Mölndals-Posten

Emma Franzén från Lindome startade eget som gravidfoto­graf

- Elvira Linderot elvira.linderot@molndalspo­sten.se

Intresset för foto har funnits ända sedan tonåren men det var först 2021 som Emma vågade satsa. Nu driver hon eget företag, vid sidan av sitt heltidsjob­b, med särskilt fokus på gravidbild­er. – Tyvärr känner sig många gravida obekväma i sina kroppar, vissa tänker att de inte är så fina just nu och vet inte hur det ska bli på bild, säger hon.

I ett hus i Lindome bor Emma Franzén med sin familj. Till vardags arbetar hon som projektled­are men på kvällar, helger och semestrar fokuserar hon på sitt fotoföreta­g.

– Jag är heltidsans­tälld på ett annat jobb, har två barn och är volleyboll­tränare till dem. Man kan ju undra hur det finns tid däremellan (skratt) men det gör det. I stället för att sitta och kolla

Netflix-serier på kvällen så gör jag det här, säger hon.

Även om det tar mycket tid är Emma Franzén glad att hon vågat satsa på fotografer­ingen och sin kreativa sida.

Drömmen är att kunna göra det ännu mer i framtiden.

– Just nu utforskar jag och testar mig fram men jag vill såklart utveckla företaget. Det hade varit skönt att kunna gå ner till deltid åtminstone. Jag gillar att ha lite friare arbetstide­r och inte bara vara i det här ekorrhjule­t, säger hon.

Emma berättar att hon fick sin första kamera av sin farmor när hon slutade nionde klass. Då var det analoga, svartvita bilder som gällde.

– Jag gick flera kurser och skaffade till och med ett mörkrum hemma. Så jag gick ändå all in får man säga, berättar hon.

Intresset höll i sig och så småningom bytte hon till digitalkam­era. Hon fick en del uppdrag, bland annat för ett tatuerings­magasin, men tog inte betalt.

– Då gjorde jag det mest på skoj. Jag fotade konserter, tog bröllopsbi­lder på vänner, lite gravidfoto­n och så, säger hon.

Men 2021 bestämde hon sig: hon vill testa att göra fotografer­ingen till ett jobb.

– Då hade barnen blivit lite större, de är 6 och 9 år nu, så plötsligt hade jag lite mer tid. Jag kände att nu ska jag utforska mitt intresse ordentligt. Då startade jag företaget.

I dag fotar Emma såväl bröllopspa­r som familjer och gravida – men hon har fastnat särskilt för den sistnämnda kategorin.

– Jag ångrar att jag inte gjorde såna här fina gravidfoto­graferinga­r själv, som jag erbjuder i dag. Jag hade ju två chanser med mina barn, men jag gjorde inte det, säger hon.

En graviditet är en så speciell tid i livet, säger hon, som känns häftig att dokumenter­a.

– Jag vill kunna ge det till andra. Tyvärr känner sig

” Det är positivt att folk har ett stort intresse för bilder

många gravida obekväma i sina kroppar, vissa tänker att de inte är så fina just nu och vet inte hur det ska bli på bild. Då vet jag att det här kommer bli hur fint som helst, och då känns det så himla fint att kunna visa det och ge dem den självkänsl­an, säger hon.

Emma Franzén beskriver sin stil som bohemisk och jordnära. De som fotas får låna gravidklän­ningar, hattar och accessoar och bilderna tas alltid utomhus. Ibland i Lindometra­kten, ibland på andra ställen i Halland eller i Göteborgso­mrådet.

– Jag lägger mycket tid på att åka runt och hitta fina platser. Det kan vara en strand, i skogen eller på en vacker äng. Det beror på vad kunden tycker om också, säger hon.

Även om gravidfoto har blivit Emmas främsta nisch är hon också svag för familjefot­on.

– Det är roligt med barnfotogr­afering för det är väldigt spontant. Man får leka sig till en bra bild, säger hon.

Framöver hoppas Emma på att få in fler uppdrag och kunder. Hon upplever att det finns en efterfråga­n på profession­ella fotografer, trots att vi lever i en tid där alla har en mobilkamer­a i fickan

– Jag tror bara det är positivt att folk har ett stort intresse för bilder. Det en fotograf kan erbjuda är ändå något annat, och man kanske inser att en selfie inte är det man vill hänga upp på väggen, säger hon.

 ?? BILD: ELVIRA LINDEROT ?? Emma Franzén har varit intressera­d av foto sedan tonåren, och för några år sedan bestämde hon sig för att satsa.
BILD: ELVIRA LINDEROT Emma Franzén har varit intressera­d av foto sedan tonåren, och för några år sedan bestämde hon sig för att satsa.
 ?? BILD: EMMA FRANZEN ?? Emma Franzén tycker om att få in jordnära färger i sina bilder. Här är Charlotta Palm fotografer­ad.
BILD: EMMA FRANZEN Emma Franzén tycker om att få in jordnära färger i sina bilder. Här är Charlotta Palm fotografer­ad.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden