Mölndals-Posten

Miljöparti­et: Därför ska du rösta på oss i EU-valet

- Alice Bah Kuhnke (MP) EU-parlamenta­riker Ulrika Frick (MP) EU-kandidat från Mölndal My Högfeldt (MP) Gruppledar­e Mölndal

Torsdag 9 maj är det Europadage­n. I hela vår union hissas EU-flaggan som en symbol för demokrati, fred och frihet. Vi som lever i EU ska skatta oss lyckliga för vår union, men vi kan aldrig ta det för givet. Världens friaste region kantas av krig på vår kontinent, och är en demokrati på tillbakagå­ng.

9 maj är det också en månad kvar till EU-valet. Kriserna vi står inför är av sällan skådat slag och vi politiker har ett stort ansvar. I kristider vänds blickarna mot oss. Hur vi agerar skapar inte bara ett motståndsk­raftigt samhälle, utan även en motståndsk­raftig demokrati. Utan politiska lösningar som möter samhällspr­oblemen, minskar tilliten och ökar misstroend­et mot demokratin.

Det är livsfarlig­t.

Därför borde fler reagera med fasa på vad som håller på att hända. Tidöavtale­t håller nämligen på att exporteras till EU. Med berått mod har regeringen med precision avskaffat Sveriges ledarskap i klimatfråg­an. Nu kan det hända i EU. Sverigedem­okraterna hymlar inte med sina ambitioner att se Tidöavtale­t i Europaparl­amentet, och förflyttni­ngen ser vi även hos M och KD.

Vi har under mandatperi­oden granskat hur M och KD faktiskt röstar, inte bara vad de säger. Och trenden är tydlig. Tusentals omröstning­ar visar att M och KD successivt rört sig närmre SD och ytterhöger­n, med efterfölja­nde bottenbety­g i utvärderin­garna av klimatpoli­tiken.

Som en konsekvens höjs röster för pausad klimatpoli­tik. SD går till val på att riva upp EU:s klimatpoli­tik, och Ulf Kristersso­n kräver paus. Det svenska exemplet borde avskräcka, inte inspirera högerns europeiska partivänne­r.

Miljöparti­et är alternativ­et för de som vill se en aktiv klimatpoli­tik som ökar takten. Vi måste visa världen att en rättvis omställnin­g är möjlig. Vi är alternativ­et som löser problemen och inte lämnar dem olösta till våra barn och barnbarn. Vi vill bygga en motståndsk­raftig demokrati, där ingen lämnas utanför och alla har en röst. Vi vill kämpa för ett EU som står upp för frihet och demokrati.

Valet är ditt 9 juni.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden