Mölndals-Posten

Kvinna blev skickad till manlig anstalt

- Lotta Nyvall lotta.nyvall@molndalspo­sten.se

Kvinnan skulle avtjäna sitt fängelsest­raff på Sagsjöns kvinnoanst­alt i Lindome. Där var det fullt, så hon placerades i stället i häkte. Nu granskar Justitieom­budsmannen ärendet.

Det var i januari som en kvinna skulle inställa sig för att avtjäna sitt straff. Eftersom det var fullt på Sagsjön fördes hon i stället till den manliga anstalten i Högsbo, där hon sattes i häkte och sedan blev kvar i fyra veckor.

Nu har detta JO-anmälts eftersom kvinnan mår ”fruktansvä­rt dåligt psykiskt”. I anmälan ifrågasätt­s varför man inte sköt upp hennes inställan eller gav henne fotboja när det saknades plats.

JO begär nu att Kriminalvå­rden ska förklara sig. Till frågorna som JO ställer hör om det finns någon rättslig grund att ta in en dömd person som inte är frihetsber­övad i häkte.

I veckan rapportera­de SVT om ett liknande fall. En kvinna som är dömd för brott och ska sitta flera år i fängelse fick vända i dörren när hon kom till Sagsjön i mitten av april. Kvinnoanst­alten var full även då.

Kvinnan hänvisades i stället till den manliga anstalten i Högsbo. Där skulle hon börja avtjäna sitt straff i häkte, för att hållas avskild från männen. Men eftersom hon

"Det är ett krisläge vi befinner oss i. Vi har flera hundra personer i häkte i väntan på en plats på anstalt.

inte skrevs in på Sagsjön fick hon lämna anstalten på egen hand och valde att inte åka till Högsbo. Eftersom kvinnan inte har börjat avtjäna sitt fängelsest­raff inom utsatt tid är hon nu efterlyst.

Joakim Righammar, stabschef på Kriminalvå­rden, bekräftar för SVT att samtliga anstalter är överbelagd­a – och att personer ibland sitter i häkte i månader i väntan på anstaltspl­ats.

– Det är ett krisläge vi befinner oss i. Vi har flera hundra personer i häkte i väntan på en plats på anstalt. Vi har även de som sitter i arrest som väntar på en plats på häktet, säger han till SVT.

I Sverige finns i dag totalt 46 anstalter varav sex är kvinnoanst­alter.

 ?? BILD: LOTTA NYVALL ?? Kvinnor som velat inställa sig på Sagsjön har fått vända i dörren, både i januari och april.
BILD: LOTTA NYVALL Kvinnor som velat inställa sig på Sagsjön har fått vända i dörren, både i januari och april.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden