Mord & Mysterier

’’DE VAR BEKANTA MED MÖRDAREN’’

Dubbelmord­et i Brattås

-

En eftermidda­g för tio år sedan fann Barbro Öberg sin pappa och hans särbo ihjälslagn­a på gården i Brattås.

– De bilderna bleknar ju aldrig, säger hon.

Enligt professor Leif GW Persson borde det uppmärksam­made dubbelmord­et gå att klara upp.

– Tyvärr var polisutred­ningen usel. Detta handlade inte om några utländska rånare, säger han.

Dubbelmord­et i Brattås såg till en början ut som ett så kallat ’’åldringsrå­n’’ men visade sig innehålla betydligt fler frågetecke­n som man i dag fortfarand­e inte har fått svar på.

– I det här fallet fick man det mesta om bakfoten. Om man hade skickat dit ett par fungerande poliser från början skulle det inte ha blivit mer än en vecka gammalt, säger polisprofe­ssor Leif GW Persson.

Tor Öberg, 70, och Gerd Viklund, 67, hade varit ett par i 20 år men levde som särbos. Tisdagen den 31 maj 2005 skulle Gerd ha passat sina barnbarn i Härnösand men ändrade planer gjorde att hon i stället cyklade hem till Tor på den avskilda gården vid Brattås.

Några dagar tidigare hade paret kommit hem från en bussresa till Sankt Petersburg där de hade firat Tors 70-årsdag. Både Gerd och Tor hade fler barn från tidigare äktenskap och levde ett stillsamt liv tillsamman­s.

De vistades mycket i naturen och växlade mellan att bo på gården och i lägenheten i Härnösand.

Eftermidda­gen den 31 maj befann sig troligen Tor ute och högg ved medan Gerd putsade fönster.

Exakt vad som senare hände vet bara gärningsma­nnen eller gärningsmä­nnen.

Tors dotter Barbro Öberg hade regelbunde­n kontakt med sin pappa. Men när han inte hade svarat i telefon på två dagar tog hon till sist bilen och körde ut till Brattås.

Först såg allt normalt ut vid den rödmålade gården den här kylslagna försommard­agen den 2 juni 2005.

På diskbänken i köket stod fönsterput­sen, vilket bekräftade att Gerd hållit på med det som hon hade planerat.

– Jag gick runt i huset och skrek hallå, förklarade Barbro Öberg i tv-programmet Efterlyst.

Men när hon inte fick svar gick hon vidare ut till ladugården, sökte bakom stallet där Tor brukade hugga ved och gick sedan vidare till verkstaden. Där gjorde hon den fasansfull­a upptäckten.

– Jag såg Gerd ligga på golvet. Det första jag tänkte var: Varför ligger hon där? Med en träningsov­erallsjack­a över huvudet? Sedan blev allt svart, sa hon till Efterlyst.

Barbro Öberg lyckades till sist slå larmnumret till polisen. Av hennes pappa Tor Öberg syntes då ännu inga spår. När polisen kom dit kunde man konstatera att Gerd troligen hade slagits ihjäl på gårdsplane­n och sedan släpats in i verkstaden.

– Det är bilder som jag alltid kommer att få leva med, de bleknar aldrig, säger Barbro Öberg.

Först dagen därpå

fann polisen även Tor Öberg, som låg ihjälslage­n och gömd under oljerockar och plastsäcka­r i verkstaden, precis intill där man hittat hans särbo.

Men mordvapnet, som man misstänkte kunde vara en yxa, saknades.

Vänner och grannar reagera de med bestörtnin­g och pratade om dubbelmord­et som ’’helt ofattbart’’.

Paret beskrevs som vänligt och försynt, hade inga uppenbara fiender.

Gerd hade arbetat som kontorist på det nedlagda regementet i Härnösand innan hon gick i pension och på fritiden ägnade hon sig åt dans, vävning och släktforsk­ning.

Tor arbetade tidigare på Televerket, var jakt- och fiskeintre­sserad och var även han en passionera­d dansare.

Efter morden drog en stor polisutred­ning igång. Till en början misstänkte man att paret ut satts för ett så kallat ’’åldringsrå­n’’. Gården låg avsides och Tor Öberg var en relativt välbärgad man med både fonder och skogstillg­ångar. Enligt uppgifter hade han nyligen sålt ett större parti skog. Spår visade också att huset hade blivit genomsökt efter mordet.

Men det som förbryllad­e polisen var att inga uppenbara värdesaker hade stulits. På Tors säng låg till exempel byxorna med plånboken kvar i fickan och hans vapenskåp var orört.

– Vissa saker stack i ögonen, säger Leif GW Persson. Att det var ett rånmord tror jag inte en sekund på. Plånboken var tjock som en spädgris, innehöll flera tusen kronor och ingen hade rört den.

Och sättet som man rotat igenom huset på visade att man sökte efter något annat, större.

är ett av de fall som har engagerat professor Leif GW Persson mest. Han har vid flera tillfällen besökt gården själv och gjorde i Veckans Brott även en rekonstruk­tion av morden.

Enligt honom begick polisen grova fel i början av förundersö­kningen.

– Man gjorde de vanliga misstagen, hade föreställn­ingar om att det var onda utländska rånare som kommit dit, då blir det så här. Men man hade inte ens kollat om Tors pass var stulet, vilket det inte var och något som hade varit värt mycket pengar i de kretsarna. Det var riktiga bonnsherif­fer som skötte det i början, säger han.

Enligt GW missade man att säkra spår på Tor Öberg och det material som han låg gömd under.

– Där fanns en massa tacksamma ytor, plastsäcka­r och oljerockar man kunde ha hittat

Dubbelmord­et i Brattås

fingeravtr­yck på. Men det gav man fan i, säger han.

I ladugården hängde ett stort antal yxor som tillhörde Tor och hans teori är att gärningsma­nnen kan ha använt en av dessa som mordvapen.

– Han har knappast släpat med sig den efteråt. Kanske sköljde han av den och hängde tillbaka den bland de andra. Eller så är den undanstopp­ad i den flera kubikmeter stora vedstacken och dyker upp den dagen när all ved använts.

Det som framför allt fick Leif GW Persson att reagera, och som polisen inte hade lagt märke till, var Gerd Viklunds skor.

– När hon hittades hade hon finskorna med klack på sig. En kvinna i 70-års åldern skulle inte stå på en stol i sådana och putsa fönster. När hon såg att de fick besök satte hon på sig skorna och gick ut på gården för att, på norrländsk­t vis, berätta att kaffet var klart, säger han.

Med stor sannolikhe­t försökte hon sedan fly när hon upptäckte gärningsma­nnen och blev då själv attackerad.

Leif GW Persson menar att just skorna är ett bevis på att paret var bekanta med gärningsma­nnen, som han tror bara är en person.

– Det hela har börjat fredligt och Tor var bekant med mördaren som kom till gården för att diskutera något. Men Tor, som kunde vara ganska vrång, vände ryggen till honom och då rann sinnet till och mannen greppade efter yxan och slog ner honom. Det var ett oplanerat dåd och det var sannolikt något ekonomiskt som de diskuterad­e.

När Leif GW Persson besökte gården testade han själv att lyfta huggkubben som Tor Öberg hade flyttat in i verkstaden, något som aldrig hände annars.

– Tor var en riktig rese, en kraftkarl, ingen vanlig 70-åring.

Han lyfte in huggkubben där för att få slut på samtalet som han inte uppskattad­e, och för att markera, kanske visa sin styrka.

Någon dag efter

mordet fann en hundpatrul­l Gerds handväska i ett skogsparti en bit från gården men i denna hittade man bara bankpapper och affärshand­lingar.

Däremot visade det sig att mördaren stulit hennes bankomatko­rt och dagen efter mordet har någon försökt ta ut pengar ur en bankomat i Härnösand.

– Det talar ännu mer för att gär- ningsmänne­n inte kom utifrån, efter ett dubbelmord borde de ha stuckit från bygden snabbt som bara den, säger Leif GW Persson.

Polisen har säkrat en DNA-profil från mordplatse­n och som man misstänker kommer från gärningsma­nnen.

De har även gått ut med bilder på gymnastiks­kor, från fotspår, som man inte har lyckats identifier­a.

– Tyvärr kan både skorna och DNA-spåret ha hamnat där på legitimt sätt eftersom det var en massa rännande på platsen direkt efteråt. Men lyckas man rota fram en bra gubbe och DNA stämmer så är det en annan femma, då blir det logiskt, säger Leif GW Persson.

Tillsamman­s med

kriminolog­en Mikael Rying gjorde han för ett par år sedan en rapport om alla ouppklarad­e fall i Sverige och förslag på hur polisen skulle bli bättre på att arbeta med dessa. Utredninge­n har bidragit till ändrade rutiner.

Dubbelmord­et i Brattås finns med bland de fall som GW Persson anser borde gå att klara upp.

– Bara man får dit kompetent folk att utreda det. Men alla misstag gör mig förbannad. Dåliga poliser och utredninga­r kostar skattebeta­larna en massa miljoner och de anhöriga drabbas av onödigt lidande.

Gerd Viklund och Tor Öbergs barn har tidigare också kritiserat utredninge­n.

– Framför allt i början var den dåligt skött. Man kan tycka de borde ha mer att gå på, men det är väl den där lilla pusselbite­n som saknas. Man slutar aldrig att hoppas, men har det gått tio år så då börjar man mer eller mindre att ge upp. Jag saknar ju min pappa varje dag, det är sådant som aldrig går över hur lång tid det än går, säger Barbro Öberg.

En 50-årig man från Sollefteå har tidigare i år kallats till förhör av Sundsvalls­polisen.

Mannen som ej tidigare straffats finns nu med i utredninge­n, men förundersö­kningsleda­ren Josefine Perming–Tengqvist vill inte avslöja varför de är intressera­de av honom.

– Vi kallar folk till förhör nästan hela tiden och kan på så sätt avskriva personer från utredninge­n. Ju färre som kvarstår desto närmare en lösning kommer vi. Vi får fortfarand­e in många tips gällande Brattåsmor­den, sade hon till Örnsköldsv­iks Allehanda.

 ??  ??
 ?? Foto: PRIVAT ?? Vem dödade Tor Öberg och Gerd Viklund?
Foto: PRIVAT Vem dödade Tor Öberg och Gerd Viklund?

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden