Mölndals-Posten

Gymnasiest­udenten som startade konsultför­etag

- Marcus Erlingfors marcus.erlingfors@molndalspo­sten.se

Till sommaren springer han ut ur Hulebäcksg­ymnasiets lokaler som student. Trots sin unga ålder har dock Jesper Thornhage-Ullnert startat sitt första egna företag. – Jag har alltid haft något inre driv till att vilja lära mig saker och utvecklas, säger han.

Solen skiner och 18-årige Jesper Thornhage-Ullnert från Rävekärr har precis avslutat skolveckan. Trots det har han inte tagit ledigt för helgen.

– I helgen ska jag sända en innebandym­atch, säger han och ler.

För några veckor sedan startade han sitt första företag – ett konsultför­etag som riktar in sig på ekonomi, teknik och administra­tion.

– Jag har alltid gillat entreprenö­rskap och företagsam­het. Och att få en ledande roll i ett företag som 18-åring utan någon vidare utbildning är jättesvårt. Så då tänkte jag att det kan vara lika bra att starta sitt eget och få massor av erfarenhet, säger han.

Det är oklart var drivet kommer från. Det har alltid bara funnits där, berättar han.

– Jag har alltid haft något inre driv till att vilja lära mig saker och utvecklas. Bestämmer jag mig för något så gör jag det bara, så har det varit ända sedan jag var liten.

Idén om att starta ett eget företag har han haft länge, även om han inte riktigt vetat vilken bransch han ville ge sig in i. Men efter att ha drivit UF-företag och sommarjobb­at som konsult förra året bestämde han sig.

– Jag blev anställd av ett konsultbol­ag förra sommaren. Via det konsultbol­aget blev jag sedan anställd av ett större bolag. Då betalar det större bolaget konsultfir­man och konsultfir­man betalar mig. Det blir ju massa mellankost­nader, både för företagen och det kommer påverka mig också. Så om ett stort företag istället anställer mitt konsultför­etag så slipper man mellanhand­en. Då blir det billigare för dem och mer lönsamt för mig.

Några månader senare löste han de formella delarna för att kunna registrera företaget och trots att han bor hemma var föräldrarn­a helt ovetandes.

– De fick nog bara reda på det när det var i rullning. Då sa jag vid något tillfälle att jag har företag och beroende av verksamhet­en jag driver. Jag måste inte omsätta en viss summa eller något.

Något kontor har han inte hunnit skaffa och det kommer han nog inte heller göra inom den närmsta framtiden.

– Det är så pass småskaligt att jag brukar köra hemma. Sedan har vi ju raster i skolan så då kan man alltid sitta och hålla på med det. Det är ju jättebra, eftersom jag tycker det är så kul och har det drivet. Det är inte som arbetstid, utan mer som en kul aktivitet man kan göra istället för att bara fördriva tiden, säger han.

Vad som händer efter studenten är ännu oklart. Han vet inte om han vill läsa vidare direkt eller om han vill ut och resa för att se världen. Men vad gäller hans eget företagand­e vet han precis vad han vill.

– Min dröm är delvis att ha detta bolag men även fler. Jag har redan planer på att kolla på andra företagsid­éer och affärsplan­er. Men det är tiden som saknas, avslutar Jesper Thornhage-Ullnert.

 ?? BILD: MARCUS ERLINGFORS ?? Jesper Thornhage-Ullnert har startat konsultför­etag, trots att han bara är 18 år gammal.
BILD: MARCUS ERLINGFORS Jesper Thornhage-Ullnert har startat konsultför­etag, trots att han bara är 18 år gammal.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden