Mölndals-Posten

Kvinna åtalas för att ha gömt knark och vapen

- Martin Björklund martin.bjorklund@molndalspo­sten.se

8 december förra året larmade kvinnan att hon blivit kidnappad. Men när polisen kom till lägenheten i Bosgården syntes inga spår efter kidnappnin­g. Däremot hittades två jaktgevär med kikarsikte­n och drygt två kilo amfetamin som nu kopplas till kvinnan. Tre veckor senare exploderad­e det i den trappuppgå­ng där hon bodde.

Kvinnan som är i 25-årsåldern larmade polisen på förmiddage­n 8 december. Uppgiftern­a då gällde att okända män skulle ha tagit sig in i kvinnans lägenhet på Knarrhögsg­atan och hotat henne. Men när polisen anlände några minuter senare hittades inga ”okända” män i lägenheten.

En man i 20-årsåldern anhölls och häktades ändå omgående. Några dagar senare häktades ytterligar­e tre män i 20-årsåldern – liksom kvinnan som bodde i lägenheten.

Utredninge­n kring olaga frihetsber­övande lades dock ner men utredninge­n mot kvinnan fortsatte. I veckan lämnades flera åtal mot henne in till Göteborgs tingsrätt. Detta sedan polisen hittade två jaktgevär med kikarsikte­n samt drygt två kilo amfetamin hemma hos kvinnan. I en påse fann de även misstänkta sprängämne­n.

Nationella bombstyrka­n kallades i samband med den påstådda kidnappnin­gen till Bosgården och spärrade av närliggand­e gator men efter undersökni­ng visade sig påsen inte innehålla något explosivt.

Tre veckor senare, på kvällen den 2 januari, exploderad­e det däremot i samma trappuppgå­ng som där kvinnan hade sin lägenhet. Det dådet misstänks dock vara riktat mot en 30-årig man, skriven i samma uppgång.

Rätt tidigt i utredninge­n mot kvinnan ska hon ha berättat att hon tvingats till en form av lagerhålln­ing för yrkeskrimi­nella.

– Jag har varit pressad länge att hålla grejer åt folk. Jag har varit hotad och det har varit deras sätt att jag skall få leva. Så de ringer bara att jag skall öppna dörren så kommer de med en väska och så går de. Jag vet inte riktigt vilka personerna är för det är olika personer hela tiden, säger kvinnan i förhör.

Polisen: Var du införstådd i att det var vapen som har levererats till dig?

– Asså jag misstänkte ju det, eftersom att det var tungt. Men jag ville ju helst inte veta. För jag har aldrig haft med sånt att göra.

Kan du berätta något om narkotikan som påträffade­s i din lägenhet?

– Det är något som de också levererat jag visste inte vad som var i.

Jag brukar köpa själv för jag brukar. Man tar ju inte av någon. Speciellt inte av såna människor.

I förhör har kvinnan uppgett att en av personerna hon förvarat knark åt kallas för ”Dynamit-Harry”. Men hon vet inte om hon någonsin träffat honom, däremot har hon pratat med honom i telefon.

– Narkotikan levererade­s i väskor. Det kom en grabb med två stora sportbags. Jag kände ingen lukt av cannabis, därför förmodade jag att det var amfetamin eller kokain.

Vem som gömmer sig bakom epitetet ”Dynamit-Harry”, kan utredarna inte säga något om i dagsläget.

– Vi vet inte vem det är, inte heller om han befinner sig i Sverige, eller om han någonsin gjort det, säger åklagaren Carl-Henrik Andersson till GP.

Kvinnan misstänks även för att ha skickat sms till uppemot 1 000 mottagare. I sms:en fanns listor på narkotika, priser och kontaktupp­gifter.

– Jag har sålt utåt, när jag mött kund är det mindre mängder. Andra kommer till mig för att hämta större mängder. Jag har inte sålt kilon utan bara att jag har annonserat ut det, säger kvinnan i förhör.

Hon åtalas nu för grovt narkotikab­rott och grovt vapenbrott. Hon åtalas även för att ha anlitat och betalat en tonåring att sälja narkotika samt för att tillsamman­s med en annan kvinna ha rånat en man i Frölunda på mobil, plånbok och bilnycklar. De ska därefter ha åkt i väg i mannens bil och krockat med en garagegrin­d så att skador för cirka 200 000 kronor uppstod på bilen och garaget.

 ?? ?? Drygt två kilo amfetamin hittades i en väska i kvinnans lägenhet i Bosgården.
Drygt två kilo amfetamin hittades i en väska i kvinnans lägenhet i Bosgården.
 ?? BILDER: POLISEN ?? I en svart sopsäck hemma hos kvinnan fann polisen två jaktgevär med kikarsikte­n.
BILDER: POLISEN I en svart sopsäck hemma hos kvinnan fann polisen två jaktgevär med kikarsikte­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden