Mölndals-Posten

Övermark slutar som kommunalrå­d – blir undersköte­rska

- Martin Björklund martin.bjorklund @molndalspo­sten.se

Socialdemo­kraten Pernilla Övermark har varit något av en inhoppare genom hela sitt politiska liv. 62 år gammal väljer hon att sluta som kommunalrå­d för att återigen bli undersköte­rska. Fast en del politik kommer det ändå bli framöver.

– Man behöver inte bli sjuk eller petad av partiet för att sluta. Jag känner att det är en bra tid för mig att avgå nu, säger Pernilla Övermark.

Hon har under lång tid varit engagerad i Socialdemo­kraterna, eller ”partiet” som hon själv säger. Mölndals-Posten träffar det före detta kommunalrå­det i hennes tvårumsläg­enhet i Bosgården en vecka efter att hon slutat sitt tidigare uppdrag.

– Jag flyttade hit för tre år sedan men känner fortfarand­e inte att jag på riktigt hunnit flytta in. Jag ser fram emot att få vara och att kunna boka en tvättid och faktiskt kunna ta den.

2018 var hon nummer tre på kommunvals­listan men då ettan, Marie Östh Karlsson, valde att sluta som politiker blev Pernilla Övermark kommunalrå­d i opposition.

– Det gick lite snabbt där efter valet men jag ångrar inte att jag hoppade på. Jag har väl blivit något av ständig inhoppare.

2011, mitt under en mandatperi­od, tog hon plats som ledamot i miljönämnd­en och 2015, även det mellan två val, fick hon hoppa in som ordförande i kultur- och fritidsnäm­nden.

– När det kommer saker till mig så väljer jag att öppna upp och hoppa på.

När S gick ihop med M efter valet 2022 blev Pernilla Övermark en av tre kommunalrå­d som utgör den politiska majoritete­n i kommunstyr­elsen. – Jag har fått arbeta med så viktiga frågor och fått träffa så mycket intressant­a personer under de här åren. Det har gjort att jag känt mig värdefull, och att jag kunnat vara med och fattat viktiga beslut. Känner du dig trött på politiken nu?

– Nej-nej-nej, jag kommer sitta kvar i kommunstyr­elsen, fullmäktig­e och plan- och exploateri­ngsutskott­et men nu gör jag det som fritidspol­itiker. Sen kommer jag fortsätta mitt arbete i Mölndals arbetarkom­mun. Jag tror nästan jag kan ge partiet mer i dag än vad jag kunnat som kommunalrå­d.

Vad kommer det sig att du väljer att hoppa av nu, mitt i mandatperi­oden?

– Jag har tänkt på vad som är bäst för partiet. Då är det bra om någon ny får chansen en period innan det är dags för nytt val. Det här känns bra både för mig och partiet och vi har fått in en otroligt bra efterträda­re i Kristina Körnung.

Vad ska du göra nu då?

– Jag tänker inte gå i pension utan vill vara med och bidra så jag ska gå tillbaka och jobba som undersköte­rska.

Hon har ansökt om och beviljats omställnin­gsstöd vilket yrkespolit­iker har rätt till efter avslutat uppdrag. I 15 månader skulle hon kunna ta emot 80 procent av kommunalrå­dslönen på 65 000 kronor under merparten av månaderna, och därefter 65 procent, utan att röra ett finger. Men det är inte aktuellt.

– Hos mig finns ingen prestige att gå från kommunalrå­d till undersköte­rska. Huvudsaken är att man har ett bra och roligt liv, att man kan skratta på jobbet. Visst kan det vara tufft i vården men det kommer jag kunna hantera.

Och varje krona hon tjänar som undersköte­rska, eller genom politiska uppdrag, kommer dras av från omställnin­gsstödet.

– Vi har inte samma pensioner som politiker längre. Tidigare var det alldeles för generöst men det var de regler som gällde då. Reglerna vi har i dag är bättre, säger Pernilla Övergård.

Har du saknat jobbet som undersköte­rska?

– Väldigt mycket. Jag hade olika arbeten inom vården från 1989 till 2018. Innan dess jobbade jag inom industrin med ekonomi och administra­tion. Jag trivdes där också men jag har aldrig ångrat mig att jag bytte till vårdyrket.

Hon har inget fast jobb att återgå till utan planen till en början är att vikariera.

Kommer du få mer fritid nu när du slutat som kommunalrå­d?

– Förra veckan var kalendern fullbokad. Det här är en helt öppen dag, men det finns förstås ändå en hel del handlingar att läsa. Jag ser fram mot att få sitta på balkongen och bara vara, kunna åka på kortare resor, umgås mer med familj och vänner men jag ser ingen mening att bryta helt. Att vara politiskt engagerad är en livsstil också.

” Jag tänker inte gå i pension utan vill vara med och bidra Pernilla Övermark (S)

 ?? BILD: MARTIN BJÖRKLUND ?? Att sitta på balkongen och njuta, åka på resor, umgås med barnbarn eller katten Majken är några av de saker som Pernilla Övermark ser fram mot nu när hon slutat som heltidspol­itiker.
BILD: MARTIN BJÖRKLUND Att sitta på balkongen och njuta, åka på resor, umgås med barnbarn eller katten Majken är några av de saker som Pernilla Övermark ser fram mot nu när hon slutat som heltidspol­itiker.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden