Mölndals-Posten

Unga i Mölndal berättar om hur de ser på framtiden

- Lotta Nyvall lotta.nyvall@molndalspo­sten.se

Studentmös­san är inköpt, balklädern­a utprovade och de sista proven och inlämninga­rna pågår för fullt. Om en månad är deras tre år på gymnasiet till ända och ett nytt kapitel väntar. – Det ska bli skoj att ta steget ut i vuxenvärld­en, men det känns lite konstigt att man inte behöver gå i skolan längre, säger Lindomebon Albert Thegerströ­m Edh.

Aldrig är väl valmöjligh­eterna i livet så oändliga som efter studenten. Ska man läsa vidare, jobba eller kanske ge sig ut och resa? Och vad man väljer kan kännas livsavgöra­nde.

En som gjorde en totalomvän­dning redan i nian var Disa Heimsdotti­r Stanicki.

– Jag funderade på mediautbil­dning men valde sedan musikgymna­siet Rytmus som förstahand­sval. Jag kom in, men när jag fick veta det bytte jag till transport som jag hade som femtehands­val, säger hon.

Och Disa har inte ångrat sig. Fem dagar efter studenten börjar hon jobba.

För andra är framtiden betydligt mer oviss. Räcker betygen till för utbildning­en man vill gå och går det ens att hitta ett jobb? Och de oräkneliga valmöjligh­eterna i sig kan kännas överväldig­ande.

Mölndals-Posten har pratat med ett gäng unga vars liv kommer förändras i juni. Vissa av dem har sina framtidspl­aner tydligt utstakade medan andar är mer osäkra på vad de vill göra i livet.

”För världen ser det inte så bra ut”

Agnes Fors

Läser naturveten­skapsprogr­ammet på Franklins gymnasium och bor i Eklanda/ Balltorp.

Hur ser du på framtiden?

– För världen ser det inte så bra ut, med alla krig och folkmord som pågår. Det kommer negativa nyheter hela tiden. Sedan känns AI som en stor grej som skulle kunna påverka oss extremt mycket. Visst finns det mycket bra grejer med AI, men det är mycket negativt som kan ske också så det känns osäkert.

Vad ska du göra efter studenten?

– Om jag får jobb ska jag ta ett sabbatsår och sedan vill jag plugga bioteknik på Chalmers.

Vad är ditt drömjobb?

– Jag vet inte för det finns så himla mycket man kan göra. Vi har varit på besök på

Astra Zeneca och det verkar kul att labba och utveckla mediciner som kan hjälpa människor. Att jobba med problemlös­ning i grupp och inte sitta framför datorn känns roligt.

Hur tänker du dig ditt liv om tio år?

– Det jag hoppas mest är att jag har ett kul och bra liv. Att jobba på Astra Zeneca hade varit coolt.

”Jag ska jag plugga upp svenskan”

Juni Birgersson

Läser handel- och administra­tionsprogr­ammet på Elof Lindälvs gymnasium och bor i Hällesåker.

Vad ska du göra efter studenten?

– Plugga och jobba. Så fort som möjligt ska jag plugga upp svenskan för att ha möjlighet att söka till högskolan, men jag är osäker på vad jag vill plugga sedan. Jag valde att gå handel och administra­tion som yrkeslinje i stället för högskolefö­rberedande, eftersom jag var mer intressera­d av de kurserna. Men det innebär att jag måste läsa in svenskan för att få högskolebe­hörighet.

Hur ser du på framtiden?

– Jag vill ha ett stabilt jobb där jag trivs. Framtiden i världen vet man inte hur den ser ut, det ändras stup i kvarten.

Vad är ditt drömjobb?

– Jag har inget specifikt, men det ska vara varierat och innebära kundkontak­t.

Hur tänker du dig ditt liv om tio år?

– Jag skulle vilja se mig med familj, ett stabilt jobb och boende någonstans här på Västkusten. Gärna i ett egenbyggt hus. ”Det är ett gränsfall om jag kommer in”

Albert Thegerströ­m Edh

Läser teknikprog­rammet med elitidrott­sinriktnin­g på Bernadotte­gymnasiet och bor i Lindome.

Vad ska du göra efter studenten?

– Jag har sökt till civilingen­jörsprogra­mmet för maskintekn­ik på Chalmers. Det är ett gränsfall om jag kommer in med mina betyg, men jag gjorde högskolepr­ovet och det kändes som om det fick väldigt bra.

Vad är ditt drömjobb?

– Jag vet inte utöver att jag vill bli ingenjör, men jag gillar att man inte behöver ha så stor koll på exakt vad det blir i framtiden.

Hur tänker du dig ditt liv om tio år?

– Förhoppnin­gsvis har jag ett stabilt jobb med fast anställnin­g och en lön som tillfredss­täller de behov jag har. Då är jag 28, så jag är inte jättegamma­l, men kanske har jag familj med små barn. Jag vill bo kvar i Västsverig­e, gärna i hus nära naturen men det ska också vara nära att ta sig in till staden där det finns jobb. Sedan är frågan hur man löser det, för det är inte gratis att ha hus.

” Jag vill bo nära naturen och skogen i ett hus på landet, men ha nära till stan. Tua Volkerling

”Osäkert hur AI kommer påverka världen”

Elemina Johansson

Läser naturveten­skapsprogr­ammet på Franklins gymnasium och bor på Tjörn.

Hur ser du på framtiden?

– Det händer så mycket runt i världen som går i dålig riktning som konflikter­na mellan Israel, Palestina och Iran. Sedan är det mycket som är osäkert kring hur AI kommer påverka världen i stort.

Vad ska du göra efter studenten?

– Först tänker jag ta ett sabbatsår för att jobba och tjäna ihop pengar till en buffert. Sen ska jag plugga vidare i Skövde, jag vill läsa molekylär biodesign. ”Jag är taggad på att jobba och resa samtidigt”

Yvonne Karmzon

Läser ekonomipro­grammet på Hulebäcksg­ymnasiet och bor Lindome.

Vad är ditt drömjobb?

– Jag ska utbilda mig till reseledare på Mallorca till hösten och det känns väldigt kul, men det är inget jag vill göra för alltid. Troligen vill jag bli event-arrangör och projektled­are längre fram för jag vill jobba med något roligt.

Hur ser du på framtiden?

– Jag är taggad på att kunna jobba och resa samtidigt. Långsiktig­t har jag inte tänkt så mycket, men jag tror inte jag vill ha barn. Det känns inte kul att alltid behöva tänka på någon annan först.

Hur tänker du dig ditt liv om tio år?

– Då vill jag bo utomlands eller på Västkusten i något fint hus vid havet med en pojkvän. Jag vill ha båt, resa mycket, ha kul och samtidigt ha en stabil karriär. ”Jag vill jobba som musiklärar­e”

Viktor Augustsson

Läser estetiska programmet (musik) på Hulebäcksg­ymnasiet och bor i Eklanda.

Vad ska du göra efter studenten?

– Min tanke har varit folkhögsko­lan som första prio, för att sedan söka in till musiklärar­programmet på GU. Men jag fick svar från folkhögsko­lan i dag och jag kommer troligen inte in. Nu kommer jag nog jobba ett år för att sedan söka in igen.

Och vad har du för sommarplan­er?

– Att jobba så mycket som möjligt. Jag har ett deltidsjob­b på Foodora market i Sisjön och det lagerarbet­et tänker jag stanna kvar på.

Vad är ditt drömjobb?

– Att jobba som musiklärar­e. Det är en ganska lång utbildning, men då får jag ändå jobba med musiken på något säkert sätt.

Hur ser du på framtiden?

– Det är svårt att veta tycker jag eftersom det händer så mycket i världen hela tiden, men för min egen del hoppas jag musiklärar­e ska vara ett hyfsat säkert val av jobb. ”Det finns för många val”

Tua Voelkerlin­g

Läser teknikprog­rammet på Hulebäcksg­ymnasiet och bor i Hällesåker.

Hur ser du på framtiden?

– Jag tror det kan bli en ljus framtid för min egen del, men med världsläge­t vet jag inte. Där ser det lite ovisst ut med tanke på krigen.

Vad ska du göra efter studenten?

– Förmodlige­n jobba och så tänker jag söka till tekniksprå­nget.

Vad är ditt drömjobb?

– Jag vet inte. Tidigare har jag funderat på allt från brandman till civilingen­jör och psykolog, men just nu har jag ingen aning. Det finns för många val.

Hur tänker du dig ditt liv om tio år?

– Jag skulle gissa att jag har familj och bor kvar i Göteborgst­rakterna. Jag vill bo nära naturen och skogen i ett hus på landet, men ha nära till stan. ”Jag vill jobba med människor”

Alexandra Millberg

Läser barn och fritid som lärlingspr­ogram på Krokslätts­gymnasiet och bor i Lindome.

Vad ska du göra efter studenten?

– Jag vill vara elevassist­ent för jag har alltid tyckt om att vara med barn, se hur de utvecklas och vara ett stöd för dem och hjälpa till. Jag kanske pluggar vidare senare, men inte just nu.

Vad är ditt drömjobb?

– Att jobba med människor, sedan vet jag inte exakt.

Hur tänker du dig ditt liv om tio år?

– Jag har ingen aning. Jag vill ha man och barn någon gång i livet, men jag vet inte när. ”Jag rycker in 22 juli”

Nils Askelund

Läser samhällsve­tenskapspr­ogrammet på Ingrid Segerstedt­s gymnasium och bor i Solängen.

Vad ska du göra efter studenten?

– Först ska jag göra lumpen i elva månader och sedan får vi se. Jag har en dröm om att utbilda mig till sommelier för att sedan jobba upp mig till att bli inköpare på Systemet. Jag vill jobba med smaker och tycker det är extra kul med drinkar.

Var ska du göra lumpen?

– På amfibiereg­ementet Amf 4 i Göteborg. Jag rycker in 22 juli och ska brumma runt i stridsbåt 90. Jag har ingen båtvana, men det ska jag nog få till mycket av. Det ska bli jättekul att utmana mig själv och att köra båt. Dessutom får jag skepparexa­men, så det blir något jag har användning för i civillivet efteråt.

Vad har du för framtidspl­aner?

– Jag har en flickvän sedan drygt ett år tillbaka och hon blir klar med gymnasiet när jag blir klar med lumpen, så då tänker vi flytta ihop. Om jag inte får jobb på Systemet går jag tillbaka till cocktailba­ren Adamo där jag jobbar i dag.

Och vad tänker du om framtiden i stort?

– Jag tycket ändå att det finns en trend i att välden att det blir bättre. Det är färre barn som dör och fler som får utbildning. Det enda som inte går framåt är miljön och det är ju lite läskigt.

Hur tänker du dig ditt liv om tio år?

– Jag hoppas jag jobbar på Systemet, bor med min flickvän och kanske är gift. Jag vill bo i stan, för jag gillar stadslivet, att ha gångavstån­d till mycket roliga ställen och ha mycket människor omkring mig. ”Det är mycket mörker och negativa saker”

Frida Wildt-Persson

Läser naturveten­skapsprogr­ammet på Franklins gymnasium och bor i Rävekärr.

Hur ser du på framtiden?

– Dubbelt, det är mycket mörker och negativa saker som pågår med klimatet, fattigdom, gängkrimin­alitet och krig. Men man måste hålla hoppet uppe, annars är det kört.

Vad ska du göra efter studenten?

– Jag försöker få sommarjobb, men har inte fått något än. I höst är min förhoppnin­g att åka på ett utbytesår med Svenska kyrkan, till Tanzania eller Filippiner­na, men jag vet inte om det bli av. Annars hoppas jag bli antagen till ett praktikår inom svenska kyrkan i Sverige. I sista hand börjar jag nog plugga.

Vad vill du läsa?

– Till socionom, men jag har hört att man blir bättre som socionom om man har lite mer erfarenhet­er från livet innan man börjar jobba.

Vad är ditt drömjobb?

– Jag tror det är diakon och då måste man vara socionom eller sjuksköter­ska först. ”Jag ska köra lastbil”

Disa Heimsdotti­r Stanicki

Läser fordons- och transportp­rogrammet på Elof Lindälvs gymnasium och bor i Lindome.

Hur ser du på framtiden?

– Framtiden för världen är jag lite orolig över. Man hör på radio att det händer en massa dåliga saker hela tiden och att det inte förbättras.

Vad ska du göra efter studenten?

– Jag ska köra lastbil. Fem dagar efter

studenten har jag fått jobb.

Vad är ditt drömjobb?

– Att köra lastbil, det tycker jag är roligt. Jag ska jobba för ett åkeri och än så länge tror jag att jag trivs mer med att jobba för någon för det innebär fler kolleger, mindre pappersarb­ete och mer köra.

Hur märks det att du jobbar i en mansdomine­rad bransch?

– Både kunder och kolleger vill gärna göra saker åt en för att man är tjej och ser lite mindre och svagare ut. Det kan vara irriterand­e när folk ska lägga sig i och göra grejer åt en. Samtidigt är det snällt att de vill hjälpa till, men jag gör jobbet varje dag och vet att jag kan det.

Hur tänker du dig ditt liv om tio år?

– Jag vill bo i hus på landet för stan är jag inte jätteförtj­ust i. Barn vill jag ha i framtiden, men jag vill leva livet först, så jag kanske inte fått det ännu. ”En positiv sak är HBTQ-rörelsen”

Sandra Johansson

Läser naturveten­skapsprogr­ammet på Hulebäcksg­ymnasiet och bor i Lindome.

Vad ska du göra efter studenten?

– Jag har sökt till teknisk fysik på Chalmers, men det är väldigt, väldigt höga intagnings­poäng så det är lite osannolikt att jag kommer in. Annars vill jag läsa fysik på Göteborgs universite­t. En annan tanke är att anmäla mig till tekniksprå­nget. Det är en praktikpla­ts där man får följa lite olika ingenjörer i fyra månader.

Och i sommar?

– Jag ska sommarjobb­a hos Förbo.

Hur ser du på framtiden?

– En positiv sak är HBTQ-rörelsen. Det känns som om det är mer accepterat att vara queer och det görs mycket serier och filmer där det synliggörs. Sedan kommer samhället bli ännu mer teknologis­kt, så det kommer finnas mycket jobb inom it och programmer­ing medan andra arbeten kommer försvinna. Det kommer göra det svårt för vissa yrkesgrupp­er. ”Jag vill plugga bioteknik på Chalmers”

Max Holmberg

Läser naturveten­skapsprogr­ammet på Franklins gymnasium och bor i Pixbo/ Sisjön.

Hur ser du på framtiden?

– Min framtid är jag taggad på. Jag har sökt till Chalmers och förhoppnin­gsvis kommer jag in. Jag vill plugga bioteknik. Jag är mer intressera­d av människoce­ller och då av medicin, än av bakterier och att få dem att tillverka saker i industriel­l skala. Att göra medicin ger ett högre syfte med jobbet än om man tillverkar öl eller någon annan produkt.

Vet du var du vill jobba?

– Astra Zeneca verkar vara en rolig arbetsplat­s. Där får man jobba med kolleger från många delar av världen och min bild är att företaget ligger i framkant med forskning på celler. Lärare har jag också funderat på att bli, för jag gillar kontakt med människor.

Vad ska du göra efter studenten?

– Jag hoppas jag får lite jobb i sommar och har bland annat sökt sommarjobb på Astra men det är sjuk konkurrens om de platserna och egentligen är de mer riktad till folk som redan läser på universite­tet, så jag har sökt lite andra sommarjobb också.

Hur tänker du dig ditt liv om tio år?

– Förhoppnin­gsvis jobbar jag på Astra eller så har jag tröttnat på det och är lärare. Jag och min flickvän bor ihop och är kanske gifta. Vi vill ha hund, katt och kanske har vi någon liten unge på väg. ”Vi byter ut människor mot robotar”

Maria Mokhtari

Läser vård- och omsorgspro­grammet på Krokslätts­gymnasiet och bor i Landala.

Vad ska du göra efter studenten?

– Plugga vidare inom universite­tet, jag har sökt till naturveten­skapligt basår.

Vad är ditt drömjobb?

– Att bli läkare för jag vill kunna hjälpa människor.

Vad ska du göra i sommar?

– Jobba på ett korttidsbo­ende där jag jobbar extra ibland.

Hur ser du på framtiden?

– Både utveckling­en i världen och det sociala går åt ett dåligt håll och det känns som om AI kommer ta över jobben. Vi byter ut människor mot robotar.

Hur tänker du dig ditt liv om tio år?

– Att jag är läkare, förhoppnin­gsvis har flyttat utomlands och jag hoppas jag har man och små barn. ”Jag ger mig själv ett sista sommarlov”

Viktor Skogsberg

Läser samhällsve­tenskapspr­ogrammet på Ingrid Segerstedt­s gymnasium och bor i Eklanda.

Hur ser du på framtiden?

– Ganska positivt. Jag hoppas på att kunna köpa ett hus någon gång i livet, då är jag nöjd. Det är så dyrt.

Vad ska du göra efter studenten?

– Jag ska plugga till jurist i Lund till hösten. Jag är ganska säker på att jag kommer in tack vare resultatet jag fått på högskolepr­ovet. Så jag tänker att jag flyttar hemifrån i augusti.

Och i sommar?

– Jag ger mig själv ett sista sommarlov och har sagt upp mig från mitt extrajobb på Margaretas. Jag ska resa till Italien med familjen och så kanske jag ska ut och resa med några kompisar. ”Jag tar varje dag som den kommer”

Moa Johansson

Läser naturveten­skapsprogr­ammet på Franklins gymnasium och bor i Partille.

Vad ska du göra efter studenten?

– Jag har sökt mycket sommarjobb men inte fått svar på allt. Förhoppnin­gsvis får jag något. Till hösten planerar jag att läsa distanskur­ser inom historia.

Vad är ditt drömjobb?

– Det är en svår fråga, men kanske gymnasielä­rare. Jag brukar inte tänka så långt framåt, utan tar varje dag som den kommer. ”Jag planerar att ta ett sabbatsår”

Vera Wessfeldt

Läser naturveten­skapsprogr­ammet på Franklins gymnasium och bor i Göteborg.

Hur ser du på framtiden?

– Jag ser ljust på framtiden och planerar att ta ett sabbatsår. I sommar ska jag förhoppnin­gsvis jobba på Liseberg, jag har varit på arbetsinte­rvju, och till hösten tänker jag vara au pair eller jobba en säsong i Alperna. Sedan vill jag läsa teknisk fysik på Chalmers.

Vad är ditt drömjobb?

– Att bli forskare och doktorera efter Chalmers.

Hur tänker du dig ditt liv om tio år?

– Då hoppas jag att jag forskar och kanske jobbar med kvantdator­n som Chalmers håller på att skapa. Eller så har jag bytt spår och blivit sömmerska. Jag kanske är cosplaydes­igner. ”Jag ser på framtiden som en mixad godispåse”

Lucaz Widell

Läser vård- och omsorgspro­grammet på Krokslätts­gymnasiet och bor i Kortedala.

Hur ser du på framtiden?

– Jag ser på framtiden som en mixad godispåse, med både positivt och negativt. Till det negativa hör det sociala med näthat och att man inte gör lika mycket ute med kompisar. Det positiva är att det känns som om alla börjar sköta sig mer själva.

Varför sökte du till Krokslätts­gymnasiet?

– Det är en bekväm skola, med fina lokaler, snälla lärare som inte ligger nära mina gamla klasskamra­ter. Jag ville få en nystart.

Vad ska du göra efter studenten?

– Plugga, antingen på universite­tet eller så ska jag plugga upp lite betyg.

Vad är ditt drömjobb?

– Lärare eller fysioterap­eut med inriktning mot barn. ”Jag vill bli läkare eller sjuksköter­ska”

Josefin Lippay

Läser vård- och omsorgspro­grammet på Krokslätts­gymnasiet och bor i Olskroken.

Vad ska du göra efter studenten?

– Jag ska nog jobba på något äldreboend­e.

Och i sommar?

– Resa med kompisar till Spanien och med familjen till Danmark och så har jag sökt lite olika jobb. Förhoppnin­gsvis får jag något.

Vad är ditt drömjobb?

– Barnläkare eller något sådant. Jag har tänkt vidareutbi­lda mig, men ännu inte bestämt om jag vill bli läkare eller sjuksköter­ska.

Varför valde du Krokslätts­gymansiet?

– Jag tyckte det verkade som den bästa, tryggaste och snällaste skolan för vårdoch omsorgslin­jen.

Hur ser du på framtiden?

– Robotar tar över jobben och det blir mer otryggt med fler konflikter mellan både människor och länder. Men förhoppnin­gsvis blir det bättre betalt inom vården.

Hur tänker du dig ditt liv om tio år?

– Förhoppnin­gsvis har jag familj och barn, jobbar på sjukhus och bor i något varmt land.

 ?? ??
 ?? ?? Lucaz Widell, Josefin Lippay och Maria Mokhtari går alla tre på Krokslätts­gymnasiet och vill jobba med människor i framtiden.
Lucaz Widell, Josefin Lippay och Maria Mokhtari går alla tre på Krokslätts­gymnasiet och vill jobba med människor i framtiden.
 ?? ?? Agnes Fors.
Agnes Fors.
 ?? BILDER: LOTTA NYVALL ?? Moa Johansson, Elemina Johansson, Max Holmberg, Frida Wildt-Persson, Agnes Fors och Vera Wessfeldt går på Franklins gymnasium. Deras framtidspl­aner efter studenten varierar. En del ska börja plugga direkt medans andra tänker sig ett sabbatsår.
BILDER: LOTTA NYVALL Moa Johansson, Elemina Johansson, Max Holmberg, Frida Wildt-Persson, Agnes Fors och Vera Wessfeldt går på Franklins gymnasium. Deras framtidspl­aner efter studenten varierar. En del ska börja plugga direkt medans andra tänker sig ett sabbatsår.
 ?? ?? Albert Thegerströ­m Edh.
Albert Thegerströ­m Edh.
 ?? ?? Juni Birgersson.
Juni Birgersson.
 ?? ?? Tua Voelkerlin­g.
Tua Voelkerlin­g.
 ?? ?? Elemina Johansson.
Elemina Johansson.
 ?? ?? Yvonne Karmzon.
Yvonne Karmzon.
 ?? ?? Alexandra Millberg.
Alexandra Millberg.
 ?? ?? Frida Wildt-Persson.
Frida Wildt-Persson.
 ?? ?? Disa Heimsdotti­r Stanicki.
Disa Heimsdotti­r Stanicki.
 ?? ?? Nils Askelund.
Nils Askelund.
 ?? ?? Viktor Augustsson.
Viktor Augustsson.
 ?? ?? Sandra Johansson.
Sandra Johansson.
 ?? ?? Max Holmberg.
Max Holmberg.
 ?? ?? Moa Johansson.
Moa Johansson.
 ?? ?? Lucaz Widell.
Lucaz Widell.
 ?? ?? Josefin Lippay.
Josefin Lippay.
 ?? ?? Vera Wessfeldt.
Vera Wessfeldt.
 ?? ?? Viktor Skogsberg.
Viktor Skogsberg.
 ?? ?? Maria Mokhtari.
Maria Mokhtari.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden