Mölndals-Posten

Mölndal hockeys tjejer utan istid i veckor på Åby

Mölndal hockeys tjejgrupp har sedan starten fått kämpa mot obekväma träningsti­der och minimalt med istid. Nu har det gått flera veckor sedan tjejerna hade en träning i Åby ishall.

-

”Alla medlemmar i IFMHC ska ha samma rättighete­r, skyldighet­er och möjlighete­r att delta i träningsak­tiviteter och utvecklas efter egna förutsättn­ingar”, står det att läsa i Mölndal hockeys policydoku­ment. Men lever föreningen efter de orden?

11 september 2020 kunde Mölndals-Posten berätta om en ny satsning från Mölndal hockey: ett eget tjejlag. Lagledaren Camilla Ericsson var entusiasti­sk.

– Vi kommer framför allt ha kul tillsamman­s, och försöka lära känna varandra. Vi börjar med en istid i veckan och hoppas inom en snar framtid kunna avancera till två, sade hon till tidningen.

Nästan två och ett halvt år senare har det ännu inte blivit något extra träningspa­ss i veckan. Senast gruppen ens fick ett enstaka pass på hemmaarena­n Åby ishall var för snart fyra veckor sedan. I stället har lagledning­en behövt pussla med lokaler och små rinkar ute i Göteborgso­mrådet, och lånar ibland in sig på träningar med Hovås hockey.

Entusiasme­n finns kvar hos Camilla Ericsson, men delar nu utrymme med en annan, mindre välkommen känsla: Frustratio­n.

– Vi har blivit lite undanskuff­ade. Jag har förstått av Hovås tjejgäng att de har liknande problem, att de inte får loss någon istid heller. De har träning en gång i veckan. Vi har inte ens haft det, säger hon.

Mölndal hockeys tjejgrupp har snittat på omkring en eller två träningar i den egna ishallen – i månaden. Camilla Ericsson respektera­r att J20 och föreningen­s A-lag behöver sina träningsti­der. Men de som finns utöver det anser hon borde delas mer solidarisk­t.

– Det är ett konstigt stenålders­tänkande. Från Göteborgs ishockeyfö­rbund har jag fått rådet att inte ge upp utan fortsätta kämpa, men trots att jag skickar med det här till styrelsen varje gång de ska ha möte, och trots att tjejernas tränare Magnus själv sitter i styrelsen, får jag inga raka svar. Vad säger de?

– Det enda jag får höra är att det är ont om istider. Att jag ser att de andra gruppenhet­erna har flera pass i veckan, det får jag aldrig något svar på. Pojkarna får tiderna som de ska ha, men inte tjejerna.

Så länge som det finns tjejer i Mölndal som vill spela hockey kommer Camilla Ericsson inte att släppa deras sak.

– Jag tycker att vi gett Mölndal hockey en chans att bjuda in tjejerna. Föreningen har fått publicitet för satsningen, de har fått pengar i bidrag från förbundet för den. Nu är det bara att bjuda tillbaka och ge tjejerna istid. Det finns inget giltigt skäl att förvägra dem det.

En annan grupp kan behöva kliva åt sidan för att det ska bli rättvisare, menar hon.

– Den kan stå över en vecka, den andra gruppen nästa vecka, vad vet jag. Allt jag vet är att de här tjejerna också ska ha sin istid. Punkt, säger Camilla Ericsson.

 ?? ?? Lagledaren Camilla Ericsson vill att Mölndal hockey engagerar sig mer aktivt i tjejgruppe­n. ”Kan de ge oss stöd och föreslå saker att köpa in för våra projektpen­gar? Eller hjälpa oss att utveckla gruppen på andra sätt? Det har vi inte sett någonting av.”
Lagledaren Camilla Ericsson vill att Mölndal hockey engagerar sig mer aktivt i tjejgruppe­n. ”Kan de ge oss stöd och föreslå saker att köpa in för våra projektpen­gar? Eller hjälpa oss att utveckla gruppen på andra sätt? Det har vi inte sett någonting av.”

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden