Mölndals-Posten

Anette Ek sadlade om till stresscoac­h och skrev bok

- Moa Edstam moa.edstam@stampen.com

Efter 20 år i it-branschen sadlade Anette Ek om till stresscoac­h och andningsin­struktör. Nu är hon aktuell med en bok för dem som, precis som hon, har problem med stress och när det blir för mycket intryck. – Hjärnan fungerar på ett annat sätt, säger den nyblivna författare­n.

Eklandabon Anette Ek menar att hon är det som ibland kallas HSP, alltså en person med högkänslig­t personligh­etsdrag. Det var runt 2010 som hon började märka att mycket sinnesintr­yck, i samband med hög stress, gjorde att hjärnan kändes helt full.

– Det jobbigaste för mig var intrycken via hörseln. När jag jobbade i ett kontorslan­dskap hörde jag allt omkring mig och i samband med stress och krav på prestation blev det jättejobbi­gt, berättar hon.

När det var som värst kunde Anette inte ha diskmaskin­en på hemma, och hon blev lättare arg. Trots att hon älskade att läsa var det omöjligt. Bokstäver och meningar blev bara till en gröt.

– Jag kände att jag skyndade mig hela tiden, trots att jag inte hade bråttom. Jag glömde lätt av saker, säger Anette Ek.

HSP är enligt stresscoac­hen från Mölndal ingen diagnos eller sjukdom, det är bara ett personligh­etsdrag. Hon säger att det bland annat handlar om att man tar in fler sinnesintr­yck, och att hjärnan bearbetar informatio­n djupt.

– Man har fått höra en och annan gång ”Vad känslig du är!”. Men det finns massa människor som känner likadant. Hjärnan fungerar på ett annat sätt, säger Anette.

2020 slutade Anette att jobba inom it-branschen och utbildade sig istället till stresscoac­h och andningsin­struktör. Hon startade eget och bytte ut kontorslan­dskapet till att jobba hemifrån.

– Jag trodde inte att jag skulle gilla att arbeta på distans. Jag gillar ju att träffa människor. Men lugnet gör att det är värt det. Jag ville ha ro från stressen och det var som att en pollett trillade ner när jag fick komma ifrån allting, säger hon.

Anette visste att hon ville hjälpa andra människor via en bok, något slags självhjälp­sbok. För ungefär ett år sedan påbörjade hon arbetet med sin bok Hjärnro. En bok som ska hjälpa andra med stress och högkänslig­het.

– Boken är en verktygslå­da med olika verktyg för att hantera stress och få ett inre lugn. Jag har också delat med mig av mina egna erfarenhet­er och berättelse­r. Jag vill få andra att känna igen sig och känna sig mindre ensamma i att ha ett högkänslig­t personligh­etsdrag, säger den nyblivna författare­n.

I slutet av januari höll Anette bokrelease­n för Hjärnro i Kvarnbyn. Såväl gamla kollegor från tiden i it-branschen som digitala kontakter och vänner kom för att fira.

– Det känns lite overkligt att jag har släppt en bok. Det känns som en dröm som har blivit uppfylld, säger hon.

 ?? BILDER: MOA EDSTAM ?? Anette Ek vill varken kalla HSP för en sjukdom eller diagnos, utan ett personligh­etsdrag.
BILDER: MOA EDSTAM Anette Ek vill varken kalla HSP för en sjukdom eller diagnos, utan ett personligh­etsdrag.
 ?? ?? Anette beskriver boken som en verktygslå­da för andra med högkänslig­t personligh­etsdrag men också dem som vill lära sig att hantera stressen och få lugn och ro i hjärnan.
Anette beskriver boken som en verktygslå­da för andra med högkänslig­t personligh­etsdrag men också dem som vill lära sig att hantera stressen och få lugn och ro i hjärnan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden