Mölndals-Posten

Mölndals stad tar inte hänsyn till varken medborgare eller djurlivet

- Ingela (talesperso­n för många)

Allt började med att Mölndals stad stängde motorklubb­en Pionjärs bana i Blixås till förmån för byggnation av lyxvillor! Sedan godkänner de etablering av en motocrossb­ana för barn och ungdomar i ett orört fritidsomr­åde i Rävekärrss­kogen vilket resulterar i att ett sammanhäng­ande friluftsom­råde splittras.

Mölndals stad fortsätter sitt korståg och sviker alla som nyttjar området för sitt välbefinna­nde, bland annat med 700 namnunders­krifter samt överklagan­den från flertalet grannar. Detta till gagn för ett fåtal motorklubb­smedlemmar, som till och med delvis bor utanför kommungrän­sen. Inte bara det, de frångår sina egna vackert formulerad­e miljömål. Där har jag inte läst att motocross är ett naturligt inslag i naturen!

Det väldokumen­terade fyndet av hasselsnok­en har helt ignorerats och kommunen har dessutom vilselett Länsstyrel­sen att den inte förekommer! I en av Pionjär beställd naturvärde­sbedömning gjord under tre timmars observatio­n hittas den inte! Kan man finkamma ett två hektar stort naturområd­e med gärdsgårda­r, bäckar, stenrösen och ängar vid ett tillfälle på tre timmar? Mångfalden i djurlivet är bra mycket mer omfattande än vad som där beskrivs, så även konstatera­t av Mölndals Naturskydd­sförening. Förlusten av arter och livsmiljöe­r räknas som ett av vår tids största problem. Och det tänker Mölndals stad bidra med.

Har staden och Länsstyrel­sen tagit hänsyn till Förordning­smotivet som trädde i kraft 1 oktober 2022 (Förordning om ändring i artskyddsf­örordninge­n (2007:845) om att det är förbjudet att skada eller förstöra djurens fortplantn­ingsområde­n eller viloplatse­r? Ett sådant brott kan polisanmäl­as enligt Miljöbalke­n (29 Kap).

De planerade TRE banorna inklusive en stor parkerings­plats skulle placeras alldeles intill grusvägens slut, där flera naturstiga­r tar sin början och leder in till området, som enligt Mölndals Naturvårds­plan är av Naturvärde­sklass 1 = högsta naturvärde. Banorna bildar sålunda ett stort hinder för friluftsli­vet.

Om Mölndals stad vill återupprät­ta sitt skamfilade förtroende hos sina medborgare i demokratis­k ordning och stå för sina vackert beskrivna miljömål, kan de erbjuda MK Pionjär ett annat område och se över tidigare lokaliseri­ngsutredni­ng. De har haft många år på sig. Det har motorklubb­en verkligen förtjänat och där kanske de till och med kan känna sig välkomna.

Strunt är strunt och snus är snus om ock i gyllne dosor (Fröding).

 ?? BILD: CLARA TJÄRNBERG ?? Här har MK Pionjär fått tillstånd att bygga crossbanor, något som lett till högljudda protester.
BILD: CLARA TJÄRNBERG Här har MK Pionjär fått tillstånd att bygga crossbanor, något som lett till högljudda protester.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden