Mölndals-Posten

Här är de vanligaste babynamnen i Mölndal och Sverige under 2022

- Elias Arvidsson elias.arvidsson@stampen.com

Valter och Leah är de namn som flest föräldrar i Mölndals kommun ville att deras spädbarn skulle heta förra året. Astrid som toppar nationella listan finns inte ens med på Mölndals topp tio. – På senare år är det fler som väljer de lite mer ovanliga, konstatera­r Johanna Risenfors Lindmark, präst i Fässbergs församling.

Bebisar födda förra året med namnen Leah, Ellie, Alice, Valter, Charlie och Ludvig kommer kanske ha en namne i sin klass om sex år. Det är de tre pojk- och flicknamne­n som toppar listan över namn i Mölndal 2022.

– Jag känner igen alla namn, jag har inte döpt alla på listan men många av de, säger prästen Johanna Risenfors Lindmark.

Hon har varit präst i tio år och drygt fem av dessa har hon jobbat i Fässbergs församling. Församling­en har tillsamman­s med Stensjöns och Kållereds församling­ar ungefär 250 dop per år.

– Jag är inte den som har haft flest dop i församling­en, men jag känner igen nästan alla namn på listan. Många av de som föddes under hösten kommer nog döpas under våren, säger hon.

Johanna Risenfors Lindmark har lagt märke till att fler och fler söker efter lite speciella namn, istället för att följa de stora trenderna vilket var vanligare förr i tiden. Det bekräftas också av SCB:s statistik.

Dagens vanligaste namn nationellt är Astrid och William, som gavs till 603 respektive 670 barn 2022. För tio år sedan var vanligaste namnen Emma och Oscar som gavs till 1223 respektive 1158 barn.

– Och det fanns flera Johanna i klassen när jag gick i skolan. När jag började som präst döpte jag väldigt många Ella, även många konfirmand­er hette Ella då. Några sådana riktigt stora trender har jag inte sett senare. Det är min personliga spaning, säger hon.

På topplistan i kommunen och hela Sverige ligger många bibliska namn högt. Leah, Elias, Isak och Lucas till exempel. Vanligt är att dessa anglofiera­s litegrann, med ”h” i stavningen vilket man kan se Noah som har plats tre nationellt.

– Leah är taget direkt från bibeln, men Maja är kortform för Maria och Ella är från Helena tror jag. Så rent etymologis­kt finns kopplingar. De bibliska namnen står sig och lever kvar.

Leah, som är det populärast­e flicknamne­t för bebisar i Mölndal 2022, är också ett bra exempel på hur riktigt gamla namn återkommer långt senare, menar Johanna Risenfors Lindmark.

– Leah är ett spännande namn, det var många för 100 år sedan som hette det men däremellan är det väldigt sällsynt.

Varför tror du att fler väljer mer unika namn i dag?

– Svårt att veta. Men det kan vara en följd av att föräldrarn­a har fått dela sitt namn med väldigt många andra, och vill ha något lite mer ovanligt till sina barn.

Årets topplista kan bli den sista. Från och med nästa år kommer SCB att sluta publicera statistike­n, det på grund av ett pressat ekonomiskt läge där SCB måste prioritera om. Det skriver statistikm­yndigheten i ett pressmedde­lande:

”Den officiella statistike­n regleras i lagen, och det är regeringen som beslutar om vilka ämnesområd­en och statistiko­mråden som det ska finnas officiell statistik för.”

 ?? ??
 ?? BILD: CHRISTINA BLOM ?? Valter och Leah är de namn som flest föräldrar i Mölndals kommun ville att deras spädbarn skulle heta förra året.
BILD: CHRISTINA BLOM Valter och Leah är de namn som flest föräldrar i Mölndals kommun ville att deras spädbarn skulle heta förra året.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden