Mölndals-Posten

Malin Andersson Stavridis

-

Ålder: 29 år

Bor: I Longyearby­en på Svalbard. Är uppvuxen i centrala Lindome och har gått på Valåsskola­n och Almåsskola­n.

Intressen: ”Jag hittar på nya saker hela tiden. Just nu håller jag på att lära mig toppturssk­idor. Klättring är en ny grej för mig också. Här på Svalbard tycker jag om att åka båt på sommaren och scouter på vintern. Jag paddlar kajak också. Det blir mycket friluftsli­v. På vintern sitter man och stickar och pratar med folk och hänger.”

Familj: Mamma, pappa och en bror. Familjen bor kvar i Lindome, i huset där hon växte upp.

Om att bo i Arktis: ”Det finns ett tillstånd här som vi kallar polarfeber. Man blir så fascinerad av livet och naturen och vill inte lämna det.”

Om att se klimatförä­ndringarna på nära håll: ”Det finns två glaciärer utanför byn och det är tydligt att de minskar varje år. De är inte välmående på sommaren. Det blir väldigt påtagligt här.”

Om kemikalier: ”Jag jobbar med sådant som vi vet är giftigt, som kvicksilve­r. Även om det är förbjudet i produkter nu så finns det så mycket gammalt kvicksilve­r i naturen redan. För mig känns det sinnessjuk­t att vi gör samma misstag med nya kemikalier, som hamnar i naturen och inte kan brytas ner. Det behöver göras mycket inom kemikaliel­agstiftnin­gen.”

Om vad hon föredrar, totalt mörker eller totalt ljus: ”Jag föredrar helt klart ljuset. Jag älskar friheten det ger mig. Det går ju hand i hand med att det inte heller är lika kallt, i och med sommar, vilket kan vara lite skönt ibland. Under vintern och våren känner man sig ofta som en Michelingu­bbe under alla lager med kläder man har på sig. Vissa har det dock lite svårt med ljuset under sommaren och får exempelvis problem med dygnsrytme­n – en vän till mig delar upp dygnet i tre delar och sover tre timmar på morgonen, tre timmar på sen eftermidda­g och tre timmar på natten för det passar honom bäst. Jag har köpt ett par riktigt bra mörkläggni­ngsgardine­r och klarar av att hålla en ganska normal dygnsrytm med bara det.”

 ?? ?? Nu har Malin Andersson Stavridis en doktorandt­jänst på universite­tet i Longyearby­en.
Nu har Malin Andersson Stavridis en doktorandt­jänst på universite­tet i Longyearby­en.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden