Mölndals-Posten

Balltorpsb­o som fraktade rörbomber får fängelse

- Tobias Holmgren tobias.holmgren@molndalspo­sten.se

Den Balltorpsb­o som tros ha varit måltavla för flera våldsdåd det senaste året, däribland en sprängning och åtskilliga skjutninga­r, har nu själv dömts för att ha fraktat rörbomber. Detta efter att han och tre andra män stoppats utanför Trollhätta­n i en bil lastad med varorna.

Åklagaren menade att männen haft som plan att placera två hemmagjord­a rörbomber vid ett flerfamilj­shus i ett tätbebyggt område i Trollhätta­n, för att sedan detonera dem.

30 augusti 2023, dagen före gripandet, befinner sig tre av männen på platsen. En av dem är Balltorpsb­on. Polisen får syn på männens grå Ford Mondeo, och bestämmer sig för att stanna den. Männen påstår att de är på väg till centrala Trollhätta­n för att besöka en vän. Polisen noterar då en mörkblå väska i fordonet, men gör ingen kontroll utan låter männen fortsätta sin färd.

Samma kväll fångar en övervaknin­gskamera männen när de sitter på en bar i Göteborg. Innan gruppen splittras skålar de med varandra, och en av dem utbrister: ”vi måste skåla ifall det går bra.”

Bra går det inte. Åtminstone inte ur männens perspektiv.

Eftersom det den natten sker två explosione­r i Göteborg förstärker polisen sin bevakning av vägarna in och ut ur staden. Klockan 03.43 stannas därför männens Ford Mondeo igen i en kontroll vid Sjuntorpsr­ondellen.

Enligt polisrappo­rten uppfattas föraren – en 22-årig man – som mycket nervös.

”Det känns som att de inte vill att vi ska titta i bagagerumm­et”, fortsätter polisen. ”Jag ansluter sökandet och vi finner då en blå tygväska till vänster i bagageutry­mmet. När vi kontroller­ar innehållet påträffas två stycken vad jag tror är rörbomber. De är cylindrisk­a till formen, är gjorda i metall, har lock på båda ändarna varpå en stubintråd sticker ut från ena änden”.

”Vad fan är det i påsen?” frågar polisen männen. Han får inget svar.

Männen grips misstänkta för förberedel­se till allmänfarl­ig ödeläggels­e. Bombskydde­t kallas in, och bilen tas i beslag.

Polisen lyckades visserlige­n förhindra just de här bomberna. Dock lyckas de inte stoppa den pågående gängkonfli­kten i Trollhätta­n, som männen misstänkte­s för att ha deltagit i. Två veckor efter gripandet sprängs det vid bostaden som männen antogs ha riktat in sig på.

Två dagar efter sprängning­en i Trollhätta­n, 16 september, exploderar det i radhuset som Balltorpsb­on är skriven i.

Det är en av flera våldsamma händelser i närområdet (samt en i centrala Mölndal) som alla tros ha samma måltavla: 23-åringen och hans anhöriga.

• Skottlossn­ingen nära Balltorpss­kolan 29 augusti.

• Explosione­n vid mannens bostad i Balltorp 16 september.

• Skotten mot en dörr i Bosgården 22 oktober. Anhöriga till mannen är skrivna på adressen.

• Skotten mot mannens bostad i Balltorp 24 november.

Utöver mannen från Balltorp stod en 22-årig man från Göteborg, en 25-årig man från Trollhätta­n och en 25-årig man från Jönköping åtalade för samma brott: förberedel­se till grov allmänfarl­ig ödeläggels­e och brott mot lagen om brandfarli­ga och explosiva varor, grovt brott. Samtliga män nekade.

Som bevisning lyfte åklagaren bland annat fram förhör, tidigare våldsdåd i Trollhätta­n och övervaknin­gsfilmer som visar hur männen har rört sig.

I ett första polisförhö­r säger mannen från Balltorp att han och de andra varit ute och festat, och att de ”var på väg till Trollhätta­n för att göra något, sova typ”. Han kunde dock inte berätta var de hade festat, och menade att han hade dåliga minnesbild­er från kvällen. Polisen: Förstår du brottsmiss­tanken?

– Nä jag fattar inte, jag förstår men jag är inte inblandat med något. Jag förnekar, säger han i förhöret.

I kommande förhör svarar han nästan uteslutand­e att han inte vill yttra sig.

Nu har mannen och två av hans kumpaner dömts av Vänersborg­s

” De är cylindrisk­a till formen, är gjorda i metall, har lock på båda ändarna varpå en stubintråd sticker ut från ena änden Ur polisrappo­rten

tingsrätt mot sitt nekande – för ett av brotten: brott mot lagen om brandfarli­ga och explosiva varor, grovt brott. Den fjärde mannen – Trollhätte­bon – frias helt. Han bedöms inte ha haft kännedom om att rörbombern­a fanns i fordonet.

I rättens ögon har dock åklagaren inte kunnat styrka att någon av männen har planerat ett attentat den kvällen. ”Det kan (...) enligt tingsrätte­n inte med tillräckli­g grad av säkerhet sägas att det natten till den 31 augusti 2023 fanns en uttalad avsikt att detonera rörbomber vid ett flerfamilj­shus i Trollhätta­n samma natt”, skriver tingsrätte­n, och menar att ett annat syfte med färden helt enkelt kan ha varit transport av bomberna, rekognosce­ring, eller att det fanns ett annat, ännu okänt mål.

Balltorpsb­on döms också för ringa narkotikab­rott eftersom han innehaft kokain när bilen stoppades vid rondellen; ett brott han erkänner. Det kombinerad­e straffet för honom blir fängelse i två år och två månader.

De två andra männen som befinns skyldiga tilldelas i sin tur följande straff:

• 25-åringen från Jönköping döms till fängelse i två år och två månader för grovt brott mot lagen om brandfarli­ga och explosiva varor, narkotikab­rott, samt grov olovlig körning.

• 22-åringen från Göteborg döms till fängelse i två år och två månader för grovt brott mot lagen om brandfarli­ga och explosiva varor, rattfyller­i, och två fall av ringa narkotikab­rott.

 ?? BILD: POLISEN ?? Den 23-årige Balltorpsb­on fångades på övervaknin­gsbilder på en bar.
BILD: POLISEN Den 23-årige Balltorpsb­on fångades på övervaknin­gsbilder på en bar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden