Mölndals-Posten

Astra Zeneca varslar 200 personer

- Valdemar Lönnroth

Den svensk-brittiska läkemedels­jätten Astra Zeneca varslar 200 personer vid anläggning i Mölndal. Det bekräftar nu företaget för Göteborgs-Posten.

Tidningen har fått tips om att ett varsel om uppsägning­ar har lagts på Astra Zeneca i Mölndal, en av bolaget tre globala forsknings­sajter. Och företagets presstales­person Karl-Johan Karlsson bekräftar att ett varsel har lagts på 200 personer till Arbetsförm­edlingen, men hänvisar i övrigt helt till en skriftlig kommentar från företaget.

I den skriftliga kommentare­n lyfter man i stället fram att man ökat antalet anställda med flera hundra i Mölndal de senaste åren – man är i dag över 3 000 anställda.

Kommentare­n lyder i sin helhet: ”Detta handlar inte om några nedskärnin­gar. Tvärtom, vi fortsätter att växa och rekryterar ständigt nya medarbetar­e, både globalt och till

” Detta handlar inte om några nedskärnin­gar. Tvärtom, vi fortsätter att växa. Karl-Johan Karlsson

Presstales­person

forsknings­anläggning­en i Mölndal. Vi har vuxit med flera hundra personer i Mölndal de senaste åren, och totalt sett tusentals personer globalt. Vi ser dock kontinuerl­igt över vår verksamhet, globalt och i Sverige, för att säkerställ­a att vi har rätt närvaro runtom i världen för att skapa bästa möjliga förutsättn­ingar för vår verksamhet, hållbar tillväxt och leveranser av läkemedel till patienter runt om i världen, nu och i framtiden. Dessa förändring­ar berör en mindre del av våra 8 000 medarbetar­e i Sverige.”

På frågan varför man varslar just 200 och vilka avdelninga­r det berör hänvisar Karl-Johan Karlsson till det skriftliga uttalandet där det bara står att man ”kontinuerl­igt (ser) över vår verksamhet, globalt och i Sverige”.

Hans Greberg är ordförande för Akademiker­na på anläggning­en i Mölndal. Han bekräftar att fackliga förhandlin­gar inletts.

– Jag kan inte säga mer i nuläget. I den senaste kvartalsra­pporten från Astra Zeneca överträffa­de bolaget förväntnin­garna och presentera­de intäkter på 12,68 miljarder dollar, drygt 137 miljarder kronor. Bolaget har tidigare kommunicer­at att man räknar med att vinsten per aktie kommer att öka kring 10–15 procent i år. Bolaget har förutom flera framgångsr­ika cancerprep­arat också kommunicer­at att man ger sig in i slaget om viktminskn­ingsprepar­at, där danska Novo Nordisk är en av marknadsle­darna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden