Mord & Mysterier

Ett oförglömli­gt samtal

-

Det var sent på kvällen den 15 januari 2004 och jag hade först svårt att tro mannen som ringde mig på redaktione­n och på bruten svenska förklarade sitt ärende. Kunde det verkligen vara sant att han körde hem Mijailo Mijailovic efter överfallet på Anna Lindh i sin taxi? Varför insåg han det först nu? Mordet på utrikesmin­istern hade ju dominerat medierna månad ut och månad in och rättegånge­n mot den misstänkte hade just börjat?

Att även osannolika berättelse­r kan stämma hade jag emellertid som ung nyhetsrepo­rter lärt mig den hårda vägen.

Hösten 1997 lyfte jag en eftermidda­g på luren på tipstelefo­nen på Aftonblade­ts centralred­aktion och lyssnade förstrött på en bonde som bodde på Hallandsås­en och som berättade att hans kor insjuknat av dricksvatt­en och att det ryktades om förgiftad natur.

Jag lyssnade förstrött och låtsades vara intressera­d, men tänkte för mig själv att detta var ytterligar­e en av alla dessa knäppgökar som ringer och berättar att Säpo avlyssnar dem genom amalgamet eller vill lägga fram bevis för att Hans Holmér mördade Palme.

När bonden lade på luren skulle det ännu dröja några dagar tills giftskanda­len vid sprängande­t av tunneln genom Hallandsås­en skulle brisera.

En sådan miss vill en journalist inte göra om. Så jag lyssnade på vad taxichauff­ören hade att säga. Och en bit in i vårt samtal blev jag riktigt intressera­d.

Mannen berättade nämligen att han någon timme tidigare ringt polisen och fått prata med en viss kriminalin­spektör som han kunde namnge. Det som gjorde den informatio- nen så intressant att det endast var personer med en viss insyn i utredninge­n som visste att just denne polis hade en nyckelroll i fallet.

Det var länskrimin­alens chef Leif Jennekvist som var ansiktet utåt och höll i presskonfe­renserna om mordet på Lindh. Kriminalin­spektören var en doldis.

Jag och fotograf Mattias Carlsson åkte hem till mannen för att lyssna på vad han hade att säga. I textarkive­t hittar jag min intervju med honom och ser att han på eftermidda­gen den 10 september kom körande på Strandväge­n mot centrum då han fick syn på en ung man utanför Dramaten som såg ut att vilja ha taxi.

Killen hoppade in och ville bli körd till Tullinge i södra Stockholm. När taxin passerade NK såg de ett antal polisbilar och chauffören berättade att han just hört på radio att Lindh blivit knivskuren inne i varuhuset. Men kunden reagerade inte.

Färden gick till den lägenheten i Tullinge där Mijailovic och hans föräldrar bodde. Den unge mannen hämtade pengar och en bag och bad sedan att bli körd till en skola i Hovsjö utanför Södertälje. Där hoppade han av, betalade och försvann utan att säga ett ord.

Men varför tog det chauffören månader att inse att det var mördaren han körde? Han hade ett rimligt svar. Han läser sällan tidningar eller tittar på tv. Men någon kväll tidigare hade en tv varit påslagen på en pizzeria där han satt och åt. Nyheterna visade en bild på den misstänkte mördaren. Mannen kände igenom honom direkt.

Jag var tillbaka på redaktione­n först vid midnatt. Pulsen var hög. Men jag behövde få storyn bekräftad. Visserlige­n gjorde mannen ett trovärdigt intryck, men en berättelse av detta slag går inte att publicera hur som helst.

Kriminalin­spektören visade sig ha hemligt telefonnum­mer. Men på något sätt fick jag veta att han hade en särbo. Jag ringde henne. Han svarade.

Polisen var måttligt glad över att bli uppringd så sent, men bekräftade att taxichauff­ören hade ringt honom tidigare samma dag. Han sa att mannens uppgifter var mycket intressant­a och att ett riktigt förhör skulle hållas följande dag.

Bingo! Jag vrålade till nyhetschef­en att berättelse­n höll. Han vrålade ett ”Papper i datorn, för fan” till svar.

Nästa dag var Aftonblade­ts avslöjande ett faktum. Alla stora mediehus följde upp nyheten och citerade oss. Jag var mycket nöjd med mig själv.

Detta var en fredag och det bestämdes att mannen skulle förhöras i rättegånge­n mot Lindhs mördare då den återupptog­s på måndagen.

Det var ett viktigt vittne. Åklagaren ville använda honom till att övertyga rätten om att Mijailovic var klar i huvudet och alls inte, som han själv påstod, styrdes av inre röster. Och försvaret, som yrkade på rättspsyki­atrisk vård, ville höra honom säga att den misstänkte var frånvarand­e och osammanhän­gande.

Fallet vandrade hela vägen upp till Högsta domstolen, där mördaren till slut dömdes till livstids fängelse. Han har sedan dess inte tillbringa­t många dagar på kåken. Mijailovic har vårdats på rättspsyki­atriska kliniker.

Men mördarens straff och psykiska tillstånd är strängt taget en helt annan berättelse än denna. Den här berättelse­n har handlat om ett scoop jag aldrig glömmer.

 ??  ?? Namn: Oisín Cantwell. Ålder: 51. Gör: Nyhetskolu­mnist. Tlllsvidar­eanställd Jobbat på Aftonblade­t sedan: sedan 1997.
Namn: Oisín Cantwell. Ålder: 51. Gör: Nyhetskolu­mnist. Tlllsvidar­eanställd Jobbat på Aftonblade­t sedan: sedan 1997.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden