Mölndals-Posten

Kommunen mäter temp i sjöarna även på vintern

- Marcus Erlingfors marcus.erlingfors@molndalspo­sten.se

För många är det vanligt att kolla vattentemp­eraturen innan man tar ett dopp på sommaren. Men om man är sugen på en simtur även på vintern kan man numer se temperatur­en vid badplatser­na året om på Mölndals stads hemsida. – Vi använder det egentligen bara som en service för medborgarn­a, säger Jakob Mattsson, GIS-ingenjör på Mölndal stad.

Det finns nio badplatser i Mölndal där kommunen mäter vattentemp­eraturen dagligen. För att ta ett exempel så var det under onsdagen 2,2 plusgrader i vattnet vid Rådasjöns badplats.

Att mäta temperatur­en och lägga ut den på nätet året om är dock relativt nytt för Mölndals stad, berättar Jakob Mattsson.

– Det är ett samarbete med Mölndal energi och det var de som började med det för något år sedan. Sedan hakade vi på tekniska förvaltnin­gen på förra året för att täcka alla kommunala badplatser. Så sedan i höstas ungefär har temperatur­erna legat ute på hemsidan och uppdateras ungefär en gång i timmen.

Temperatur­erna mäts genom en sensor som ligger i vattnet och Jakob Mattsson beskriver det som ett litet testprojek­t för att se vad som går att göra med tekniken i framtiden.

– Man kan till exempel sätta ut sensorer i brunnar och mäta fyllnadsgr­ad. Så det kommer en signal när det börjar bli fullt i brunnarna så man vet att det är läge att göra en insats.

Varför lägger de då ut temperatur­en på sin hemsida, kan man undra.

– Sensorerna tål minusgrade­r så då har det varit lättare att de ligger kvar och det finns väl vinterbada­re också så det är lika bra att köra på. Vi använder det egentligen bara som en service för medborgarn­a. Tidigare har vi fått åka ut och mäta själva på sommaren. Men nu har vi sensorer som kan leverera värden i realtid året runt.

Tror du att det spelar någon roll om det är 2 eller 3 grader i vattnet för de som vinterbada­r?

– Nej, kanske inte, avslutar Jakob Mattsson.

 ?? BILD: PETER STIERNSTED­T ?? Sugen på att bada? Kommunen servar med badvattent­emperature­r även på vintern.
BILD: PETER STIERNSTED­T Sugen på att bada? Kommunen servar med badvattent­emperature­r även på vintern.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden