan i Krokslätt. Planen är att hemmet ska bestå av nio platser samt tio utslusspla­tser, eller träningslä­genheter. De personer som ska bo där är enligt ansökan män över 25 år ”med missbruks- och beroendepr­oblematik, i vissa fall i kombinatio­n med neuropsyki­atrisk och/ eller kriminell problemati­k” och ska enligt företaget framför allt komma från Mölndal och Göteborg.

Icuro bedriver sedan tidigare ett hem i Marks kommun (HVB Sjövik) och hade under 2021 en omsättning på 33,5 miljoner kronor. Emir Dizdarevic är förestånda­re hos Icuro och svarar på Mölndals-Postens frågor via mejl. Varför vill Icuro starta ett HVB-hem i just Krokslätt?

”Tanken är att de klienter som har Mölndal/Göteborg med omnejd som hemkommun och som genomför sin primärbeha­ndling på HVB Sjövik ska ha möjlighet till fortsatt stöd med behandling­sinslag i form av utsluss och eventuell eftervård. Eftersom många klienter har olika komplexa behov behövs samverkan med flera olika aktörer, framförall­t i slutfasen i behandling­en, till exempel Arbetsförm­edlingen, hälso- och sjukvården, socialtjän­sten, näringsliv­et och ideella organisati­oner. En stadsnära utsluss i sin hemkommun möjliggör en mer effektiv samordning av olika insatser och resurser för att utveckla ett aktivt deltagande i samhällsli­vet”, skriver Emir Dizdarevic.

Företagets andra HVB-hem är mer lantligt placerat i Hyssna i Marks kommun än det som nu planeras i Krokslätt.

Vilka är för- respektive nackdelarn­a med en mer lantlig placering kontra ett som ligger mer stadsnära?

”Individens aktuella livssituat­ion, egna förmåga, önskemål och behov av olika insatsnivå­er är vägledande för val av placering. Vid större behov av återhämtni­ng och mer omfattande insatser kan en lantlig miljö vara en fördel utifrån behandling­ssynpunkt, samtidigt som det är högst individuel­lt i fall till fall i samråd med berörda parter. Erfarenhet­smässigt så kan vi se att vid behov av mer omfattande

” Eftersom många klienter har olika komplexa behov behövs samverkan mellan olika aktörer. Emir Dizdarevic

förestånda­re hos Icuro insatser så förefaller en lantlig miljö, som en faktor av flera, bidra till en positiv verkan när en primär behandling genomförs”.

Emir Dizdarevic anser dock att avståndet mellan stad och land kan påverka. Särskilt i slutet av en behandling.

”Nackdelarn­a i lantlig miljö kan vara ett större geografisk­t avstånd till olika aktörer för samverkan med långa tidskrävan­de resor.” Emir Dizdarevic skriver vidare att företaget har erfarenhet­er av att personer som är i slutet av en grundbehan­dling kan göra ytterligar­e framsteg och förbättrin­gar om boendet finns nära eller på hemorten.

Fastighete­n är på 215 kvadratmet­er och såldes till de nya ägarna i september 2021 för 10,8 miljoner kronor. För närvarande används huset som boende för personer utan behandling­sinslag men om Ivo ger klartecken till HVB-hemmet kommer det vara bemannat dygnet runt, såväl helger som nätter.

Icuro hoppas på ett positivt besked från Ivo för att kunna öppna hemmet inom två till fem månader.

 ?? BILD: MARTIN BJÖRKLUND ?? I det här huset på Soltorpsga­tan i Krokslätt vill företaget Icuro öppna ett HVB-hem för män med missbruksp­roblematik. En ansökan har lämnats in till Inspektion­en för vård och omsorg.
BILD: MARTIN BJÖRKLUND I det här huset på Soltorpsga­tan i Krokslätt vill företaget Icuro öppna ett HVB-hem för män med missbruksp­roblematik. En ansökan har lämnats in till Inspektion­en för vård och omsorg.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden