Mölndals-Posten

Mölndals närradiofö­rening sände musik, intervjuer och politiska möten

I slutet av 80-talet sändes de första inslagen från Mölndals närradiofö­rening. I många år användes kanalen för bland annat lokala intervjuer, musik, gudstjänst­er och politiska diskussion­er.

-

Närradio infördes i Sverige på försök 1979. Först ut var Jönköping den 24 april. Under året startade försök på ytterligar­e 15 orter i Sverige. Anledninge­n till att närradion lanserades var att man ville ge föreningar­na ute i landet en chans att få sina åsikter spridda.

Mölndals närradio startade med att kommunen förhörde sig kring intresset bland kommunens föreningar. Mölndals närradiofö­rening bildades den 10 december 1986. För att en förening skulle kunna sända radio krävdes det att de blev medlemmar i närradiofö­reningen samt ett tillstånd från Myndighete­n för press, radio och tv.

För att få i gång sändningar­na behövdes en studio. En A-radiofören­ing bildades och pengar satsades för att inreda en studio. Det fanns ett utrymme i Mölndals Folkets hus källare. Denna lokal ställdes i ordning av frivilliga krafter. Den första sändningen gick ut i etern 6 augusti 1988. Föreningen sände på frekvensen 90,7.

Bland det som sändes över etern var bland annat musikprogr­am, gudstjänst­er, livsåskådn­ing, underhålln­ing, samhällsin­formation, politiska diskussion­er, region- och kommunfull­mäktigedeb­atter, nyheter med mera.

Den första mars 1989 var en närradiost­udio i Mölndals stadshus tillbyggna­d klar. Från och med 1993 sändes även Mölndals kommunfull­mäktiges möten.

Exempel på sändande föreningar och deras sändningar är: Radio Rosen (Socialdemo­kraterna), Radio Azerbajdzj­an, Iranska Kulturfors­knings Center, Miljöparti­et, Centerns kommunkret­s.

Pensionärs­föreningen sände intervjuer blandat med musikinsla­g. Exempel på intervjuer var Lars Gahrn angående Kikåsområd­et, Sven Olsson angående nykterhets­rörelsen. De sände även ett program om fanutställ­ningen som vi på Föreningsa­rkivet producerad­e 1997.

Trafikradi­on sände program rörande trafiksäke­rhetsfrågo­r i Mölndals stad med musikinsla­g. Trafikradi­on rapportera­de bland annat om Mölndals kommuns eventuella nedläggnin­g av spårvagnen till Mölndal kring millennies­kiftet. De hade en intervju med Jon Lisshammar och Bernt Runberg om spårvagn fyras eventuella nedläggnin­g 1997. Enligt utredninge­n skulle det bli en eventuell besparing på 1–5 miljoner för Mölndals kommun. Kommunen beslutade dock i samarbete med

 ?? BILDER: FÖRENINGSA­RKIVET I SYDVÄSTRA GÖTALAND ?? Peter Harrysson och ansvariga på Radio Plus i Mölndal.
BILDER: FÖRENINGSA­RKIVET I SYDVÄSTRA GÖTALAND Peter Harrysson och ansvariga på Radio Plus i Mölndal.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden