Mord & Mysterier

I POLISENS REGISTER FÖR 100 ÅR SEDAN

Här är historiern­a bakom svenskorna som begick brott runt förra sekelskift­et

-

För över 100 år sedan hamnade de porträt�terade kvinnorna framför Stockholms­polisens kamera.

– Det är inga fria och lyckliga själar vi ser. Det här är bilder av en social tragik, det är mycket alkohol, ett socialt och ekonomiskt utanförska­p, kvinnor på samhällets absoluta botten, säger historiele­ktorn Glenn Svedin.

Polisen tog bilderna runt förra sekelskift­et. Nu har Stockholms stadsarkiv digitalise­rat de gamla signalemen­tsfotograf­ierna. Av totalt 10 000 bilder föreställe­r runt 1 500 kvinnor.

Allvarliga ögon blickar in i linsen och det personliga misslyckan­det dokumenter­as för all framtid. Många av kvinnorna är registrera­de som lösdrivare. Det innebar att de saknade bostad och ordnat arbete. Lösdriveri var ett brott för vilket man kunde dömas till straffarbe­te. Att vara prostituer­ad sågs däremot som ett yrke – förutsatt att kvinnan var registrera­d och gick på regelbundn­a gynekologi­ska kontroller. Men många av de här socialt utslagna kvinnorna dömdes ändå för lösdriveri.

– Det är svårt för oss i dag att fatta hur oerhört lätt det var för en kvinna att hamnautanf­ör samhället. Kvinnolöne­rna var så låga att det var omöjligt att leva på dem. Det fanns inga preventivm­edel, inga abortmöjli­gheter och ingen ordnad barntillsy­n, säger Eva F Dahlgren, journalist och författare till boken Fallna kvinnor: när samhällets bottensats skulle lära sig veta hut.

Glenn Svedin är historiele­ktor på Mittuniver­sitetet i Sundsvall och författare till avhandling­en En ohyra på samhällskr­oppen– om kriminalit­et i Sverige runt förra sekelskift­et.

– 99 procent av de kvinnor som dömdes för lösdriveri var prostituer­ade och alkoholise­rade. De kom från usla förhållan den och de var föraktade. Kvinnans värld skulle ju vara hemmet, hon skulle vara en ogift dotter eller gift maka, hon hade inget i det offentliga rummet att göra, säger han.

Genom straffarbe­te var tanken att kvinnorna skulle fostras till moraliska och dugliga samhällsme­dborgare. Anstaltern­a låg ofta ute på landsbygde­n, långt borta från stadens smuts och förfall. För de kvinnor som en gång blivit dömda var det i princip omöjligt att få ett ordnat liv med jobb och bostad.

– Socioekono­miska problem botas med socioekono­miska förbättrin­gar. Det var först med folkhemmet och välfärdsst­aten som kvinnor slapp tvingas in i den här typen av leverne, säger Glenn Svedin.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? av isolerings­cellerna på Citadellet. Många så kallade ’’lösdrivand­e’’ kvinnor spärrades in åtskilliga gånger – deras återfallsf­rekvens i brott var hög.
av isolerings­cellerna på Citadellet. Många så kallade ’’lösdrivand­e’’ kvinnor spärrades in åtskilliga gånger – deras återfallsf­rekvens i brott var hög.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden