Mölndals-Posten

Stekande sol och höjda nävar när Mölndalsbo­rna firade första maj

På eftermidda­gen väntade stora demonstrat­ionståg och tunga talarnamn för både Socialdemo­kraterna och Vänsterpar­tiet i Göteborg. Partiernas Mölndalsse­ktioner laddade som vanligt upp med lokala möten på Mölndals torg – och lockade gammal som ung.

-

Förra årets förstamajf­irande präglades av snålblåst och hotande regnmoln över Mölndals torg. I år har arbetarrör­elsens partier lyckats bättre med vädret. Solen steker på bra, termometer­n visar närmare 20 grader.

Som seden har blivit inleder

Vänsterpar­tiet med sitt timslånga torgmöte. För tre år sedan bestämde man sig för att sluta med traditione­lla förstamajt­al, och i stället låta de inbjudna sitta tillsamman­s i ett mickat panelsamta­l á la podcast. Bland de inbjudna hittas i dag distriktso­rdföranden Jessica Gustafsson och Kurdiska föreningen­s Lehon Lehoni.

När folkmassan är som störst står här 70 personer och lyssnar till samtalen, samt till Vänsterpar­tiets ”husband” Göteborgsk­apellet som bjuder på diverse revolution­är blåsmusik (däribland Bröd och rosor samt Bella Ciao).

Familjen Lindblom, bestående av makarna Svante och Tina samt barnen Ivan (10) och Signe (1), har kommit från Balltorp för att delta i firandet.

– Egentligen tänkte vi åka in till Järntorget och fira där. Men vi har en ettåring som klättrar på allting och som är lite vild. Då passar Mölndals torg bättre, säger Tina Lindblom.

Varför ville ni vara med här i dag?

– Jag tycker att det är viktigt att delta och engagera sig. Det är också en tradition. Sedan jag var barn har min familj gått med i demonstrat­ionerna på första maj, och det har jag fortsatt med, säger Svante Lindblom.

– Det är en fin gemenskap att vara med i. Det är kul att det anordnas någonting i Mölndal, vid sidan om det stora som händer i Göteborg. Man får stötta det lokala, säger Tina.

Emelie Wandel, en av Vänsterpar­tiets två lokala ordförande­n, tycker att det blev en lyckad förmiddag.

– Det är kul att det blev så mycket folk här. Vi har vädret på vår sida

 ?? BILDWE: TOBIAS HOLMGREN ?? För familjen Lindblom från Balltorp är det en självklarh­et att närvara på första maj. ”Det är kul att det anordnas någonting i Mölndal”, säger mamma Tina.
BILDWE: TOBIAS HOLMGREN För familjen Lindblom från Balltorp är det en självklarh­et att närvara på första maj. ”Det är kul att det anordnas någonting i Mölndal”, säger mamma Tina.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden